Qura'tul Rabeena Catering

Home Kitchen Bakery

Mar 31, 2010

Beza Manusia dgn Binatang aderlah AKAL tpi bile Manusia dah sama macam Binatang,INILAH YG TERJADI!



salam guys..
pepagi ni jugak..
tergerak aku nak bercerita pasal buang - buang bayi ni..
dah tu plak ade yang kena bakar kat tong sampah,ade yang kena gonggong anjing..

bila ade satu yang mulakan..
makin bertambah banyak ler yang mengikut.
sakit hati aku sebab orang yang buat ni dah sama jer dengan binatang.
sebab ape aku cakap sedemikian?
sebabnya..
ape yang membezakan manusia dengan binatang adalah akal fikiran.
tapi terus terang aku cakap,akal fikiran yang waras.
yang boleh membezakan baik dan buruk.
yang boleh membezakan halal dan haram.
wajar atau tidak sesuatu perbuatan itu dibuat atau diteruskan .
paling tidak pun mampu  menahan diri dari melakukan kesilapan.

mula - mula dulu aku memang payah nak membaca atau terima berita macam ni sebab aku tengah mengandung..
takut terjejas emosi dan sebagainya.
tapi sekarang ni aku rasa aku perlu suarakan sebab dunia sekarang memang dah memang dalam kategori akhir zaman.
benda - benda ni jadi dalam zaman yang boleh dikatakan orang berkejar - kejar untuk meningkatkan ilmu,taraf hidup dan jugak harga diri.
tapi kenapa dalam lingkungan tersebut,benda - benda macam ni jadi.

inilah yang terjadi bila hiburan lagi banyak didapati dari ilmu agama itu sendiri.
umur belum abis sekolah dah disogok untuk jadi artis..
penghiburlah dan sebagainya...
baik kat tv nasional ker mahupun tv berbayo..
sedih hati aku sebab benda - benda macam ni ler penyumbang terbesar untuk gejala - gejala negatif terjadi.
janganlah cakap artis tu baik dan molek.
diaorg tu manusia..orang..buat silap
mmg takleh dibuat rolemodel lansung sebab tugas mereka aderlah menghibur bukan sebagai peyumbang ilmu.
jangan nak menidakkan..

lagi parah bila ade kempen kesedaran untuk masyarakat..
dengan rasa tak bersalahnya mengajak buat baik dan menuju kebaikan (baca ikut skrip;kata engineer aku dlm blog dia),sedangkan kesedaran tu mmg terang - terangan takde dalam diri mereka.(yerlah..abis keje dapat payment)
depa pun hakikatnyer 2 kali lima jer.
itu belum lagi yang menidakkan soal hukum (terangan main dengan anjing tanpa alasan ayng munasabah dan melenting bila persoalkan tahu hukum hakam ker tidak.)

tapi itulah..
cabaran menjadi manusia dan jugak ahli keluarga dalam zaman ni
kalau mak bapak pun jenis tak amik pusing..
memang hanyut ler yang lenlain.
dan lebih parah lagi kalau mak bapak sendiri pun suke berhibur dan menggalakkan anak jadi penghibur.
yang sakitnya adalah mak bapak orang lain sebab elok - elok mendidik anak supaya jadi baik,tak pasal - pasal terjebak jadi tak baik.
lagi teruk kalau yang mempengaruh ni lelaki dan yang terpengaruh itu perempuan.
itu yang jadi bile iman setipis kulit bawang..
makanya..
jadilah kes - kes yang diatas.
tak dapat cara halus..mahunyer tak kawan tu kena rogol.
benda ni nampak kecik tapi itulah yang terjadi dalam kejiranan kita takpun dalam masyarakat kita.

bila dah tak tahu nak buat apa..
makanya..otak pun dah tak berfungsi dengan baik..
jadilah mereka lebih teruk dari binatang.
sedangkan binatang pun sayangkan anak.
nak cover malu/taknak bertanggungjawab/ makanya dibuanglah anak tu.
tak cukup dengan dibuang..dibakar pulak.

makin kutulis..
makin sakit jiwaku sebab rata - rata yang kat 'atas' lebih sudu dari kuah!.
cakap lebeh..
yang aku tahu dan pasti..orang - orang yang mengajak,penyumbang ke arah kemaksiatan memang berdosa dan orang yang membunuh dan membuang bayi..memang dengan nyawa jugak Allah akan balas.
terlepas kat dunia;dahlah ko berzina..pastu tak taubat then ko buang bayi lagi..
memang Allah balas kaw - kaw punyer.
tapi sekarang kalau korang perasan..
sumenyer cash.
takde pending - pending.
kalau nasib baik..ade yang dapat installement.
sedangkan yang installement pun perit nak hadapi.
pikirlah sendiri!

Mar 30, 2010

Tarik Napas..Fuh!Fuh!Fuh!Adekah Gundah Gondala Aku ni tak bertempat?!

disuatu pagi..
daku dan cik sam gigih mengejutkan dak setot ni..
lain yg dikejut..lain yg jadi..





korang tgklah sendrik...
lagi dikejut..lagi amik bantal tutup muke..
malas nak bgn ler tuh!!




lagi aku tarik..lagi kuat dia tutup!
adeiiiiiiiiiiii!




hmm...
khamis ni nak anto si setot tu kat nursery...
nanny yg skunk jaga dia dah bgthu tak larat.
aku pun paham...
mmg makcik tu dah tak larat pun..
dah tua sangat..
kurus lengking pun yer jugak.
manakan larat nak menajga dak setot yg berat lebih 17kilo tu..


aku tak risau ape..
cume risau nanti mesti dak setot tu kempis...
yerlah..
kat rumah nenek dia tu..
24jam makan
tapi dari segi lain agak kureng sebab kat rumah orang manakan belajo..
at least klu kat nursery bolehlah belajo mana yg patut n bergaul dengan rakan - rakan sebaya.


aihhhh..
seriau plak atini..
tnyer kak yani..
dia kata takde hal tu..
boleh jer..

aiii.
aiiii....

Caps Lock: Edisi Si Setot Menyampaikan Amanat Ibu pada Babah

to babah..
ni ibu suh abang long sampaikan pesan..
lenkali petang - petang kalau amik ibu n guna pc time ibu tgh solat..
tolonglah padamkan blik capslock tu..
sentap jer ibu..
yerlah..asal ibu nak pakai balik..
abis sume username beso..
password beso..
dah cam org gile kose plak..
ibu suh abang long tanyer gak kat babah ni..
babah tak reti guna shift ker?
takderlah
asal nak guna huruf beso jer..on caps
pastu dahlah luper tutup..
then tak reti plak guna nums kat belas kanan keyboard tu.
kidal ker bah?!
ok babah?
clear?
got the message?!
kambing kat belakang tu pun cam boring jer dengar abang long membebel ni..
ok?!
sekian..









p/s:jgn mare yer babah...

KEMAIN LAGI YER KO,ITA OII!!

- ita kenal ayu ni time ita join blogger family ari tu.. orang nyer sempoi je... pastu suke sangat gurau² ganas ngan dak setot a.k.a anak kesayangannyer itew..


amboi -amboi.kemain lagi yer ko.
gurau - gurau ganas manja ler ita oii..
eekkekeke..
aku takleh ler sopan - sopan.
serabut!!
mihahahahaha!!
apepun.mekasih sebab bagi award kat mak buyung nih!




ni ler award tu..
yup,yg bagi..
cik puan ita cutevirus
 sape nak amik..amiklah..
den malas  nak paksa or nak citer..
sebab ramai no yg kenal lately pas abis gathering tu..
harap - harap sume yg kenal  time tu tak putus contact.
berblogginglah dgn setegarnyer!!
wekekekek!






p/s: personal view of me about ita after read her blog few times..
ita ni jenis sensitip n mudah react about something kot?!
tapi normal ler kan klu perempuan terlalu cepat sangat make conclusion base on situation.
jgn mare ita no..
sbb aku pun cam ko jugak.
nak - nak kalau ade org duk kutuk - kutuk kita.
betul tak?!




