salam guys..
happy tuesday...
happy working as usual...
Today,nak sharing satu teknik yang aku belajo dari mak aku dulu time tolong dia meniaga kuih muih dan nasi lemak time kecik2 dulu.
owh ye,gambo kat atas tu memang la karipap..
tapi karipap yg aku buat la.
buat karipap aku ye.
*tet!agak tet disitu.
since Puan Marya Yusof bertanyakan teknik menggoreng karipap yang tak buat surface dia berbintil2 or pecah - pecah kecil..
makanya aku pun kongsikan disini.
selain motto sharing is caring.
berkongsi jugak mendapat pahala.
alasan berkongsi kerana duit adalah sangat lapuk ditelan batu.
mana lebih baik?!
tepuk la dada.
yang pempuan tepuk la dahi.
jangan tepuk benda lain.
tanpe lengah masa:
memula panaskan minyak...
dah panas,boleh la menggoreng karipap yang korang telah buat tu..
macam kat bawah nih:
selepas beberapa saat : dibaca saat,bukan minit yer...
korang kena terbalikkan karipap korang.
kemudian korang kena balikkan semula lagi setelah beberapa saat.
konsep menggoreng kat sini mudah:
mula - mula api besar,kemudian kecilkan sedikit untuk mengelakkan karipap dari cepat rentung dan jugak membalikkan karipap beberapa kali.
sebaiknya karipap digoreng dalam minyak yang penuh sehingga karipap terendam untuk memudahkan pembalikan karipap agak dalma keadaan elok dan tidak hancur
api jugak memainkan peranan penting.
konsepnya tak sama mcm menggoreng ikan..
kena tunggu sebelah masak baru terbalikkan.
bukan begitu.tapi lebih kesekataan gorengan dikedua2 bahagian dengan beberapa pusingan.
api kejap kena besar,kejap kena kecik.
more to tak nak bagi hangus dan permukaan pecah dek suhu minyak terlalu panas.
pada permulaannya karipap akan begini..
sehingga beberapa waktu dan dibalikkan sekerapnya makanya warna berubah..
sehinggalah anda dapat warna yang baik seperti gambar di bawah..
siap dihidang!!
*selamat mencuba kawan - kawan..
*pastikan doh karipap masak jugak yer..
*api tu tengok2kan sekali!!
aku paling tak gemar goreng karipap..leyeh..memang kena jaga api..tak leh besar sgt, tak leh kecik sgt....
ReplyDeleteCantik ko klim karipap tu
ReplyDeleteCantik ko klim karipap tu
ReplyDeletewaaahhh.. memang cantek lah kulit karipap tuh.. tak meletops2.. thanks for the tips ..
ReplyDeletefeveret anak2 dara aku adalah karipap gula....tak yah ler aku susah2 wat inti...har..har..har...dasar pemalas punya ibu daaaaa....
ReplyDeleteaku tak pernah buat karipap..keji kan ;p
ReplyDeleteAs salam Ayu,
ReplyDeleteTerima kasih, Thank you, Gracias, Nandri, XieXie...
Cantik karipap ko! hahaha ops! :x ngeeee...
Susah gak ek, nak kena jaga ape sume bagai... pandainye ko mengelim... Kemas je... alahai, jeles!
Nnt senang2 ajar kelim karipap lak ye...hik3 ;)))
dah lama tak buat karipap sendiri..
ReplyDeletesedapnye lahai aku nengok karipap ko nie..
ReplyDeletelama tak mkn karipap
ReplyDeletedah lama tak wat sendiri, tapi kalo wat pun pakai acu, tak reti nak kelepek sendiri...
ReplyDeleteokeh,
ReplyDeletemeh sini antar sket kt saujana putra ni, hhehe
saya mmg antoo karipap!
tak reti buat sendrik
biase, beli yg frozen, huhu
kene blaja buat gak ni! =p