Pages

Sep 25, 2013

Resepi Ayam Masak Kurma Belanga : Langkah Demi Langkah


Salam Guys..
Sabtu 2 minggu sudah..
kot?!
orang umah lepas balik keje tetiba request mintak buat Ayam Masak Kurma dengan Jelantah
kami?!
pelik tapi boleh la boleh lah...

ayam masak kurma ni rasanya lama juga kami tak masak kot?
bape banyak kot la aku sekarang ni
huhuhuh..
maafkan saya.

mari - mari kami nak kongsi resepi kami yang simple mimple ni je
yelah..
kamikan cuma amatur, bukan masterchef pun.


Ayam Masak Kurma Belanga
Bahan - bahan:
Ayam 600 - 800gram (anggran dalam 6 - 7 ketul ayam)

*kisar :
5 biji bawang putih
1 biji bawang besar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh ketumbar

*mayang/hiris/titik:
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
1 batang serai
1 sudu teh buah pelaga
1 sudu teh bunga lawang
1 batang kayu manis

10 sudu besar serbuk kurma
- 5 sudu dibancuh dengan sedikit air
- 5 sudu lagi dicampurkan pada bahan kisar 

5 biji kentang 
- kupas dan belah 4


bahan kisar dan serbuk kurma


Campur sebahagisn bahan kisar dan sedikit serbuk kurma
perap selama boleh sebelum menumis.


kentang oh kentang


serbuk kurma yang telah dibancuh dengan air


memula tumiskan  bahan mayang/titik tadi..
sampai ade bau wangi keluar daa..


lepas tu masukkan cili dengan bahan kisar tadi..
tumis lagi sampai naik bau wnagi lagi.
jangan biar hangit pulop...


lepas tu baru masukkan rencah kurma yang dibancuh dengan air sikit tadi


lepas tu barulah masukkan kentang


masukkan air..

bagilah mendidih and empuk kentang tu separuh masak


then masukkan ayam..



bila ayam dah empuk,kentang dah empuk.serasikan garam dan gula.
oh ye.jangan lupa masukkan santan sikit.
dalam setengah cawan.

beres.
senang bukan?!
tu pasal namanya kurma belanga sebab masak dalma belanga 
lepas tu aku buat tak senonoh amik gambo dari belanga
aci kan aci kan?!



6 comments:

  1. last week aku buat kurma daging
    sm je bahan2 tu..tp aku msukan daun pandan ngan kerisik...dap dapp fevret semua famili

    ReplyDelete
  2. yummm.. sedapnyer.. biasa mkn y org buat j.. x pnh lg msk sndiri.. nk cuba la nanti

    ReplyDelete
  3. sedap nih.. boleh try pas nih.
    tq2~

    ReplyDelete

komen jer...