COKLAT?!!!ANYONE?!! | Iceboxrivet

GI JOE and GI JANE

GI JOE and GI JANE

Para Janjang

Qura'tul Rabeena Catering

Home Kitchen Bakery

Jun 11, 2009

COKLAT?!!!ANYONE?!!

SALAM
KENGKAWAN..
BAPE RAMAI KORANG2 YG SUKE MKN CEKELAT?/COKLAT?/OR CHOCOLATE?
RAMAI KAN?
UTK PENGETAHUAN SUME..
MOOD MSIH BESE2 TPI AKU NK JUGAK BUAT N3..
DITAMBAH PLAK DGN DEMAM YG BARU MELANDA DIRI INI YG MANA PAGI TADI BUAT PERTAMA KALI DALAM SEJARAH AKU PERGI KERJA LAMBAT TANPA SEBARANG ALASAN LAIN HANYA DGN ALASAN AKU TAK DAYA NK TUNGGANG MOTOR DEK KERANA DEMAM....



OKLAH..
SAMBUNG BALIK DGN COKLAT.
SUKE MKN KAN?
TAPI AKU PUN BRU ARINI NAK CARI HISTORY PSL COKLAT NI...
YG AKU THU LER..
ARWAH NENEK AKU DULU MMG ADE POKOK KOKO NI..
KLU BLIK KG MMG AKU TOLONG DIA PETIK KOKO N JEMURKAN ISINYA...
EH?NAPER TETIBA AKU SEBUT KOKO NI?
KAN TD NK CITER PSL COKLAT KAN?!
NI NAK CITER LER NI APE KAITANNYA KOKO N COKLAT...








Coklat adalah nama sebuah makanan yang diolah dari biji koko.
Coklat umumnya diberikan sebagai hadiah atau pemberian pada hari-hari istimewa. Dengan bentuk, corak, dan rasa yang unik, coklat sering digunakan sebagai ungkapan terima kasih, simpati, atau prihatin hingga ke pernyataan cinta. Dari dahulu, coklat bukan bermula sebagai makanan (kecil), tetapi minuman dengan rasa yang istimewa.
Coklat dihasilkan dari koko (Theobroma cacao) yang mula-mula tumbuh di daerah Amazon utara melunjur ke Amerika Tengah yang berkemungkinan hingga ke Chiapas, bahagian paling selatan Mexico. Orang-orang Olmec memanfaatkan pokok tersebut dan, mungkin juga, membuat “coklat” di sepanjang pantai teluk di selatan Mexico sekitar 1000 tahun SM. Peradaban pertama yang mendiami daerah Meso-Amerika itu mula mengenal pokok “kakawa” yang buahnya digunakan sebagai minuman.