Mar 29, 2010

Pis Pis Pis : Edisi Setot Dengan Lagu R&B Kegemaraan Boss 2nd Command!

saalm guys..
gambar diatas takde kaitan lansung dengan cerita mengikut tajuk..
cuma subject aderlah suspect penceritaan ini.
gini..korang ingat lagi tak edisi setot imitate 'betul!betul!betul!' upin dan ipin jadi 'beta!beta!beta!'?
bukan ape..
ni haaa..
last few night..malam pas dapat payday aku..
kami bertiga gilah ke bank untuk melunaskan ape yg ptut..
makanya..
cik sam telah pergi membayar segala bil - bil tu bg pihak aku dan jugak aku dgn seselesanya melepak dalam kereta dgn dak setot ini.

tgh sesedap melepak..
kat radio kuarlah lagu please,please kamu jgn nakal..
by aliff aziz kot klu tak silap aku..
si setot ni dah terkinja - kinja dengar lagu tu..
aku cam pelik sebab takderlah rancak mana pun lagu ni..
tiba - tiba..
naper aku cakap tiba - tiba?
sebabnya..
time tgh korus tu..
boleh ler plak si setot ni ikut nyanyi..
"pis!pis!pis!"
adei...
dah cam bunyi org kempis!kempis!kempis jer aku dengar.
walaupun tak seindah mana...
tapi tgk kesungguhan si setot ni menyanyi tak tentu butir lagu melainkan yg agak jelas disitu aderlah pis!pis!pis! sahaja..
aku sangat vangga tau!
vangga!
mihahahahhaa!
mihahahahhaa sekali lagi!


bile dengar lagu ni betul - betul..
aku ingat lagi time aku kena 'paksa rela' (konfirm kena rejam dengan boss 2nd command nih nnti weih!) pepagi buta kena mencari intrumental tuk jadi background music time wind tunnel launching dulu.
adei..
gelabah kejap aku sebab lama dah tinggalkan keje onar tu..
ekekkeke..
ye kengkawan..
aku cukup suke download lagu - lagu hangguk pala n lagu - lagu merapu sebelum kawin dulu.
tapi lagu omputih ler..
boss aku ni plak nak lagu melayu.
lagu alif aziz tu..
seb baik ko kak..agaknya klu akak tak bgthu lagu tu fave akak..
sampai bebila pun aku tak thu lagu tu.
wekekeke.


tapi end up tak dapek cari instrumenet sbb lagu melayu
klu lagu omputih tu berlambak jer..
nak tak nak pakailah lagu rihanna pas lagu beyonce mcm slow sgt - sgt n boleh bikin kejung kelopak mata.


hmmmm...
pis,pis,pis!
adei..
setot - setot!
pis,pis,pis!
miahahhahhahha..


motip gelak: mak buyung sudah mula senak - senak.menghitung ari jugak nih.

TAG DARI MARLIA

SIAPAKAH ANDA DIRUMAH

- saya aderkah seorang ibu pada seorang anak lelaki yg sangat hyperactive n sgt2 suke makan dan jugak nak dapat lagi sorang anak yg on the way nak launching.
jugak seorang isteri yang berserabut otaknya.(betul tak bang?!)



SIAPAKAH DIRI ANDA DISAMPING RAKAN?
 
- ni  koranglah yg jawabkan.aku tak reti sebab yg tgk korang!wekekekee!


5 BENDA YANG ANDA IDAMKAN TAPI MASIH BELUM TERCAPAI?

- nak tunaikan umrah tuk bayar nazar (ni tunggu betul - betul lapang n ade rezeki)
- nak ade bisnes sendiri (tak thu bile)
- nak sambung belajo sampai setinggi - tinggi boleh (skunk baru ade dip,entah bile yerk boleh smpai PHD?)
- nak melancong obersea (anak - anak,sila doakan babahmu supaya melimpah ruah rezekinya hingga dapat bawak kita melancong tiap - tiap tahun!)
- apelagi yerk?mak buyung ni byk gile angan - angan dan cita - cita tak kesampaian!



SIAPAKAH NAMA PASANGAN ANDA?

- Samsul Bin Jelani









 

 CERITAKAN 5 PERKARA YANG PALING ANDA SUKA TENTANG PASANGAN ANDA?

- rajin,rajin,rajin dan rajin tahap gaban.sampai satu tahap bile mesin basuh lama rosak,dialah yg basuhkan pakaian kami sekeluarga dengan tangan sahaja setiap hari!

- tak pernah komplen den masak sedap ke tak.asal licin,asal ade..dia ok jer!
- sume benda ajak bincang n tak pernah anggap "duit aku,duit aku."bagi dia..duit dia aderlah duit anak - anak.untuk mak anak dah menyusut since anak dah beso n nak msuk dua ni!wekekekeke!!
- sangat - sangat tolerate sampai org salah anggap yg aku ni tak hormat somi.ni sila tanyer cik sam sebab dia yg encourage the advantages of being a bestfrend before married.
- apelagi yerk?!entahlah.bagi saya,yg buruk tu pun baik..apatahlagi yg baik - baik.



 


BILA TARIKH COUPLE

- dec 2005 kot?ker dec 2004?!





KENANGAN PAHIT ANDA BERSAMA RAKAN ANDA


- ade jer..tapi malas nak pikir sebab tu sume pengalaman idup.



 

LAGU TEMA CINTA ANDA

- Jangan Ada Dusta - Broery Marantika and Dewi Yull



 
APA PERUBAHAN YANG ANDA INGIN LIHAT PADA PASANGAN ANDA

- ape yerk?!biarlah apepun kekurangan dia tu n kelemahan dia tu berubah dengan sendirinya.takmo paksa - paksa.








TAG 10 RAKAN LAIN


- sape yg baca..sila buat!
sekian..

BEAUTIFUL BLOGGER AWARD



Here are the rules to accept the award :
  1. Link the person that gave you the award. - Vivian Andrew (Facebook)
  2. Pass this award onto 15 bloggers you’ve recently discovered and think are fantastic.
  3. Contact said Blogs and let them know they’ve won the award
  4. State 7 things about yourself.
Well, here are 7 things about myself :
  1. I laugh alot n cry alot too!
  2. I love  baking!
  3. I like to watch anime.
  4. I always over thinking/taught about something.
  5. I love blogging.
  6. I love beach and waterfall .
  7. I cherish every moment in my life.
All right, now it is time to pass the award.  I nominate these bloggers and I’m having fun checking out these blogs:

ain
nana
amy mama tisya
zh - ena
suziey ibu aqeel
kak ina momguess
siti
ena qalinsya
ita cute virus
sweet darling
kak siti sifir
kak hanz
kak yong
nafira
mama lieyana


ok done!

Mar 26, 2010

Bila Buta Sejarah - Peristiwa Berdarah Bukit Kepong

salam guys..
malam tadi aku dgn cik sam melayan citer bukit kepong.
of course pada fikiran korang mesti teringat pasal balai polis bukit kepong kat johor tu yg kena serang dek komunis.
poster kat atas tu pun korang mesti familiarkan?
especially Dato' Jin Shamsuddin.
this movie also among the 1st appearance of Dato' Yusuf Haslam as police which is pada pemikiran aku yg inspired dia tuk buat movie n drama pasal gerak khas ,etc.

last night jugak..
aku meleleh airmata bile tengok adegan bini - bini n anak2 polis ni mati kena bunuh dek komunis..
ikut dalam movie nih..
sebenarnya banyak yang telah dilooosekan; maksud aku banyak yg telah dilembutkan penceritaannya dari segi fakta n interpretasi dalam filem.
misalnya..
dalam citer ni,Suhaina Yahya sorang jer ygt angkat senjata n melawan pihak komunis tapi mengikut faktanya..terdapat 2 org isteri anggota polis yg angkat senjata.
the end of the story jugak..ade yg siteri n anak - anak yg survived n tak dicederakan oleh pihak komunis.
but actually,mmg dicederakan n dibunuh.

kat bawah ni..
aku cnp dari wikipedia 

Peristiwa Balai Polis Bukit Kepong adalah kesan kekejaman pengganas komunis semasa keadaan darurat selepas Perang Dunia II. Dalam kejadian tersebut balai polis Bukit Kepong 23 Februari 1950. diserang oleh segerombolan 180 orang pengganas komunis bermula sekitar jam 5.00 pagi pada
Dalam kejadian tersebut, para anggota polis berjuang habis-habisan sehingga seorang demi seorang gugur. Dua orang isteri anggota polis marin turut mengangkat senjata apabila mendapati suami mereka terkorban dan mereka terus bertempur bersama anggota-anggota lain sehingga kehabisan peluru.
Dalam mempertahankan balai polis Bukit Kepong, 17 orang anggota telah terkorban.

