Salam Guys..
nak share resepi ciptaan terbarulah konon - kononnya...
predict?!
orang umah membebel kenapa tak masak nasi lepas buat menda alah ni
ahahaha..
sorilah bah...
terlupa yg kami tak beli roti arab.
kalau tak..selamat dah..
meh - meh try
insyaa Allah sedap...
Ayam Kalio Percik
bAHAN – bAHAN
400g ayam ( anggaran dalam 1/2 ekor ayam )
4-5 ulas bawang merah ( kisar )
3 ulas bawang putih ( kisar )
2-3 sudu makan cili kisar ( boleh tambah jika suka pedas )
1 inci halia ( kisar )
1 inci lengkuas ( kisar )
2 batang serai ( kisar )
1 inci kunyit hidup
250 ml Kara Coconut Cream
3 -5 keping daun limau purut
4 sudu besar Leggo’s Tomato Puree
4-5 ulas bawang merah ( kisar )
3 ulas bawang putih ( kisar )
2-3 sudu makan cili kisar ( boleh tambah jika suka pedas )
1 inci halia ( kisar )
1 inci lengkuas ( kisar )
2 batang serai ( kisar )
1 inci kunyit hidup
250 ml Kara Coconut Cream
3 -5 keping daun limau purut
4 sudu besar Leggo’s Tomato Puree
garam secukup rasa
gula secukup rasa
gula secukup rasa
Anggaran
Masa Memasak: 45minit
Saiz Hidangan: 3
-4 orang
Peralatan Memasak: Non Stick Frying Pan saiz
28 inci
Cara – cara
Perapkan
ayam dengan bahan kisar. Ketepikan.
Tumis
lebihan bahan kisar tadi sehingga pecah minyak dan berbau harum
Masukkan cili kisar dan Leggo’s Tomato Puree.
Masukkan
Ayam.
Kacau dan
terbalikkan ayam dengan kerap sehingga sekata masaknya
Masukkan Kara Coconut Cream beserta daun limau
*seandainya
kuah terlalu pekat. Bolehlah ditambah dengan sedikit air
Biarkan
reneh/masak sehingga kuah agak pekat.
Serasikan
garam dan gula. Sedia dihidang
*enak
dimakan dengan nasi panas atau roti arab
* Kami menggunakan Leggo’s Tomato Puree dan Kara Coconut Cream dalam penyediaan
masakan diatas.
*Memang enhance kesedapan lauk ni...
Bestnyer..klau jd jiran uols sure untung nih..kik kik..:)
ReplyDeletePerghhh!!
ReplyDeleteBleh try!
Copypaste resepi ye :)
lapar giler..rs nk mkn skarang jugak..dh la tk lunch lg sbb dugaan tayar kete pecah td lps blk collect adiah ni la
ReplyDeletewah.. npk sedap.. mst sedap.. boleh try masak nie..
ReplyDeleteWah sedap..nk copy paste resepi ni..bole buat utk menu berbuka bln posa nt :)
ReplyDeleteterbaiklah...
ReplyDeletenampak sedap sangat
slurrpppp..lap airliur!terbAek yu..gmbr pon hi res..gmbr2 aku gune hp je ;p
ReplyDeleteaadooiiiihhh...kene try nie..sila2 share resepi okayh..kalau aku xtau nak masak ape aku bukak je blog ko nie..ko lah inspirasiku...hehehe
ReplyDelete