Strawberry Yogurt Cheesecake (with recipe and behind the story) | Iceboxrivet

GI JOE and GI JANE

GI JOE and GI JANE

Para Janjang

Home Kitchen Bakery

Mar 9, 2012

Strawberry Yogurt Cheesecake (with recipe and behind the story)



salam guys..
selamat hari jumaat...
huhuuh...
penat la kan?!!
asal jumaat je aku lab penuh dari pagi smpai ke petang...
sila layan gambo cheesecake itu puas - puas...
cheesecake yang sempat dirasa cuma sepotong...
memang takde rezeki sungguh nak diberi pada kawan - kawan...
apepun,kenalah redha...




kenapa aku cakap kena kate redha?!
sebab basilah punya citer..
ade dua kemungkinan..
samada telah dipegang oleh aqil dlm peti sesudah potong pada hari sebelumnya atau letrik kat rumah aku mati and that caused to watery cake...
ade lagi satu kemungkinan....
buah strawberry tu mengeluarkan air due to heat..
heat celah mana pun aku tak pasan...

so,not further due..
meh aku sharing meh resepi yang mudah,cantik menarik kau memang tembam ni...
include for beginner pun memang kacang dhal punya senang!
seriously!
sebab cume anda perlukan blender!!


Bahan - bahan:
2 cawan almond (replece la dgn biskut marie or any types of biscuit yg korang suke)
#ketinggian base ni ikut korang.nak seinic,nak 2 inci.
Marjerin atau mentega secukupnya

*hancurkan biskut dan gaul dgn marjerin.ade butter,korang boleh guna butter.
*mampatkan pada dasar loyang 6 inci.klu guna 8 inci,cake ni takdelah naik tinggi.
*sejukkan selama 20min atau lebih


Bahan - bahan:
500gram creamcheese (aku guna brand tartura)
1 1/2 cawan icing sugar. 
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila
150ml strawberry yogurt
 (anggaran 1 cawan la klu payah sangat.takpun beli je yogurt dah siap secawan tu)
*nak pakai yogurt bese pun boleh.
Fresh Strawberry

*blend sume bahan tanpa ragu - ragu kecuali strawberry la..
*masa nak tuang dalam loyang yang ade base biscuit tu,korang boleh la selang selikan dgn slice fresh  strawberry tadi.macam gambar kat bawah ni.
(possibility untuk crack tu mudah!)


or
korang boleh blend terus sekali.
bakar pada suhu 175 degree celcius selama 45 - 60 min dengan kaedah bath main.
lepas sejuk dari oven,korang kenalah sejukkan lagi selama 6 jam atau 8 jam kat peti..
(nak kukus pun boleh.tapi takyah guna bath maine.kukus saja gitu)


Semoga Berjaya!!








10 comments:

  1. brand tartura ek?
    okeh2...
    ada blender
    tp takde tmpt pembakar
    aisey......
    punah sudah harapan huhu!
    request kt papazakwan la gini
    utk adiah besday
    baru semangat nak mem baking
    hehehe

    hepi weekend! :)

    ReplyDelete
  2. boleh tak ko quote kat header blog ni
    "blog ini tidak sesuai utk mereka yg tengah diet"
    hahaaaaaaaaaaaaaa....

    apapun ko punya kek mmg terbaek la ayu..

    ReplyDelete
  3. lama tk wt ciskek tp aku wt bkn yg bakar2 tp yg just sejukkn dlm petiais je...

    ReplyDelete
  4. As salam ayu,

    Eh ayu ke nama ko, aku tgk mamayatie pgl ko name tu..hehehe... Serious jeles tgk ko buat kek ni... Aku ni bkn ape tak tahu nak cari bahan kat sini, kena master betul2 dulu... kang tersilap beli, dah kena buang..ok lg kenaa buang dibuatnye menda tu sbnrnye tak halal, pengsan! hahaha... Ajor aku ckp France lah pasni...hikhikhik

    ReplyDelete
  5. salam ayu..menggelegak perut kty nengok chesse kek ni hah..huhuhuhuu

    ReplyDelete
  6. hohooo..hebat n mabeless!!! nampak sgt2 best! bijaknye akak ni buat kek!!!

    ReplyDelete
  7. ya rabbi..ayu,blh x jmpe mane2 aku igt nk orderlah hah..

    ReplyDelete
  8. ohhhhh, tetiba mengidam aku tgk chis kek kau ni hehe..

    ReplyDelete
  9. ko kena buatkan aku satu, nak free :p

    ReplyDelete

komen jer...

Para Sarip and Saripah Janjang