Permulaan

Kejadian Bukit Kepong adalah pertempuran bersenjata yang bersejarah yang berlaku pada 23 Februari 1950 antara pihak polis dan Parti Komunis Malaya semasa sebelum kemerdekaan Tanah Melayu. Pertempuran ini berlaku di kawasan sekeliling balai polis Bukit Kepong di Bukit Kepong. Balai polis yang diperbuat daripada kayu ini terletak ditebing sungai Muar, sekitar 59 km dari bandar Muar, Johor, Malaysia.
Kejadian ini bermula sebelum subuh apabila pihak Komunis melancarkan serangan gerila ke balai polis. Ia berakhir dengan tragik dalam penyembelihan berdarah dengan penyerang membunuh hampir kesemua pegawai polis yang bertugas di situ. Pihak komunis hendak menjadikan contoh dari serangan itu tentang apa yang akan terjadi kepada mereka yang menentang perjuangan Komunis. Apabila mereka memulakan pengepongan, pihak penyerang percaya bahawa mereka akan dapat mengalahkan polis dan mengawal stesen polis tersebut dalam tempoh yang singkat. Ini disebabkan beberapa faktor yang menyebelahi mereka:
  1. Kelebihan senjata dan jumlah keanggotaan
  2. Keadaan balai polis yang terpencil
Balai Polis Bukit Kepong terletak diselekoh sungai Muar, sebuah perkampungan kecil yang terpencil dengan sekitar dua puluh buah rumah dan kedai. Menjelang awal 1950, ia merupakan tumpuan pergerakan pihak komunis di situ. Ketika itu balai polis itu diketuai oleh Ketua Polis Balai (KPB) Sarjan Ray Dancey, yang pernah berkhidmat di Palestin. Ketika serangan ke atas balai tersebut, beliau telah lama ditukarkan dan jawatannya diambil alih oleh Sarjan Jamil Mohd Shah, kemungkinannya perkara yang diketahui oleh penyerang komunis.
Selain itu terdapat platun campuran 15 anggota polis Tugas Am dan Konstabel Polis Marin pimpinan Sarjan Jamil sendiri. Ketika itu pasukan ini turut diperkukuhkan oleh tiga konstabal polis khas dan empat Polis Tambahan bagi tugas mengawal dan lain-lain, yang menjadikan 22 orang anggota kesemuanya.
Tiga belas isteri dan anak-anak anggota tinggal di berek kelamin di sebelah belakang Balai. Sistem perhubungan yang sukar adalah sebab utama penempatan pasukan polis marin di situ malah, pengangkutan utama ke Bukit Kepong adalah dengan menaiki bot menyusuri Sungai Muar.

Serangan Komunis

Menurut saksi, terdapat sekitar 200 orang pengganas komunis daripada Kompeni Bebas ke-4 yang menyerang dan dipercayai diketuai oleh Muhammad Indera, Komunis Melayu yang diperdaya oleh pihak komunis Cina, di mana pada awal rancanganya Muhammad Indera dimaklumkan bahawa serangan itu sebagai amaran sahja, bagaimanapun ia bertukar menjadi tragedi buruk, ia juga disertai oleh Komisser Goh Peng Tun. Pihak komunis mengepong balai Polis dengan separuh di bahagian hadapan, bakinya mengelilingi balai polis tersebut. Pertempuran bermula sekitar 04.15 pagi. Apabila Konstabel Jaffar bin Hassan mencabar dan menembak mati seorang pengganas komunis yang sedang memotong kawat duri balai tersebut. Pihak komunis kemudiannya menyerang dari segenap sudut, terutamanya dari bahagian hadapan. Mereka berharap serangan ini mengejutkan pihak polis tetapi kini berhadapan dengan tentangan hebat anggota-anggota polis tersebut, terutamanya daripada dua kedudukan Bren Gun yang terletak di dalam kubu di bawah bilik Kawalan. Sungguhpun lebih sedikit, pihak polis yang diketuai oleh Sgt Jamil Mohd Shah, enggan menyerah, walaupun berkali-kali diseru oleh komunis agar mereka menyerah. Satu persatu anggota gugur apabila pertempuran berterusan dan dua orang isteri polis yang bertahan turut serta berjuang apabila mendapati suami mereka terkorban semasa pertempuran.
Sekitar pukul 5 pagi pasukan Polis Bantuan beserta sekumpulan penduduk kampung yang lengkap bersenjatakan raifal dan senapang patah digerakkan di Kampong Jawa di bawah pimpinan penghulu Ali bin Mustaffa, dan bergerak untuk membantu. Mereka diserang hendap oleh komunis yang ditugaskan untuk menghalang sebarang bantuan dari luar dan beberapa orang kampung serta pihak komunis juga turut terkorban dalam pertempuran dikawasan itu. Sekitar masa ini, kedua-dua kedudukan Sten Gun turut dimusnahkan komunis.
Sekitar pukul 7 pagi, pihak komunis menawan seorang isteri polis Mariam Ibrahim, isteri kepada Konstebel Mohamad Jaafar. Dikhabarkan, ketua kumpulan komunis, Mat Indera memaksa Mariam merayu agar pihak polis menyerah tetapi tidak diendahkan oleh Jamil sendiri. Pada masa ini Fatimah Yaaba dan anaknya Hassan turut ditawan dan dipaksa menyeru pihak polis menyerah. Mereka yang bertahan enggan berbuat demikian dan terus berjuang habis-habisan. Apabila mereka enggan menyerah, Mariam dicederakan dan Fatimah dibunuh. Suami Fatimah, Konstabel Abu Bakar Daud yang bertugas sebagai pemandu bot di sungai Muar, turut berjuang menentang pihak komunis sehingga cedera setelah ditembak di dada dan tangan, ketika mempertahankan botnya.
Dalam detik terakhir pertempuran hebat itu, komunis membakar berek kelamin dan balai polis. Dua wanita dan anak-anak mereka terbakar hangus dalam berek kelamin. Pada ketika itu hanya 3 orang anggota polis dan seorang pengawal kampung yang masih hidup. Mereka meluru keluar dari balai yang terbakar dan merempuh kedudukan komunis, membunuh sekurang-kurangnya tiga dari kumpulan pengganas yang cuba menghalang mereka. Pihak komunis terus menembak mereka yang cuba lari daripada balai polis yang sedang terbakar itu. Ketika ini penduduk kampung Durian Chondong disebelah barat menghantar bot ke Lenga untuk memberitahu pihak berkuasa mengenai serangan ini.
Hanya selepas lima jam bertempur, baru pihak komunis berjaya menawan balai polis dan membakar balai tersebut. Mereka kemudian berundur kedalam hutan, meninggalkan kesan kemusnahan dan kematian. Pihak komunis turut melontar mereka yang tercedera dan mayat mereka yang terkorban ke dalam api. Antaranya termasuk Hassan bin Abu Bakar anak kepada Konstebal Abu Bakar yang dicampak hidup-hidup kedalam api.
14 anggota polis termasuk Sarjan Jamil, 4 pengawal kampung, 3 polis bantuan, isteri Abu Bakar Daud (adalah seorang polis yang terselamat) dan tiga anak mereka terbunuh dalam kejadian tersebut. Jumlah kematian adalah 25 orang. Mereka yang terselamat pertempuran maut itu adalah 4 anggota polis dan 9 ahli keluarga termasuk isteri dan anak mereka.

