Pages

Dec 19, 2012

SEMALAM YANG HANGAT!!Si Sedap Gurih JUMP STAB!!


salam guys..
as usual..
dah petang - petang baru la terhegeh - hegeh nak buat entry..
wei..
kije tengah banyak ni.
nolong budak - budak FYP dgn Master..
sape kate aku takde keje..
tonsil ni sampai dah bengkak - bengak sebab ari - ari dlm lab pulun main smoke detector.
rusuk aku pun dah mula sakit ni.

tajuk tak hengatkan?!!
beselah..
orang tengah sengal - sengal nih..
malam yang hangat sedap la sangat kalau dapat makan pengat!
apelah pengat..
sedap makan JUMP STAB la!!
ape tu?!
apelagi kalau bukan LOMPAT TIKAM!!


ingat lagi tak masa aku ade citer aku ketagih lompat tikam ni
so..aku belajo la buat weih.
tapinya aku omit pulut sebab aku takleh makan pulut weih.
BISA!!
meh - meh nak share resepi dari blog UMMIZAIHADI




Bahan (Lapisan Hijau):-
  • 3 cawan santan cair
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan jus pandan + sedikit pewarna hijau
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 1 sudu teh air kapur
  • sedikit garam

    Bahan (Lapisan Putih):-
    • 4 cawan santan pekat
    • 1 1/2 cawan tepung beras
    • 1 sudu makan tepung jagung
    • 1 sudu teh garam



Bahan (Lapisan Hijau):-
  • 3 cawan santan cair
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan jus pandan + sedikit pewarna hijau
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 1 sudu teh air kapur
  • sedikit garam
Bahan (Lapisan Putih):-
  • 4 cawan santan pekat
  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 1 sudu teh garam



Cara Membuat:-
LAPISAN HIJAU:-
  1. Gaulkan semua bahan lapisan hijau dan tapiskan.
  2. Kacau adunan di atas api sekejap (lebihkurang 5 minit dengan api perlahan).
  3. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 15 minit.
LAPISAN PUTIH:-
  1. Satukan semua bahan sehingga sebati. Tapiskan.
  2. Kacaukan adunan ini di atas api yang sederhana sekejap.
  3. Kemudian cakarkan sedikit permukaan LAPISAN HIJAU dan tuangkan adunan putih ni.
  4. Kukus selama 15 minit.
  5. Sejukkan dan potong. Hidangkan dengan air gula merah.
Bahan Air Gula Merah:- (*akak guna manisan gula kabung jek)
  • 2 cawan air
  • 1 cawan gula merah
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 helai daun pandan
*Jerangkan semuanya di atas api hingga mendidih. Sejukkan dan tapis sebelum dihidang bersama kuih lompat tikam.

verdict: aku yg tingin tpi laki aku yg dok habiskan.motip?!sedap sangat ke>?!:P

10 comments:

  1. memula aku tgk kt fb amenda la menu western ko nak buat ni haha skali direct translate lompat tikam hampeh
    hahaha
    aku ni mak pak org klate
    skali aku xpenah mkn lompat tikam ni
    xtau nape xsuke

    ReplyDelete
  2. Nana
    ahahhaa!
    bkn ko sorang ej yg teras dihampehkan..
    aku punya geng xboss pun teras kena hampeh!
    akakakak..
    maybe aku suke makan sebab manis and ade kuih ijo tu kot?!

    ReplyDelete
  3. akak x pernah mkn nih..nmpak menarik sgt..ko mmg suka sgt mencuba resepi..nk harap aq mmg x der ms n kedai lah jwbnyer..alangkah untungnyer aq kalau dok sebelah umah ko..kik kik...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahha.termasuk akak dh lebih dri 10 org nk berjiran dgn aku.aku pun suke.pembaziran tak berlaku sbb buat2 tpi mknnya sikit.ekekek.

      Delete
  4. As salam Ayu,

    Nasib baik baru pas makan... Letak dlm peti aia mamam sejuk2 sedap kan :)

    Kelasss nama JUMP STAB tu! kehkehkeh... Tp aku lebih suka taruk pulut...bisa tolak tepi ;)

    Nntlah ye aku share resepi Peru ni, mood tak 'baik' lg...huhuu

    ReplyDelete
  5. adehhhh..ko nie laaaa..pagi2 lagi dh wat aku terliur..dh la yg ko post tuh feveret aku...meleleh2 dh nie..hahahaha

    ReplyDelete
  6. Marya Yusuf..
    nak tersembur bpk aku bile aku bgthu yg ni namanya JUMP STAB
    ahahahaha

    ReplyDelete
  7. Falsya
    haimeh?1
    aku lps umur 25 pun faveret menda ni
    sedap weih!!
    meleleh!

    ReplyDelete
  8. aku suka kuih nie...ahhhh..rasa nak buat gak..

    ReplyDelete

komen jer...