Dok Ngate Falsya Ngelat..Aku Pun Same!! | Iceboxrivet

GI JOE and GI JANE

GI JOE and GI JANE

Para Janjang

Home Kitchen Bakery

Feb 28, 2013

Dok Ngate Falsya Ngelat..Aku Pun Same!!

ahahah...
tragickan?!
gara2 nak jimat cermat..
makannya belilah readymade!!
poyo je aku..
tapi ape adehal kan Falsya?!
janji kita buat dengan seikhlas hati!!
ni haaa...korang tgk kat entry nih la:

memang yummy Falsya oii!!
tapi yg ni my style la!!
memula..
korang tumiskan la bawang putih dengan bawang besar sikit dengan butter..
lepas tu masukkan mussel, sotong and shrimp..
buh la mixed herb sikit..


sesambil tu kat dapur sebelah tu,
korang tenggekkanlah periuk sebijik..
pi la rebus fettuccine tu 10 minit or lebih..
kasi betul2 masak pasta tu..



lepas tu buh la sos carbonara prego with mushroom and prego herb and cheese sekali
kalau kental sangat
buh sikit air dari rebusan pasta tadi..



then bila korang dah tajin pasta tu..
gaul la dengan sos yg korang buat tadi..
buh la sikit green onion and chinese parsley..



motip buat ready made ni sebab kos pun takde sangat la..
yg ni pun dah dekat Rm40 kot?!
meh kira meh..

  • mussel 200g = rm5
  • shrimp 200g = rm5
  • sotong xg     = rm5
  • pasta            = rm5
  • green onion   = rm3
  • chinese parsley = rm2
  • carbonara sauce = rm5
  • cheese and herb sauce = rm5
total = RM35
*klu aku buat fresh..
susu je dah rm6,
cheese je dah Rm14 (3 jenis) dgn cream dairy = rm8
bape dah jah weih...

*sebenarnya ikut aku nk buat fresh tapi apekan daya.
lps tu telan air liur arr tgk scallop 200g rm30 paling murah!hohooho!!
*patutlah menda tu consider makanan mewah kat fine dinning.






14 comments:

  1. perrgghhh.. ko buat sendirik ke???
    argghhhhhh... kasi aku tensen jer..
    umah ko kat mana ayu?? aku nak terjah neh~ hahahaha

    ReplyDelete
  2. Hola Ayu!

    Wow weee~

    Creamy2 ni mmg my fav! Tapi sejak preggy ni tak berapa nk masuk seafood! hikhik... Aku simpan resipi ni ek! Chau mamita!

    ReplyDelete
  3. lpr wei..konye ni dh ala2 mcm kt restoran sbb byk binatang..hehe..kalo aku buat utk tisya panaskn cabonara je..kn aku ltk mcm2 bkn die mkn..hehe

    ReplyDelete
  4. Tak pernah makan, kalau buat pun takut org kat umah ni tak makan pulak, huhuh tak merasa la

    ReplyDelete
  5. fav ank aku nih..mmg sodap kan..ko saje je kan..terliur aku tau..hahha

    ReplyDelete
  6. Sedapnye weiiii
    Sekali sekala nk jugak try menu western ni
    Hee

    ReplyDelete
  7. lapar laks tgk gambar makanan nie
    ko nie ayu sajer jea tau huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. patut la sentot suka makan hambekkk mak dia masak cam restoren 5 bintang cukup semua hahahha sedap la kak terliur nak masak x reti atau senang kata Malas ! hahahha

    ReplyDelete
  9. wakakakakka..terjebak sudah ko kan...sedappp wehhhhh...untung la leh makan seafodd..aku laki bini xleh makan so letak ayam yo lahhhh...ahaha

    ReplyDelete
  10. aku kureng skit carbonara nih. bolognise ok

    ReplyDelete
  11. Tak gheti msk western2x ni..nmpk lazatnyaaa...

    ReplyDelete
  12. hehe..kalau kite masak carbonara ni pon manjang guna prego je..x pndai mcm ayu nak wat sendiri..wuwu..tp ayu nye ni memang nampak mantap giler. Kita jarang letak seafood. Kalau x ayam, daging hancur or plg malas sosej je..kekeke

    ReplyDelete

komen jer...

Para Sarip and Saripah Janjang