Bantuan dari perkampungan berdekatan

Semasa serangan tersebut, bantuan dihantar dari Kampung Tui semasa pertempuran bergema kebeberapa kampung berdekatan. Sekumpulan penduduk yang diketuai oleh Penghulu Kampung Ali Mustafa dari Kampung Tui diiringi oleh 13 AP/HG (Polis Bantuan - Auxiliary Police/Pengawal Kampung - Home Guard). Mereka diserang hendap oleh komunis dalam perjalanan sekitar setengah kilometer dari stesen pokis Bukit Kepung. Mereka kekurangan senjata berbanding komunis yang menggunakan senjata automatik berbanding raifal dan senapang patah yang dibekalkan kepada penduduk kampung. Beberapa pengawal kampung tercedera dan terbunuh. Walaupun tersekat, kehadiran mereka mengurangkan tekanan kepada pasukan bertahan di Bukit Kepung dan memaksa pengunduran umum komunis.
Disebabkan keadaan tidak seimbangan, Ali Mustafa mengarah pengawalnya berundur sementara yang lain diarah mempertahankan kawasan sekeliling bandar Bukit Kepong. Pihak komunis akhirnya berundur selepas membakar pejabat kampung dan merompak beberapa kedai.
Pada masa yang sama, sekumpulan pegawal kampung lain dari Kampung Durian Chondong menggunakan sampan berkayuh kearah Bukit Kepong bagi memberi bantuan. Dalam perjalanan, mereka turut diserang hendap oleh komunis. Hanya separuh daripada 7 penduduk dalam kumpulan tersebut terselamat untuk terus ke Lenga. Mereka sampai kesana pada 10am dan ketika itu berita mengenai serangan keatas balai polis Bukit Kepong disampaikan. 

Selanjutnya

Apabila pengawal kampung memasuki kampung Bukit Kepong, mereka dapat melihat kemusnahan akibat serangan kejam tersebut. Ketua kampung mengambil alih pentakbiran pos luar tersebut sehingga diganti oleh pasukan polis dari Muar. Pertempuran Bukit Kepong dianggap sebagai kekalahan tragik yang bagaimanapun mengukuhkan lagi semangat kerajaan dan penduduk untuk memerangi pengganas komunis. Sepasukan kecil berjuang menentang pasukan yang jauh lebih besar meningkatkan semangat dan moral dalam perjuangan menentang komunis. Terdapat pendapat yang menyamai peristiwa Bukit Kepong dengan Alamo, di mana anggota polis Bukit Kepong sama seperti penduduk (Texans) berhadapan dengan cabaran yang hebat dan berjuang sehingga ketitisan darah terakhir.

Mereka yang terselamat

Anggota Polis
  1. Konstabel Othman Yusoff (meninggal);
  2. Konstabel Marin Abu Bakar Daud (meninggal);
  3. Konstabel Tambahan Ahmad Khalid (meninggal);
  4. Sarjan Haji Yusoff Rono (78 tahun pada tahun 2000, meninggal dunia pada tahun 2005)
Ahli keluarga anggota
  1. Mariam Ibrahim - balu Konstabal Muhamad Jaafar
  2. Zainun Muhamad - anak perempuan Konstabel Muhamad Jaafar
  3. Abu Samah Muhammad - anak lelaki Konstabel Muhamad Jaafar
  4. Zaleha - anak perempuan Konstable Muhamad Jaafar
  5. Jamilah - anak perempuan Konstabel Marin Abu Bakar Daud
  6. Hussain - anak lelaki Konstabel Marin Abu Bakar Daud
  7. Fatimah Abdul Manan @ Timah Lawa - isteri Konstabel Hassan Osman
  8. Pon Khalid - isteri Konstabel Marin Awang Ali
  9. Fatimah Tuani - isteri Konstabel Hamzah Ahmad

Mereka yang terbunuh dalam pertempuran

Anggota Polis
  1. Sarjan Jamil Mohd Shah (KPB Bukit Kepong)
  2. Koperal Mohd Yassin Haji Wahab (T/KPB Bukit Kepong)
  3. Lans Koperal Jidin Omar
  4. Konstabel Hassan Osman
  5. Konstabel Hamzah Ahmad
  6. Konstabel Jaafar Hassan
  7. Konstabel Muhamad Jaafar
  8. Konstabel Marin Ibrahim Adam
  9. Konstabel Abu Mohd Ali
  10. Konstabel Abu Kadir Jusoh
  11. Konstabel Marin Awang Ali
  12. Konstabel Marin Basiron Adam
  13. Konstabel Tambahan Mohd Top Lazim
  14. Konstabel Tambahan Jaafar Arshad
Polis Bantuan
  1. AP Samad Yatim
  2. AP Mahmood Saat
  3. AP Ali Akop
  4. AP Othman Yahya
Keluarga Anggota
  1. Allahyarhammah Fatimah Yaaba - isteri kepada Konstabel Marin Abu Bakar Daud
  2. Hassan Abu Bakar - anak lelaki kepada Konstabel Marin Abu Bakar Daud
  3. Allahyarhammah Saadiah - isteri kepada Konstabel Abu Mohd Ali
  4. Allahyarhammah Simah Abu - anak kepada Konstabal Abu Mohd Ali
Anggota Polis Bantuan (AP) dan Pengawal Kampung yang terkorban dalam pertempuran diluar balai polis
  1. AP Redzuan Alias
  2. Embong Lazim
  3. Mendiang Koh Ah Cheng


kenapa aku buat n3 pasal bukit kepong nih?
sebab aku pernah terbaca satu blog yg mati - matian mencemeh nilai patriotik dan sejarah malaysia ni.
ade jugak anak - anak muda skunk cukup suke memperlekehkan sejarah yg mengatakan malaysia dapat kemerdekaan bukan dengan keberanian.(belajo cuma tuk lulus spm)
aku sungguh kesal dengan pemikiran sedemikian sebab ape jua sekali pun cara..sekurang - kurang kalau orang dulu tak berusaha angkat senjata,berunding dan sebagainya..
adakah tanah melayu skunk akan jadi malaysia?
aku taknak persoalkan ape2 pasal pakcik aku sendiri terlibat dalam proses kedamaian negara ni sewaktu diambang penghujung pengaruh komunis.(pakcik aku pernah jadi polis hutan)
even arwah bapak mertuaku sendiri aderlah bekas askar tentera tanah melayu british.

bile kita buta sejarah..
kita takde nilai diri.
sebab ape aku cakap mcm tu?
sebab ank2 muda skunk,bile tak merasa susah,tak merasa melakukan pengorbanan..
pegangan agama mereka habis,maruah dan pemikiran mereka dah tak bagus n bernilai.
melebihkan hiburan dan keseronokan semata..
takmo bg contoh..banyak dah depan mata.
pilih jer mana suke.
tepuk dada tanya iman.

pastu kunk..sume movie takde pengisian yg jitu..
orang lain nak buat citer merempit..bohsialah..
awak pun nak buat jugak..
tapi penyelesaiannya?
cara mengatasinya?
lebih byk aksi dari isi pengajaran.
sehabis boleh nak menggunakan segala sumber yg ade.
cuba tengok citer bukit kepong tu sendiri.
sekali shoot,sekali bakor..
pelakon pun komited..
takde nak glamour - glamour
skunk ni mcmana?
sikit - sikit guna technology..jarang yg betul - betul ade seni perfileman yg baik.
pelakon pun nak glamour - glamour..(lupa skrip n take bape juta kali ntah!)
balik - balik pakai kain tak cukup..(nampak peha..nmpk betis..nmpk benda celah kangkang n bukit2 yg tertonjol - tonjol kat dada tu smpai tak sedo ketiak itam or berdaki bau hangit tpi perasan wangi!)
tak berbaju ala - ala superman.(sampai ade yg tak reti jaga aurat dari pusat smpai lutut tpi sebab teruja nak tunjuk otot - otot kentut tu.)


