selepas berjimbaan kat Forth Melawati..
kitaorg pun berjimbaan secara tegar kat Pantai Remis plak!!!
punyalah ramai makhluk kat situ..
sampailah terjumpa penjual mentarang ni kat tepi pantai.
kebetulan air tengah surut..
mak aku pun ape lagi..
belilah 2kilo.
huhuhuuu...
Siput mentarang merupakan sejenis haiwan bercengkerang (Kerang-kerangan) yang boleh dimakan. Siput mentarang mempunyai kulit yang nipis dan biasanya tebih menggemari air yang mempunyai suhu rendah.
Siput Mentarang hanya boleh ditemui di pantai yang berselut sahaja seperti di Perlis atau Pantai Sabak, Selangor dan biasanya ia dikutip semasa air surut.
sumber: wikipedia.
bukan wikileak yer..
ni mentarang yang telah mak aku siap masak!
huauhauhuahhaua,,,
haip!!
bersilat kejap mak aku kat tepi pantai!
ahahahahhaa..
tu dia tengah bukak langkah tu..
nak tayang bunga silat.
ekekekeke.
sakit perut kitaorg adik beradik nengok gambo ni sbb mak aku ni lebih kurang macam aku wei..
muka bengis tapi ati kiambang..
ekekekekkee..
#citer pasal mak aku ni,ara dah tak nak main dengan dia masa balik kg aritu.
mak aku punya merajuk,kucing lalu pun dia sebat!
ahahahhahahhahaaa..
lawak sungguh..
seb baek sebat dengan kain jer.
klu sebat dengan rotan,mampos!
pernh dgr mentarang tp tk pernh mkn..rs nye camner ek...ada rs mcm lala ke??
ReplyDeleteuiks mak ko bersilat...ehhehe
mcm kerang pun ada, macam lala pun ada...cedap ker? tak pernah jumpa pun....
ReplyDeletementarang taw...tp x penah mkn lg...sdp x beb?
ReplyDeletepstt; lama x mai jln2 cini le...huhu..
kalo lalu area sg beesar or sekinchan banyak jual
ReplyDeletemasak bercili mcm nie mmg mabeles.laparrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
tak pernah denagr plak nma mentarang tu.. nampak sedpa la plak bila dah siap utk di makan.. ngeee
ReplyDeleteEhehehe..
leh bukak silat plak kat tei laut tu yeh? ;D
ape kebendanya...tgk gambar dah rasa mcm sedap.. jangan mak buyung ni ngidam sudah..hahha.. nyumm.nyumm..nyummm
ReplyDeletesodap ni, akak suka, goreng letak cili sikit. akak terus lapar, tengok jam dah pukul 12.
ReplyDeletemcm kulit siput plus saiz kepah yg panjang tu..erk wrna ijo pekat tu..kepah kot nama dia..ke kupang..aisy confuse.
ReplyDeleteemm tp ni kira famili dia la ni kan..jenis bercengkerang..
lawak plak tgk mak ko bersilat..hahahaha
tak pernah makan pun..sedap ke?
ReplyDeletetengok lam tv jek.. tak penah tengok live atau makan..huhuhu..sedih jek.. mentarang nih masak ape best??
ReplyDeletexpenah makan
ReplyDeletekt kl ni mana nk carik?
mmg xde jual nye
hahaha..lwak la..sian kucing jd mangsa eh..hehe..
ReplyDeleteoooh tak pernah makan la mentarang ni..sedara mara kerang gak eh.. ^_^
eh...rasa apa eh mentarang ni????sama ke cam rasa kepah????bentuk lebih kurang jer....cuma dia besar
ReplyDeletenan
ReplyDeletekat pantai remis.
depan sikit dari pekan kapar.
ko carilah ari2 minggu.
ade org jual betul2 tepi pantai time air surut
penah tgk tp blm penah makan..pehhh mak ko ayu..ni klu penyangak kacau tobat nih..hahahaha
ReplyDeleterasa mcm pernah makan tapi rasanye kita panggil lain tapi tak pasti panggil ape..memang sedapkan..
ReplyDeleteperghhh...
ReplyDeletementarang terbaik...
juicy ajer dalam mulut bila geget :)
pernah dengar +tngk..byk jual kat tepi jalan sebelah kuala selangor kan..tp siyes, tak penah rasa lagi..nak beli pun tak tau org masak cam mana..
ReplyDeletemak aii...jeles aku, d try makan, bg aku sedap gak, kot balik kmpg kkrim skilo boleh..ngeheee
ReplyDeletecik muni suka wey mentarang ni
ReplyDeletetapi den
confirm geli nk makan
sedap gak mentarang ni cuma kulitnya rapuh sgt la..x leh ganas2 masa masak...along lisa beli sampai 5 kilo..itupun kat sabak bernam..
ReplyDeletehr tu masa lalu sg besar nak ke lumut ada nampak mentarang ni...tp nak beli kedai dah tutup
ReplyDelete