Pages

Mar 4, 2013

Apa itu Meringue?!


meringue beso..


Meringue, adalah sejenis pencuci mulut, sering dikaitkan dengan masakan Switzerland dan Perancis, yang dibuat dari putih telur diputar dengan gula, dan kadang-kadang ditambah dengan asid seperti krim tartar atau sejumlah kecil cuka. ejen  pengikat seperti tepung jagung atau gelatin juga boleh ditambah. Penambahan gula icing, yang biasanya mengandungi kanji jagung, pada meringue mentah menghasilkan Pavlova, hidangan kebangsaan Australia dan New Zealand. Kunci kepada pembentukan meringue yang baik adalah pembentukan gula bertanduk/ bila dipegang; gula telah betul2 hancur dalam adunan telur putih tadi. Meringue sering berperisa dengan vanila dan sedikit badam atau kelapa mengekstrak walaupun jika pati berdasarkan infusi minyak ini, jika digunakan secara berlebihan, boleh menghalang putih telur ke dalam membentuk buih kerana lemak dari minyak. Meringue buatan sendiri adalah kenyal dan lembut dengan luar adalah rangup.


meringue kecik!!



pavlova!!


*the best technique tuk daptkan meringue yg bak selain dari bebas minyak dan air,pemukul dan bowl mestilah dibuat dari besi!~

9 comments:

komen jer...