My Personal Own Touch For Ayam Kalio Percik Recipe | Iceboxrivet

GI JOE and GI JANE

GI JOE and GI JANE

Para Janjang

Home Kitchen Bakery

Jun 11, 2013

My Personal Own Touch For Ayam Kalio Percik Recipe

Salam Guys..
nak share resepi ciptaan terbarulah konon - kononnya...
predict?!
orang umah membebel kenapa tak masak nasi lepas buat menda alah ni
ahahaha..
sorilah bah...
terlupa yg kami tak beli roti arab.
kalau tak..selamat dah..
meh - meh try
insyaa Allah sedap...


Ayam Kalio Percik




bAHAN – bAHAN

400g ayam ( anggaran dalam 1/2 ekor ayam )
4-5 ulas bawang merah ( kisar )
3 ulas bawang putih ( kisar )
2-3 sudu makan cili kisar ( boleh tambah jika suka pedas )
1 inci halia ( kisar )
1 inci lengkuas ( kisar )
2 batang serai ( kisar )
1 inci kunyit hidup
250 ml Kara Coconut Cream
3 -5 keping daun limau purut
4 sudu besar Leggo’s Tomato Puree
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Anggaran Masa Memasak: 45minit
Saiz Hidangan: 3 -4 orang
Peralatan Memasak: Non Stick Frying Pan saiz 28 inci

Cara – cara
Perapkan ayam dengan bahan kisar. Ketepikan.





Tumis lebihan bahan kisar tadi sehingga pecah minyak dan berbau harum




Masukkan  cili kisar dan Leggo’s Tomato Puree.




Masukkan Ayam.



Kacau dan terbalikkan ayam dengan kerap sehingga sekata masaknya


Masukkan Kara Coconut Cream beserta daun limau





*seandainya kuah terlalu pekat. Bolehlah ditambah dengan sedikit air



Biarkan reneh/masak sehingga kuah agak pekat.

Serasikan garam dan gula. Sedia dihidang
*enak dimakan dengan nasi panas atau roti arab

* Kami menggunakan Leggo’s Tomato Puree dan Kara Coconut Cream dalam penyediaan masakan diatas.
*Memang enhance kesedapan lauk ni...









8 comments:

  1. Bestnyer..klau jd jiran uols sure untung nih..kik kik..:)

    ReplyDelete
  2. Perghhh!!
    Bleh try!
    Copypaste resepi ye :)

    ReplyDelete
  3. lapar giler..rs nk mkn skarang jugak..dh la tk lunch lg sbb dugaan tayar kete pecah td lps blk collect adiah ni la

    ReplyDelete
  4. wah.. npk sedap.. mst sedap.. boleh try masak nie..

    ReplyDelete
  5. Wah sedap..nk copy paste resepi ni..bole buat utk menu berbuka bln posa nt :)

    ReplyDelete
  6. terbaiklah...
    nampak sedap sangat

    ReplyDelete
  7. slurrpppp..lap airliur!terbAek yu..gmbr pon hi res..gmbr2 aku gune hp je ;p

    ReplyDelete
  8. aadooiiiihhh...kene try nie..sila2 share resepi okayh..kalau aku xtau nak masak ape aku bukak je blog ko nie..ko lah inspirasiku...hehehe

    ReplyDelete

komen jer...

Para Sarip and Saripah Janjang