Koko sangat penting dalam kebudayaan Meso-Amerika pada zaman dahulu, iaitu bagi suku Maya, Toltec, dan Aztec. Mereka memanfaatkan biji koko sebagai matawang di semua wilayah itu. Suku Maya dari Guatemala utara mengambil istilah koko dari bangsa Olmec. Dianggarkan amalan meminum coklat dalam suku Maya bermula sekitar tahun 450 SM - 500 SM. Kononnya, penggunaan coklat dianggap sebagai simbol status penting pada masa itu. Suku Maya mengambil coklat dalam bentuk cairan berbuih yang ditabur lada merah, vanila, atau rempah-rempah lain.
Ketika tamadun Maya runtuh (sekitar tahun 900) dan digantikan oleh bangsa Toltec, biji koko menjadi komoditi utama Meso-Amerika. Pada masa Kerajaan Aztec berkuasa (hingga sekitar tahun 1500 SM) daerah yang meliputi Bandar Mexico kini dikenali sebagai daerah Meso-Amerika yang paling kaya dengan biji koko. Bagi suku Aztec, biji koko merupakan “makanan para dewa” (theobroma, dalam bahasa Yunani).
Biasanya, biji koko digunakan dalam upacara-upacara keagamaan, sebagai matawang, dan sebagai hadiah. Orang Aztec mengubah biji koko dan mencampurnya dengan air dan tepung jagung untuk membuat minuman pahit yang mereka namakan chocolatl. Menurut mereka, minuman ini perlu diambil setiap hari, walaupun tanpa apa-apa sebab penting. Coklat juga menjadi simbol kemakmuran. Ketika tahun 1544 M, rombongan Maya dari Guatemala yang mengunjungi istana Sepanyol membawa hadiah, antaranya minuman cokelat.
Orang asli Meso-Amerika mengambil coklat dalam bentuk cairan. Biji coklat diperamkan, lalu dikeringkan, dipanggang, dan digiling dengan batu khas. Hasilnya, serbuk coklat yang jika ditambah dengan bahan lain, seperti lada merah, menjadi minuman yang sangat digemari ketika itu.
Cara menyajikannya juga tidak sebarangan. Dengan memegang bekas setinggi dada dan menuangkannya ke dalam bekas, penyedia akan dapat membuat buih tebal, bahagian yang membuatkan minuman itu begitu bernilai. Buih ini sebenarnya dihasilkan oleh lemak koko (cocoa butter) tetapi kadang-kala turut ditambah buih tambahan. Orang Meso-Amerika memiliki amalan penting meminum dan memakan bubur yang mengandung coklat.

Di awal abad ke-17, coklat menjadi minuman penyegar yang digemari di istana Sepanyol. Sepanjang abad itu, coklat tersebar antara kaum bangsawan Eropah, kemudian melalui proses yang adil yang menjadikan harganya menjadi murah, dan pada akhir abad itu menjadi minuman yang dinikmati oleh kelas pertengahan seperti pedagang. Kira-kira 100 tahun selepas kedatangan koko di Eropah, coklat amat terkenal di London hingga didirikan “rumah coklat” untuk menyimpan bahan persediaan dan penyediaan coklat (diilham dari rumah kopi). Rumah coklat pertama dibuka pada 1657.
Semua coklat Eropah diambil sebagai minuman hinggalah pada 1847 apabila mula wujudnya coklat pejal. Orang Eropah membuang hampir semua rempah-rempah asal yang ditambahkan oleh orang Meso-Amerika, tetapi mengekalkan vanila. Mereka juga menggantikan dengan banyak ramuan lain untuk menyesuaikan coklat dengan selera mereka sendiri. Bermula dari resepi khusus yang memerlukan ambergris, zat warna keunguan berlilin yang di ambil dari usus ikan paus, hingga bahan lebih umum seperti kayu manis atau cengkih. Namun, yang paling sering ditambahkan adalah gula. Sebenarnya, coklat Meso-Amerika kelihatan tidak dibuat manis.
Coklat Eropah pada awalnya disediakan dengan cara yang sama dengan yang digunakan suku Maya dan Aztec. Malah hingga kini, kaedah yang digunakan Meso-Amerika kuno masih dipertahankan, tetapi dalam mesin industri. Biji koko masih diperamkan, dikeringkan, dipanggang, dan digiling. Namun, beberapa teknik lebih rumit turut ditambah. Serbuk coklat diemulsikan dengan kalium atau natrium karbonat agar lebih mudah bercampur dengan air (dutched, kaedah pengemulsian ditemui orang Belanda), lemaknya dikurangkan dengan membuang banyak lemak koko (defatted), digiling sebagai cairan dalam bekas khusus (conched), atau dicampur dengan susu sehingga menjadi coklat susu.
Rasa coklat masih sukar diertikan. Dalam buku Emperors of Chocolate, Joel Glenn Brenner menggambarkan rahsia terkini tentang rasanya. Rasa coklat dibentuk dari campuran 1,200 jenis zat, tanpa satu rasa yang dominan. Malah, sebahagian dari zat itu pun rasanya sangat tidak sedap sekiranya. Disebabkan itu, sehingga sekarang masih tiada coklat tiruan.
Antara zat-zat penghasil rasa coklat terdapat lemak. Takat lebur lemak koko ini hanya sedikit bawah suhu normal tubuh manusia. Jika sepotong coklat dimakan, lemak itu cair di dalam mulut. Cairnya lemak koko menimbulkan rasa lembut di mulut. Lemak koko tidak langsung diserap tubuh kerana bukan dari jenis yang menggemukkan tubuh.
Walaupun tak dapat digantikan, pemalsuan sering dilakukan. Koko adalah bahan yang mahal, apatah lagi dibandingkan dengan gula atau minyak nabati. Maka, tidak hairan kalau dapur konvension terpaksa memilih kedua-dua bahan ini untuk menggantikan koko. Disebabkan itu, tidak banyak coklat di pasar “coklat”.
Lemak koko sering digantikan dengan minyak yang lebih murah, seperti lesitin atau minyak kelapa sawit. Selain soal harga, dengan kedua-dua bahan ini, pelapisan coklat menjadi lebih mudah. Perbandingan koko pejal, komponen tidak berlemak pada biji yang digiling juga cenderung rendah. Dalam bar coklat, misalnya, sekitar 20% gula-gula itu diisi coklat.
Coklat premium, di sisi lain, biasanya mengandung sekitar 50 - 70% coklat padat. Disebabkan coklat mengandung lebih gula dan mungkin juga sedikit minyak nabati, coklat pekat ini mengandung lebih sedikit kalori dari produk coklat pada umumnya. Maka, apabila para pennggemar coklat sering “protes” gara-gara coklat disalahkan untuk masalah yang sebenarnya disebabkan oleh penggunaan gula berlebihan.