orang - orang dulu pun..tengoklah..
nilai kekeluargaan dan kasih sayang yg kuat menyebabkan membantu si suami untuk sama - sama berjuang sampai ade yg terkorban.
tengok betapa kuatnya semangat orang dulu dalam menempuhnya.
kalau diikutkan..gaji polis masa tu tak beso mana pun.
takdenyer nak bermewah - mewah.
tapi semangat tu,semangat.
sebab tu aku salute sesape yg laki depa keje as anggota pengaman either polis or tentera sebab tak seberapa sangatlah bile kena tinggal dek somi kena bertugas zaman skunk ni nak dibandingkan dgn zaman dulu - dulu.

memang,memang ade yg mesti cakap skunk macam takde kualiti n mcm amik kesempatan.
tpi semuanya bergantung pada niat.
kalau kita buruk sangka..mestilah buruk yg dapat.
tpi klu dapat tu..kebetulan jer n redha jer.
doa jerlah mungkin arini ni ari dia.
esok lusa mesti ari kita.
apepun..yg pasti setiap seorang dari kita tetap jdi seorang yg patriotik bile mana kita sekurang - kurangnya paling tidak pun menjaga keharmonian rumahtangga sendiri jangan sampai terbang periuk belanga.
tu pun klu jdi dah kira mencabul keamanan jugak!!



sekian nukilanku.


motip: syahdu bile tengok bini2 polis tu sama2 bantu laki even laki depa ade yg dah meninggal masa insiden tu.tu yg dinamakan sebenar - benar kasih sayang suami isteri.
aiii..lagi syhadu bile ank n isteri depa ade yg mati betul- betul depan mata.



selingan: ni takde kaitan dgn n3..tpi mlm tadi mak buyung kena gelak - gelak abis - abisan oleh cik sam sebab confident giler bg fakta yg rompin tu kat negeri sembilan!adei..berround - round kena gelak sampai cik sam ilang sore!
ekekekkekee!!

Alhamduliilah..she already fine.

Salam guys..
kak we dah reply my n3..
alhamdulillah takde ape - ape..
tpi aku masih risau..
apepun..harap - harap kak we selamt bersalin.
insyaa Allah.



ni yg kak we reply tadi..
tapi bile baca ayat sudah cool..
mean agak berat jugakkan?
harap - harap sumenyer sihatnyer n selamat.
amin


The Hasyim
assalamualaikum ayu... hihihi...
tiada ape2...
everything is under control... i sudah cool sekarang... masih boleh pegi keje... tiada ape yang perlu dirisaukan... teriman kasih banyak-banyak... sampai ade entry untuk kak we sorang pulak... terima kasih sekali lagi...

Please Pray For Her and Her baby!

salam guys..
baru jer tadi cik sam tnyer pasal kak hawa..
tnyer pasal due date dia...
bile aku dah sampai opis nih..
aku terjah blog dia..THE HASYIMS
kak hawa ni pun sarat mengandung cam aku jugak.
sedang menunggu waktu jer tuk melahirkan..
tpi bile baca entry pendek dia tu..
maybe something bad happen to her baby.
aku try call tapi nobody pick up.
guys,frens,n my dearest blogger..
PLEASE PRAY FOR HER AND HER BABY.
Moga - moga Allah permudahkan urusannya akak ni n mudahan bayinyer selamat.
and any MIAT's who knows about her condition,please update with me either thru Facebook or Blog in this entry.
thanks in advance.
risaulah.

Mar 25, 2010

Citer Pasal Nak Beranak Nih!

salam guys..
dah bape ari mood nak menulis selalu takdo..
asal petang jer mesti rasa tak bape sihat..
yolah..mak buyung kan dah masuk 9 bulan dah ni..
tunggu ari jo..klu ikut appointment dgn doktor selayang nanti 7hb april.
bile nengok gambo tu...
teringat masa memula bersalin..
even cume c sect,tpi meleleh oo airmata ni bile dengar setot tu melalak..
pastu rasa vangga amat sangat bile si setot rakus gile nyoyot susu badan.
sakit?mestilah.first time.mana tahu sangat.
tapi double sakit bile bius dah bius dah abis,menahan ler ko sakit ngilu tempat operate dgn kasarnya lidah si kecik ni time nyusu.
nak nangis mana satu yerk?!
sakit kena gigit puting oleh dak setot ni or nanes sebab menahan sakit tmpat operate?
ekekkee...
tpi best ape?!pengalam setiap mak ni,cuma Allah jer yg bagi setiap sorang tu special.
rata - rata sama tpi tak serupa.
samalah jugak macam penglaman mengandung.


perbandingan
comparison between pengalaman buntingkan dak setot n adik dia ni..
dari segi persediaan mental n fizikal tu..
rasanya kali ni takdelah aku ikut sangat kerenah bunting.
aku keje cam bese..
takde mengidam yg melampau - lampau.
jarang tak sihat melainkan kalau pulun keje bnyk sangat..
makanya ari yg takde kena jaga lab tu ler aku amik EL.
rasa pening - pening n loya - loya tu..
mmg confirm bp aku naik..
so..dari gi perabih duit gi klinik sedangkan ubatnya aderlah MC dan jugak panadol saje..
better aku cuti kecemasan memandangkan coti last year ade lagi.
tpi jaranglah sgt amik EL.
aku selalu bantai jer gi keje.
cik sam pun dah risau - risau.
nak - nak masa awal2 bunting ni (sampai masuk 5 bulan),aku relax jer gi keje naik motor sendiri.


sensitif
dari segi emosi plak,aku jarang merengek yg bukan - bukan dgn cik sam or merajuk tak pasal - pasal or tak menentu dgn cik sam pregnant kali ni.
time aqil dulu,manjalah..kuat merajuklah..cengenglah..ciweklah..
tapi kali ni selamba jer..
maybe perubahan arus perdana kot?
kdg - kdg ade jugak benda kecik ati dgn cik sam..
tpi selalunya aku nanes dulu pepuas kat dlm bilik or bilik air pastu baru gi kuar n buat mcm takde ape - ape.
aku just assume maybe aku ni penat sgt or tak rasional barang seketika.
normallah tukan?pembawaan budak.
tpi kali ni..aku jdi lebih sensitif dgn sesuatu perkara or issue.
takleh tahan klu ade citer pasal bebudak kena dera ke ape ker..
mmg confirm meleleh airmata..
n jugak jadi ignorance klu ade benda yg remeh - temeh.
tak amik pusing n also aku rasa tak mahu bile aku pregnant ni aku menyusahkan org lain secara tak lansung.
tak suke tol!
selagi boleh tanggung sendiri n buat sendiri..mmg buat sendiri.



heran
baby dah scan byk kali.insyaa Allah, perempuan.
nama pun dah ade..
tpi yg herannya..aku takdelah excited mana pun.
bese - bese jer..
mesti korang rasa cam pelik jerkan?
bukan apenyer..sume mmg excited aku nak brnk nih.
tpinyer..sebab aku memula mmg nak brnk normal..
tpi dek kerna bp aku tu n doc pun dah mention cume 6 jam jer kat laborroom..
aku pasrah jer..
janji anak aku sihat n selamat.
ceasar pun ceasarlah.
tapi lately..asal aku byk berjalan..rasa cam ade benda nak terkuar dari tmpat tu..
adei...
so,bile jalan laju sikit mesti jadi camtu.
n also..muke cam org tak pregnant.
bese - bese jer..
perut jer beso sikit.






pantang
ni muke pas abis pantang 60 hari.
aku sambung lagi sampai setahun (tak mkn ayam n daging)
tengok,dak setot tu membesar bak juara sepanjang 2 bulan aku susukan badan.
2 bulan jer..berat dia dah 6 - 7kilo
yerlah..masa lahir jer dekat 4kilo.
ari2 nyusu selang sejam or sejam stgh..
mahunya badan aku tak kempis bagai?!
tpi itulah..sebab tak thu cara berpantang yg proper tuk org c sect..
aku leh plak ignore bertungku?!
kalau tak..lagi slim fit rasanya.



selamat
bile dihitung - hitung..nebes sebenarnya nak beranak ni..
tpi lagi sekali malas nak pikir..
yg thu dalam pala ni nnti
biarlah sumenya selamat n aman.
yg pasti jugak,nak cium n gomol baby baru nnti mcmana gomol dak setot dulu - dulu!

