Pages

Mar 21, 2014

Semalam Resepi Roti Canai, hari Resepi Roti Gepeng Plak!!




Salam Guys...
semalam al kisahnya roti canai punya resepi..
hari ini nak update resepi roti gepeng la plak..
Gepeng dalam bahasa jawe mean leper/rata..
base omputihnya rata..
tak mau banyak bunyi..
jadi kita mulakan operasi...




 Bahan - bahan :
1/2 kg tepung gandum
secubit garam
1/2 cawan mentega cair (kami guna marjerin je)
1 sudu besar gula
air secukupnya

Cara- cara:
Uli tepung sampai lembut..
Jangan berhenti - henti atau kejap2 gi tandas sbb takut gluten dalam tepung tu tak baik..
karang dohmu keras dan bantat

 Ambil sejemput dan ratakan pada papan pencanai dengan rolling pin atau dengan botol kicap/sos pun boleh
Bukan nak cantik2 sangat..
Janji Rata..


 Panaskan frying pan korang atau kuali korang dengan sedikit minyak
Apelagi..
Masaklah roti tu..



 Biarkan beberapa minit atau menggelembung sebelum di terbalikkan permukaannya



See..
Macam ni la rupanya...
gebu..kembang..
tapi lepas dah angkat and letak dalam pinggan..
Dia kempis..
ahahhaha....


4 comments:

  1. bahan pon senang nak carik ni..boleh la try ni

    ReplyDelete
  2. selamat pagi
    pagi nie lambat singgah
    baru lepas assembly

    ReplyDelete
  3. harap ada kerajinan this weekend! leh try ni

    ReplyDelete
  4. Wah...resepi simple bole la try pasni..sbb kdg2 dah tak tahu nak msk apa urk bfast..tq :-)

    ReplyDelete

komen jer...