PERNAH TAK KORANG CRAVE COKLAT SAMPAI BEGINI?
AKU?
PERNAH AND SELALU..
BILE?
TIME PGGILAN BENDERA JEPUN SUDAH MARI DAN JUGAK TIME PREGNANT DULU...
HMM...
SEDAPNYER...
JOM,CARI COKLAT JAP?!!









SUMBER:WIKIPEDIA



11 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku pun suka gila coklat ..bagi hadiah coklat pun best :D

Nurhayati said...

antu cekelat gak.. mmg time period tu lagi membuak2 nak cekelat.

~~ciklinn~~ said...

sidappnyerr cokelatttttttttttttt.... feverettt ku...

[-suziey-] said...

perghhh...aku pn peminat tolat tp xdela nk crave camtu..aku sopan sket..ekeke:D

joegrimjow said...

bnyak kalori

Sidratul Muntaha said...

eliss
sama jugak yerk giler coklat?
best2

Sidratul Muntaha said...

yup yati
mmg time piyed
anything come with chocolate..
mmg nak mkn jer

Sidratul Muntaha said...

ciklin
samalah
ayu punyer fave,coklat jugak

Sidratul Muntaha said...

sopan ke ko suziey?
confius aku...
boleh caya ker ni?!
nnti aku check dgn momguess

Sidratul Muntaha said...

joe..
no komen...
everything that we eat already measure in calori.

~ain said...

ain suka juga coklat masa anak dara dulu. sekarang ni tah kenapa kureng sikit. mungkin dah tak de geng kot. hubby tak suka coklat. dulu masa duduk ngan adik2 semua gila coklat. makan ramai2 seronok tuu..

Kambing Golek Aqiqah/Satay/Catering

Kambing Golek Aqiqah/Satay/Catering
GEMPAQ GOLEQ!