Mar 23, 2010

Soto Kasih Sayang,Damia Nur Hassanah,Batu Sungai dan Setot.APE KAITAN?!!

salam guys..
citer ni sepatutnya aku story semalam.
tpi dek kerana internet lembap jer selembap cuaca semalam disebelah pagi..makanya,aku simpan jer jadi draft tuk ini hari...
mana nak mula yerk?!
ekekee...citer pasal soto ler yerk?!
soto kasih sayang..
naper ku gelarkan soto kasih sayang?!
sebabnya..soto tu homemade dari seorang kawan yg duk jauh nun kajang kot?!
betul tak zuera?ke aku salah tmpat?
yg sebetulnya sungai ramal ker sungai merap?
adeii..
mekasih banyak - banyak ler zuera oiii!
sayang ko!
yerlah..ko sanggup buat..pastu laki ko sikit punyer sporting tolong ko antokan...
mekasih ler sayang oii!
sedap!ekekee.....
tu ler kan?
dgn jammednyer kat MMR 2 tu..
adei...sampai kitaorg  pun tersalah amik jalan time memusing kat pekan sungai besi lama tu.
seb baek ko!
anyway thank you so much!









gmbo kat atas tu..tu ler tmpat accident sabtu lepas..keta waja dgn iswara betembung dekat - dekat area zoo negara tu..ngeri seh..sebab dua2 keta remuk giler - giler.jalan jammed plak tu!
adei..

balik dari amik soto tu pun jammed jugak!!
aku dah start boring..
setot pun sama..
cik sam plak bengang jer sebab dak setot tu boleh plak usik2 dia time drive..
tak caya tengok kat bawah ni...
boleh ler plak main sorok - sorok muka kat tiak babah dia!
adeii...






bile dia boring lagi..setot gi tengok muka sendiri kat cermin keta..
siap sengih - sengih..
motip?!aku pun tak tahu.
siap nyanyi - nyanyi tak tentu butir.














sudahnya..gara - gara jammed teruk tu..
kami sampai umah lambat giler.
sempat solat kat giant batu caves tu n shopping susu n pampers aqil.
wei korang,nak tnyer nih..
ape brand pampers yg saiz beso n agak - agak berpatutan rega dia n bagi budak berat 17kg - 25kg?
buat masa ni aku guna mamy poko.tpi..seminggu mesti 2 pack yg isi 28keping tu.
nak pakai cd..tak daya makcik nak membasuh sebab dak setot ni berak sehari sampai 4 - 5 kali.
mintak pendapat sikit..



oklah..tutup citer pasal soto kasih sayang tu..
nak bukak citer pasal ari ahad plak..
mana kami pergi?
kami pergi tengok Damia Nur Hassanah..
baby ni anak SIL aku..lahir ujung ker awal febuari aritu..
comel n sungguh baik itu damia..

tapi dak setot plak buat pala sendiri..
boleh plak main2 kad..
buat tak thu jer aku nengok..
even aku dok kelek damia tu..dia relax jer n sikit pun tak jeles
bila suruh kiss damia..dia kiss sikit n takmo peluk sgt.
maybe sebab damia kecik sgt kot size dia?
tu yg dak setot tu cam tak baper nak ajak main?







ni ler damia tu..


bulat jer mata dia..comel - comel!




budak ni pun comel jugak..tpi buat pala sendirik..lagi nak balik,
boleh plak tengok - tengok buku!adei!!








beransur dari umah SIL aku,kitaorg gi Ulu Yam.
motip?nak kutip batu sungai buat tungku time berpantang nanti.
kat meru mana ade sungai..silap gaya mahunya guna batu bata belah dua cam mak aku dulu!
ekekee....






budak kecik ni mmg cepat boring!belum pun sampai seminit cik sam kuar,,mulalah buat muka segala..tengok,muka mmg tak puas ati betullah setot nih!




last - last aku pujuk ler..main snap - snap gambo..
kan betul..belum ape2 dah smile.
skunk ni,yg aku peratikan si setot ni senang sikit nak instruct klu time amik gmbo...
mahulah jugak..
klu tak dulu,asal suh tgk kamera mesti pandang tmpat lain or buat bodoh jer!






boleh plak gurau - gurau main tarik tudung aku..
adei..sabo jelah ibu dgn ko aqil oiii...




layankan jer sengal mak buyung dgn abang long..esok - esok adik dia camno yerk?!super sengal tak cam ibu n abang long?!





CHAKKKK!!






tengok tu..tak puas -puas tarik tudung aku!!adei!






mak dan ibu yg bam bam!ekekekeke!





sengih lagik!







last kopek before msuk umah..kejang n kejung kejap bila babah pakaikan topi ashykar!ahahahaha..keras kejap disitu.mengkekek - kekek kitaorg berdua gelak sbb selagi tak remove cap tu..selagi tu ler dak setot tu keras disitu!!







p/s: 1hb ni nak coti.start anto setot kat nursery dah.adei..nak train.pastu boleh berjimba dgn cik sam dating berdua - duan sesambil tgk Clash of Titan..YIPPIE!!!



Mar 18, 2010

Aduan Rakyat = Isu Yang Tak RelevenUntuk Dipaparkan Tapi Memalukan Daku.

Salam guys..
malam tadi korang ade tak tengok Aduan Rakyat kat TV3?
isu yang first sekali : Tangisan Kubur.
FYI..aku duk area situ...
kat kg sg tua baru.
masjid area situ yg TV3 dok mention tu betul - betul tepi jalan sebelum masuk ke tempat tinggal aku skunk..

aku sebenarnya sangat - sangat kecewa dengan coverage yang karam singh tu buat sebab
si pengadu tu memalukan orang islam sebab soal kubur - kubur ni boleh sampai masuk tv sedangkan bangsa lain takdenyer nak mengadu - ngadu kat tv.

the reason aku buat entry ni sebab..kampung aku kat meru,maksud aku rumah aku kat meru tu betul - betul mengadap tanah kubur islam.sempadannya aderlah jirat keling dan jirat cina.malahan FAIRYPARK mmg tak jauh dari kejiranan kampung aku.takde pun kecoh - kecoh sampai nak mengadu dengan suratkhabar or dgn tv?rumput panjang ker..semak ker..ade jer orang kemaskan.klu korang nak thu,kariah tmpat aku lagi kecil.tpi itulah..sepakat membawa berkat.takde sape yg  nak dikreditkan bila buat sesuatu sebab rata - rata yg buat tu pun mmg ikhlas demi Allah. Even aku kecik - kecik dulu pun klu ikut mak bapak aku gi menoreh ker or petik kelapa sawit kebun orang,kami sendiri tolong kemaskan semak samun tu alang2 sesambil kemaskan kebun sebab sebelah menyebelah jer kubur - kubur tu.akan tetapi..kenapa si pengadu tu boleh sengaja nak mengadu dengan tv ?(ape motif dia sebenarnya?).adekah dia nakkan pujian?!

memalukan sebab ade satu prenggan dari ayat yang dia cakap (seolah - olah menampakkan yg dia tu tak thu hukum agama yg jelas):
'kalaulah boleh dan  ade hukum pindahkan kubur,dah lama dah saya pindahkan kubur anak saya ni!'
astaghfirullah!berishtighfar  panjang aku dgn cik sam dengar statement tu dari mulut dia!
abis pasni..katakan ade hukum begitu,asal tanah kubur tu kariah masjid tak buat maintenance,ko pindahkan lagi?!gitu?!


