Pages

Jul 2, 2013

Resepi Krim Karamel : Langkah Demi Langkah..



Salam Guys..
Arini nak kongsi resepi sedap ni ...
huhuhuuh...
mudah dan senang
dan enak..


panaskan 1 cawan gula halus
dengan api yang sederhana..



masak hingga betul2 cair.
ketepikan..





8 biji telur
1/2 cawan creme-fraiche
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan air
1 1/2 cawan gula
1 sudu kecil essen vanila




pukul hingga sebati..





tuang dalam bekas dan masukkan dalam dulang kecil yg berisi air suam




bakar di ketuhar pada suhu 160 degree celcius selama 45min





siap dihidang...






11 comments:

  1. Senang jer kn..suka gk mkn ni tp kak G buat style kulus tu.:)

    ReplyDelete
  2. mmg suke wat aku terliur kan..bile dh terliur mulalah ngidammmmmmmm...meh nie anto sepotong kat aku...hehehehe

    ReplyDelete
  3. Skrg share resepi siap step by step tauuu
    Mmg memudahkan org yg tak pandai masak cam kite
    Hehe

    ReplyDelete
  4. mana nak beli cream susah nak eja tu?....yg lain boleh gak aku cari...

    ReplyDelete
  5. byk2 resepi..resepi ni el x nah wat lagi..haiiii byk gak pakai telur..yg creme fraince tu ada jual mn ea

    ReplyDelete
  6. nampak senang tapi malas nak buat heheheh

    ReplyDelete
  7. byk gune telur yer..th mkn jer.. nk buat x th..hehe..pasnie ly la try..

    ReplyDelete
  8. As salam Ayu,

    Beb, sedapnya... kat sini dorang panggil caramel tu Crema Volteada! sedap beb...meleleh2 air aku ni...adeh...

    Ko sihat ke? Malam td boleh pulak aku mimpi jumpa ko..! hikhik... sejak preggy ni selalu mimpi pelik2... take care...

    ReplyDelete
  9. aku suka pemanis mulut tapi, tak pandai buat. kalau aku buat pun, laki aku tak suka sangat. paling best, buat banyak tapi jadi hapak dalam peti ais.. adoi!

    ReplyDelete
  10. owh xtau plak aku bole bakar
    bese aku wat kukus

    ReplyDelete
  11. bleh try buat..
    tp tk de oven..
    kukus bleh gk kan?

    ReplyDelete

komen jer...