Para Sarip and Saripah Janjang

Labels

Setot Ibu (316) Mekanik Di Dapur (188) Sengal (185) Zahraa' (178) Penghargaan (141) My Resepi (130) Nukilanku (126) Aku Anak Pencari Besi BUruk (119) kerja untuk hidup (74) Blogger Gathering (65) Saturday Baking Project (54) Contest (53) Luahan Hati (52) Pengumuman (52) Sharing Is Caring (50) Foodie Hunter (47) French Lesson (43) Ngelencer (39) My Homemade Bakery Bussiness (37) Dalan - Dalan (34) Diari Ramadhan (34) Weekend Cooking Project (29) Savoury (27) Tag (26) Kitchen Mechanic (24) Kursus (24) Community Service at iceboxrivet (22) Chicken (20) Kg Durian Tawar (17) Cake (16) Chocolate (16) RESEPI DARI PEMANGGANG AJAIB (16) resepi guna pemanggang ajaib (16) Catatan Misi Mustahil (15) Memori (15) Brownies (14) Dessert (14) 1 WORLD 1 SOUL BLOGGER GATHERING 2009 (13) Meat (12) BLOGGER FAMILY DAY 2010 - THE BLUE WAVES (11) Muffin / Cupcake (10) Dalan - Dalan Penang 2012 (9) GEDIKS GATHERING EDISI NELAYAN 2009 (9) Rumah Di Tepi Kubur (9) Tempahan Cake (9) Cameroon Highland 2012 (8) Dalan - Dalan at BM (8) Pasta (8) Rainbow Cake (8) Sarawak Visit 2009 (8) Song (8) Cheesecake (7) Health info (7) Kisah Dan Tauladan (7) Red Velvet Cake (7) Ayam Bakar (6) Cookies (6) From Jemapoh To Manchester Ler sgt. (6) ICT (6) Lawak (6) Ngelencer Colmar Tropicale 2011 (6) Penang Foods Hunting (6) Seafood (6) Snowcheesecake (6) Tart (6) Cherating 2012 (5) Dalan - Dalan Bukit Tinggi (5) Devil Chocolate Cake (5) Fish (5) Kuih - Muih (5) Lepaking (5) Northrop (5) Pavlova (5) resipi masakan barat menggunakan pemanggang ajaib (5) Advertorial (4) Aku dan Shaklee (4) Dalan - Dalan PD (4) Dalan - Dalan Cherating (4) Edisi Qurban (4) Malaysia's First Blogger Masterchef (4) Ngelencer Melaka (4) Pizza (4) Pregnancy (4) Selangor and KL Food Hunting (4) Bila Anak Bujang Nak Jadi Masterchef (3) Bog Appreciation (Edisi Blog Lakibini/UmmiAnak (3) Chef Kenit (3) Crepe (3) Dalan - Dalan Penang 2011 (3) ExMNRI GATH (3) Lungo Mareng Pahang (3) Ngelencer Teluk Cempedak 2013 (3) Selamat Hari Ibu (3) Yogurt (3) #devilchoccake #devilfoodcake #homemadechoccake (2) Adam Lai Restaurant (2) Ayam Masak Kurma (2) BBW VISIT (2) BBW Visit 2012 (2) Banana Caramel Cake (2) Banana Caramelized (2) Barbie Cake (2) Biskut Sarang Semut (2) Bread (2) Brownies Kukus (2) Butterscotch Cake (2) CNY 2012 (2) Caramel (2) Caramelized Banana (2) Central Cafe (2) Chocolate Indulgence Cake (2) Congo Bars (2) Cream Caramel (2) Eggless Cake (2) Evoke Cafe (2) Flat Bread (2) Fondant Cake (2) Food Info (2) Kenny Roger Red Day (2) Lepaking ISTANA (2) Lets Masak Program (2) Manhanttan Fish Market (2) Melaka (2) Neapolitan Heart (2) Ngelencer Langkawi 2011 (2) PD (2) Promosi (2) Puff Pastry (2) Salted Caramel (2) Steam Brownies (2) Stew (2) TAT NASI AYAM (2) THE Bookers Cafe (2) Teluk Menegon (2) Tiramisu (2) Upside Down Caramel Banana Chocolate Cake (2) Wishlist (2) #congobars #bars #blondie #chcochip (1) #fm (1) #fridgemagnet (1) #frozendress #frozengown (1) #kitchenmagnet (1) #rare (1) Acar (1) Alfafa Complex (1) Almond Kiss Cookies (1) Angry Bird Cake (1) Apam Balik (1) Ayam Bakar Ala Satay (1) Ayam Masak Merah (1) BBW Visit 2014 (1) BIG APPLE (1) BWW Visit 2013 (1) Baklava (1) Banana Cake (1) Banana Caramel (1) Banana Loaf (1) Bars (1) Beli Pemanggang Ajaib dapat free gift (1) Ben 10 Cake (1) Bingka Labu Bakar (1) Birthday Cake (1) Boboiboy The Movie (1) Brownies Kedut (1) Bulgogi (1) CARS CAKE AND AND FONDANT SPIDERMAN CUPCAKES (1) Cake Hantaran Tunang (1) Chicken Ala Satay (1) Chocolate Pecan Cake (1) Chocolate Stick (1) Cinch Energy Tea Mix (1) Daging (1) Dalan - Dalan Kuala Selangor (1) Danish Cookies (1) Edisi Muslimah Beramas Mesra (1) Frozen Theme Cake (1) Full House (1) Genie Bra Murah / Magic Bra Murah (1) Grill Beef/Meat (1) HOMST Recipe (1) Happy Teacher's Day (1) Hari Terbuka Tentera Darat 2011 (1) History of Superman (1) Hot Ballon Airshow 2009 (1) KAED CAFE (1) Kalio Percik (1) Kedai Makan GOmbak Bt 10 (1) Kentang Putar (1) Kuih Raya (1) Kurma Ayam (1) Layer Cake (1) Lepaking Morib (1) Makan Kenduri (1) Malacca River Cruise / Melaka River Cruise (1) Man of Steel (1) Manhattan Fish Market (1) Mash Potato (1) Nasi Minyak (1) Ngelencer Dino Minggu (Ice Room) (1) Ngelencer Dino Minggu (Kedai Chan) (1) Ngelencer KLCC 2011 (1) Ngelencer Mangan (Al Amin) (1) Ngelencer Muzium Tentera (1) Ngelencer Ulu Yam 2011 (1) Ngelencer Zoo 2011 (1) Nuffnang (1) Nutella Food Cake (1) One Pot Chicken Stew (1) Orange Yogurt Cake (1) Oreo Brownies (1) Pancake (1) Pantai Aceh 2012 (1) Pasar Jawa (1) Pemanggang Ajaib Murah (1) Pemanggang Ajaib Terhebat (1) Plant Info (1) Pretzel (1) Promosi Pemanggang Ajaib Murah (1) Pusat Sains 2012 (1) Resepi Ayam Bakar Iceboxrivet Style : Langkah Demi Langkah (1) Resepi Ayam Masak Kurma Belanga : Langkah Demi Langkah (1) Resepi Chicken Chop Ala Satay (1) Resepi Homemade Playdoh (1) Restoran Rumpun Saderi (1) Roti Canai (1) Roti Prata (1) Salam Ramadhan :Blogger meet Blogger = Potato Masher?!Biskut Sarang Semut?!! (1) Sandwich (1) Satay PJ 14 (1) Seafood Pantai Remis (1) Spaghetti Daging Berkrim (1) Spiced Eggplant and Cauliflower Stew (1) Spiderman 3D Cake : How To Deco (1) Sri Rahayu Restaurant (1) Subway Surfer Cake (1) Sudu & Knife (1) Superman (1) Superman LOGO (1) Sweet and Spicy Buffalo (1) Testimonial Pelanggan (1) The Captain Steamboat and Grill (1) The White Troopers (1) Tip Keselamatan Jalanraya (1) Torte (1) Tursina Tanjong Lumpur (1) Upside Down Caramel Banana Chocolate Loaf (1) VOICE OF ENGINEERING (1) Wedding Cake (1) Zombie Vs Plant Cake (1) Zoo Melaka (1) detox juice (1) pendaftaran tahun 1 online (1) throwback (1)