nampak tak betapa jahilnya percakapan yang kuar dari seorang yg beragama islam dan mengaku islam?kenapalah takde inisiatif sendiri?ape salahnya kuarkan duit sendiri upah orang ker tuk bersihkan kubur tu?takpun,awak sendiri yang pegang cangkul or mesin rumput n potong sendiri n meracun sendiri semak - semak tu?kan itu fardu kifayah?!kenapa nak amik jalan mudah dengan mengadu pada tv?dahlah yang buat liputan tu non - muslim.kenapa tak amik pengajaran dari peristiwa yg terjadi sekarang dimana orang bukan islam mmg suka dan memang mencari kesempatan untuk memecah belahkan perpaduan orang - orang islam.

sudahnya..tak pasal - pasal pergaduhan dengan nazir n kariah masjid terjadi kat tanah kubur tu..
dari situ..bile yang bukan islam menonton citer tu..diaorang dah meletakkan satu tanggapan yang kita ni;orang islam tak bersatu padu dan selalu bergaduh.malah itu jugak dah meletakkan mereka satu tanggapan negatif bahawa islam ni tak bagus.

benda ni sebenarnya remeh dan sangat kecil sekiranya si pengadu tu berlapang dada dan redha untuk membersihkan kubur tersebut dengan inisiatif sendiri sebagai satu amal ibadatya di dunia ni.tpi,selalunya begitulah manusia.bila dia tu orang kaya,bila dia tu ade kuasa sikit..semuanya nak mengadu..semuanya nak kena ikut telunjuk dia.aku sangat - sangat kecewa dengan orang - orang sebegini sebab memalukan agamaku.

maaflah kalau ade yang tak bersetuju dengan pendapat aku ni tapi selagi mana aku tak menyuarakannya..selagi tu aku tak  berlapang dada.sebab takmo simpan banyak - banyak dalam kepala.lagipun..aku sangat - sangat kecewa dengan arus media skunk.sampaikan artis kena air panas pun nak masuk paper?!itulah bile medium komunikasi disalahgunakan..bukan yg smpai pada kita ni informasi..tapi banyak  cerita artis dah tak laku dan basi.belum lagi berlamabak - lambak rancangan hiburan yg tak berilmiah lansung skunk?!apelah nak jadi skunk ni?! (sambil mengeluh kecil.)

Mar 16, 2010

Beta!Beta!Beta! = Edisi Kebebalan Ibu dan Babah

salam guys..
ni punyer citer lama dah nak publish tapi tengah mencari ayat - ayat yang sedap sikit tuk sampaikan jalan ceritanya..
kalau korang rajin jenguk jugak blog puan pengetua yg belum tua tapi gila kose..(sape?korang boleh tnyer sape?)
of course ler puan pengetua suziey.
sebab kalau ade yg ingat pasal entry dia tentang aqeel yg sebut pasal ,age loo loo' (i follow ,tiru gaya mat sallih merapu kat sinar.fm tu)
aku pun nak citer pasal dak setot ni jugak.
pasal 'beta!beta!beta!'
korang boleh agak tak ape sebenarnya yang dicuba sampaikan?!
1,2,3,4,5!
ok dah cukup!takyah teka lelama sangat.


gini..
kalau diikutkan..
perkataan ni dia kerap beno nyebut..
aku rasa..aku dengan cik sam mencari ape sebenarnya maksud perkataan ni lebih setahun dah.
just imagine ler..dari umur setahun lebih sampai dah 2 tahun 2 bulan ni..barulah kami dapat teka maksud sebenar perkataan beta!beta!beta! tu..
adei...
korang nak tahu camner kitaorang dapat tahu?


gini..
ari jumaat malam last 2 week..
ade citer geng upin dan ipin kat tv9.
aku dgn cik sam mmg tak assume ape - ape bile dak setot ni gigih memetir n berebut remote control tv dgn aku semata - mata nak tengok citer tu.
so..mengalah jerlah..
layankan jerlah..
sekali tu,bile si upin dan ipin ni gigih menyebut 'betul!betul!betul!,'
boleh plak si aqil tu dok gigih imitate sebut 'beta!beta!beta!'
adei..aku pandang cik sam..cik sam pandang aku balik.
aku terus tepuk dahi sebab terasa kebebalan aku as seorang mak sebab tak dapat tangkap wording yg dia dok gigih sebut tiap - tiap hari!!
adei!!pengaruh tv betul ler abang long nih!!
'beta!beta!beta!' tu rupenyer 'betul!betul!betul!'
adeii...ape ler bongok no ko ni ayu weih!!!
adeii....
setahun lebih tu..aku dok mencari ape bendanyalah beta!beta!beta!
sekali tu..
adei sekali lagi!!

tu belum lagi skunk..
klu cakap dgn aku nak tgk astro ceria,dia boleh cakap sya,sya,syaaa!!
klu astro oasis plak,kakashi,kakashi..
adei..jauh beno bunyinya tu abang long oii..

tu ler story the morynyer..
adeii..
bile pikir - pikir balik..
mmg bebal sungguh daku.
adeii sekali lagik!!

RASA - RASA AKU BAKAL KENA REJAM KE TAK DENGAN MOMGUESS?!!

eekke...
tengahari ni..aku sikit punyer bengang sebab network cam hampeh..
aku dok melayan ler album - album dalam D ni..
sekali aku nampak gambo nih..
kak ina..ko rasa nak rejam tak aku?!
ekeke..
amboi...kemain lagi ye ko dgn p tam!
silalah kutip gambo ni klu ko takde lagi...

Mar 15, 2010

Sekitar Majlis Persandingan Seri Atiqah and Ferdaus at Sect 23,Shah Alam,14th March 2010

salam guys..
nak citer pasal ari ahad lepas...
kami gi kenduri kawin kawan baik/junior cik sam masa kat polytech dulu.
majlis buat kat dewan area sect 23 shah alam.
abang cik sam jadi wakil pihak pmpuan sebab kawan cik sam ni saudara baru.
so..mintak tolong ler sebagai wakil sbb mak pak dia tak reti adat melayu ni.
apepun..selamat pengantin baru buat seri atiqah way binti abdullah dgn pasanganya,Ferdaus.





Bang Baie n Kak Athirah..as wakil tuk pihak pengatin pmpuan..





majlis start dlm pkl 1230 then abis dlm pkl 330 ptg..aku,cik sam,n family bang baie nunggu jerlah pengantin siap abis bergambo kat tasik.dak setot tu pun dah start merajuk - rajuk sbb dah boring tahap gaban jadi penunggu dewan..ekeke..nasib ko ler abang long.mak angkat ko kawin..kenalah tunggu.

Buffet Deco..Santik!! Menu?!terangkat!!sangat sedap especially the rendang dendeng!!mabelos!!mantop!







the pelamin..tema?purple n gray kot?!!


the pintu gerbang...


the cake n also meja bersantap.







rombongan pihak lelaki..

pengantin dah sampai..panas ndok!!






ni panggil ape yerk?jalan berarak ker?aku mana thu sbb aku kwin simple jer..
abis nikah trus blik umah n kenduri.takde sanding2..takde berinai2..
so..mmg takdan nak buat gini.





sanding - sanding






tepung tawar oleh mak seri..





tepung tawar plak oleh kakak seri..






makan beradab..

ni family pengantin pmpuan..

yang ni plak kuarga belah pengantin lelaki..


makan bersuapan...aceh!!


balas bersuapan..



minum bersuap -suap..
banyak suap daa!!




sesi bergambo dgn pihak kuarga pmpuan..




sesi bergambo plak dgn kuarga lelaki..ramai seh..





kek pengantin.rezeki kami sebab sume dah tak daya nak bawak..
ni tier yg bwh sekali
bapak beso!!



