meringue beso..
Meringue, adalah sejenis pencuci mulut, sering dikaitkan dengan masakan Switzerland dan Perancis, yang dibuat dari putih telur diputar dengan gula, dan kadang-kadang ditambah dengan asid seperti krim tartar atau sejumlah kecil cuka. ejen pengikat seperti tepung jagung atau gelatin juga boleh ditambah. Penambahan gula icing, yang biasanya mengandungi kanji jagung, pada meringue mentah menghasilkan Pavlova, hidangan kebangsaan Australia dan New Zealand. Kunci kepada pembentukan meringue yang baik adalah pembentukan gula bertanduk/ bila dipegang; gula telah betul2 hancur dalam adunan telur putih tadi. Meringue sering berperisa dengan vanila dan sedikit badam atau kelapa mengekstrak walaupun jika pati berdasarkan infusi minyak ini, jika digunakan secara berlebihan, boleh menghalang putih telur ke dalam membentuk buih kerana lemak dari minyak. Meringue buatan sendiri adalah kenyal dan lembut dengan luar adalah rangup.
meringue kecik!!
pavlova!!
*the best technique tuk daptkan meringue yg bak selain dari bebas minyak dan air,pemukul dan bowl mestilah dibuat dari besi!~
sedap nyer!
ReplyDeletepagi2 dah terliur nie..
ReplyDeletebetul tu
ReplyDeletesuka mkn pavlova
fuhhh dap..dap,,,dap!
ReplyDeleteohh baru tau..
ReplyDeletebetul2 sekali je pernah rasa mkn pavlova ni..
ni laa part y nak menanges bila buat macaron
ReplyDeleteuntung la pandai n rajin buat. heheh
ReplyDeletexpernah try pavlova...try means makan bukan buat..kikiki....
ReplyDeletekalau laki aku tgk ni, mati laaaa.. aku kan hutang dia pavlova!
ReplyDelete