nak story banyak pun tak reti ndok sbb pagi - pagi sampai sana..just tunggu jer tetamu sampai..sambut n bg sebenier yg pengantin dah prepare malam sebelumnyer..
dah tu plak..setot asyik meragam jer..
so..bile cik sam gigih ambik gmbo..aku pun gigih tidokan setot.
dapat ler sejam dua dia tido time pengantin bersanding..
mujur jugak kami dapat menyantap sampai 2nd round before setot tu bangun.
bangun - bangun jer budak tu..mintak makan..
ade certain time dia dah boring,boleh plak dak setot tu layan feeling kat tepi tiang..
(merajuk ler kunon dgn bapak dia tu..)
kami malas nak layan sangat sebab nanti memetir plak dia.
tak thulah..semalam mmg mood dia kureng sikit.
maybe majlis tu tak ramai yg sebaya...
so dia pun mmg belum ape - ape dah boring tahap gaban.
setel sume dlm pkl 5 lebih plak tu..
mahunya budak kecik tu tak sentap?!!
malam kat rumah..dek kepenatan..pkl 10 lebih dia dah pengsan..
Aku?cam beselah..bile pregnant..badan mudah sakit - sakit bile terlalu penat.
even tak buek koje mana pun tpi sendi - sendi mmg krem.
yg pasti..abis jer tgk max payne kat smv..aku terus lelap..
tpi terganggu sikit - sikit sebab cik sam melayan final all england chong wei lawan sape ntah..
pastu boleh plak si setot ni ngigau nak makan?
adei..ape kes?!!
apepun..kredit tuk cik sam sebab gigih melayan igauan si setot sesambil melayan final all england malam tadi.aku mmg dah hanyut dah..mmg tak larat wok!!!
"THANK YOU BABAH!I LAP YOU TOO!!'



Para Janjang

Kambing Golek Aqiqah/Satay/Catering

Kambing Golek Aqiqah/Satay/Catering
GEMPAQ GOLEQ!

Para Sarip and Saripah Janjang

Labels

1 WORLD 1 SOUL BLOGGER GATHERING 2009 (13) Acar (1) Adam Lai Restaurant (2) Aku Anak Pencari Besi BUruk (106) Aku dan Shaklee (4) Alfafa Complex (1) Almond Kiss Cookies (1) Angry Bird Cake (1) Ayam Bakar (5) Ayam Masak Kurma (2) Ayam Masak Merah (1) Baklava (1) Barbie Cake (2) Bars (1) BBW Visit 2012 (2) Beli Pemanggang Ajaib dapat free gift (1) Ben 10 Cake (1) BIG APPLE (1) Biskut Sarang Semut (2) BLOGGER FAMILY DAY 2010 - THE BLUE WAVES (11) Blogger Gathering (63) Bog Appreciation (Edisi Blog Lakibini/UmmiAnak (3) Bread (1) Brownies (6) Butterscotch Cake (1) BWW Visit 2013 (1) Cake (15) Cameroon Highland 2012 (8) Caramel (1) CARS CAKE AND AND FONDANT SPIDERMAN CUPCAKES (1) Catatan Misi Mustahil (15) Central Cafe (2) Cheesecake (7) Cherating 2012 (5) Chicken (18) Chocolate (9) Chocolate Indulgence Cake (1) Cinch Energy Tea Mix (1) CNY 2012 (2) Community Service at iceboxrivet (22) Congo Bars (1) Contest (51) Cookies (6) Cream Caramel (2) Crepe (3) Dalan - Dalan (34) Dalan - Dalan PD (4) Dalan - Dalan at BM (8) Dalan - Dalan Bukit Tinggi (5) Dalan - Dalan Cherating (4) Dalan - Dalan Kuala Selangor (1) Dalan - Dalan Penang 2011 (3) Dalan - Dalan Penang 2012 (9) Danish Cookies (1) Dessert (11) Diari Ramadhan (33) Edisi Muslimah Beramas Mesra (1) Edisi Qurban (4) Eggless Cake (1) Evoke Cafe (2) ExMNRI GATH (3) Fish (4) Flat Bread (2) Fondant Cake (2) Food Info (2) Foodie Hunter (44) French Lesson (43) From Jemapoh To Manchester Ler sgt. (6) Full House (1) GEDIKS GATHERING EDISI NELAYAN 2009 (9) Genie Bra Murah / Magic Bra Murah (1) Hari Terbuka Tentera Darat 2011 (1) Health info (7) History of Superman (1) HOMST Recipe (1) Hot Ballon Airshow 2009 (1) ICT (6) KAED CAFE (1) Kedai Makan GOmbak Bt 10 (1) Kenny Roger Red Day (2) Kentang Putar (1) kerja untuk hidup (69) Kg Durian Tawar (16) Kisah Dan Tauladan (7) Kitchen Mechanic (7) Kuih - Muih (4) Kuih Raya (1) Kurma Ayam (1) Kursus (24) Lawak (6) Layer Cake (1) Lepaking (5) Lepaking ISTANA (2) Lepaking Morib (1) Luahan Hati (52) Lungo Mareng Pahang (3) Makan Kenduri (1) Malacca River Cruise / Melaka River Cruise (1) Malaysia's First Blogger Masterchef (4) Man of Steel (1) Mash Potato (1) Meat (10) Melaka (2) Memori (15) Muffin / Cupcake (10) My Homemade Bakery Bussiness (37) My Resepi (128) Nasi Minyak (1) Neapolitan Heart (2) Ngelencer (39) Ngelencer Colmar Tropicale 2011 (6) Ngelencer Dino Minggu (Ice Room) (1) Ngelencer Dino Minggu (Kedai Chan) (1) Ngelencer KLCC 2011 (1) Ngelencer Langkawi 2011 (2) Ngelencer Mangan (Al Amin) (1) Ngelencer Melaka (4) Ngelencer Muzium Tentera (1) Ngelencer Teluk Cempedak 2013 (3) Ngelencer Ulu Yam 2011 (1) Ngelencer Zoo 2011 (1) Northrop (4) Nukilanku (114) One Pot Chicken Stew (1) Orange Yogurt Cake (1) Pancake (1) Pantai Aceh 2012 (1) Pasar Jawa (1) Pasta (7) Pavlova (5) PD (2) Pemanggang Ajaib Murah (1) Pemanggang Ajaib Terhebat (1) Penang Foods Hunting (6) Penghargaan (114) Pengumuman (49) Pizza (4) Plant Info (1) Pregnancy (4) Promosi (2) Promosi Pemanggang Ajaib Murah (1) Puff Pastry (2) Pusat Sains 2012 (1) Rainbow Cake (8) Red Velvet Cake (6) Resepi Ayam Bakar Iceboxrivet Style : Langkah Demi Langkah (1) Resepi Ayam Masak Kurma Belanga : Langkah Demi Langkah (1) RESEPI DARI PEMANGGANG AJAIB (13) resepi guna pemanggang ajaib (13) resipi masakan barat menggunakan pemanggang ajaib (4) Restoran Rumpun Saderi (1) Roti Canai (1) Roti Prata (1) Rumah Di Tepi Kubur (9) Salam Ramadhan :Blogger meet Blogger = Potato Masher?!Biskut Sarang Semut?!! (1) Salted Caramel (1) Sarawak Visit 2009 (8) Satay PJ 14 (1) Saturday Baking Project (42) Savoury (25) Seafood (6) Seafood Pantai Remis (1) Selamat Hari Ibu (3) Selangor and KL Food Hunting (4) Sengal (179) Setot Ibu (294) Sharing Is Caring (46) Snowcheesecake (5) Song (8) Spiced Eggplant and Cauliflower Stew (1) Spiderman 3D Cake : How To Deco (1) Sri Rahayu Restaurant (1) Stew (2) Subway Surfer Cake (1) Superman (1) Superman LOGO (1) Sweet and Spicy Buffalo (1) Tag (26) Tart (6) TAT NASI AYAM (2) Teluk Menegon (2) Tempahan Cake (6) Testimonial Pelanggan (1) THE Bookers Cafe (2) The Captain Steamboat and Grill (1) The White Troopers (1) Tiramisu (2) Tursina Tanjong Lumpur (1) Wedding Cake (1) Weekend Cooking Project (29) Wishlist (2) Yogurt (2) Zahraa' (166) Zombie Vs Plant Cake (1) Zoo Melaka (1)