Penjaga Terowong Angin, Hari Liburan saya adalah suri rumahtangga , Ibu 2 anak, saya kadang - kadang masak, kadang - kadang saya berkebun.
Home Kitchen Bakery
Apr 26, 2012
Weekend Cooking Project: Tidak Tergoyah Lagi!! (Homemade Burger Patties Sharing Recipe)
salam guys...
happy working..
semoga arini ceria bena anda semua hendaknya..
yup...
belum la goyah lagi nak terjah burger bakar baik kaw kaw ker..rawang ke,Bob ker..
even dah bagi hint2 semanis lemak merdu pada orang tua.
but the result still : Cannot la!
reason:
anak - anak la confirm la tak selesa even katenya dah ade kelonggaran klu family boleh trus duduk meja.
*tapi lama nak tunggu kan?!yang beria2 nak makan tu mak bapaknya.budak2 tak makan benda2 ni.
bila kupikir balik,demi kesenangan semua orang dan jugak mengelakkan kepentingan diri serta demi mengeratkan kasih sayang laki bini..
aku decide la buat sendiri.
consider as challenge dari orang tua untuk kesihatan sumber makanan dan jaminan kebersihan penyediaan yang total!!
*ceh ayat!tak boleh blah!!
buat korang seme yang tingin nak makan..
tapi jauh..
tingin nak makan tapi banyak alasan - alasan dan situasi yang merumitkan...
mari - mari aku kongsi resepi yang..
Ya Allah..
senang bebeno rupenya...
kos pun tak mahey mane..
jimat minyak,tol dan yang sewaktu dengannya...
Bahan - bahan :
1kg daging lembu segar (katenya guna daging batang pinang.tapi aku belasah je)
1biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
2 sudu besar 5 spice
1 - 2 keping roti
garam dan gula
cara - cara
kisar kesemua bahan sehingga lumat
bentukkan patti mengikut ketebalan size yang anda suka.
kalau sederhana besar boleh dapat sehingga 7 - 8 keping
sejuk bekukan dalam frozen area untuk kegunaan seterusnya.
sape - sape takde food processor..bleh replace daging tu dengan daging kisar tapi tekstur dengan rasa dia dah tak ori.
other rencah boleh letak mcm daun bawang,mixed herbs ke mcm thyme,bay leaves ker,rosmary ker,bbq ketchup ker..
ni semuanya atas kita sebenarnya nak daging tu berperisa ape.
tapi yang pasti.
resepi aku takde penambah perisa tiruan.
teknik membakar...
korang takyahla defrost daging dari peti..
just goreng dalam frying pan or korang brownkan dulu kat frying pan lepas tu korang bako dalam oven ikut kaedah broil : 260 degree celsius selama 10 - 15 minit
or
temperature 200 degress celsius selama 7 minit on 1st surface.and another 7 minit on the othe surface.
*ikut korang la.nak walik2 mcmana..
yang kat bawah ni aku goreng dengan frying pan...
takde guna minyak barang sedikit pun!!
yang kuar tu seme2 jus dari daging dan jugak gula serta garam and rempah2 yang aku gunakan...
*lagi satu teknik yang aku tahu nak cincang daging ni,guna pisau jenis cleaver /butcher knife and also chopping block.
itu pun ok jugak kalau korang takde food processor.
apepun,improvised sikit la klu korang jenis makan home cook style macam aku ni.
enjoy!!
*sape - sape nak order,aku jual RM30
.insyaa Allah dapat dlm 7 keping klu medium size.klu nak size beso dlm 4 - 5 keping.
*pure daging combine dgn ingredient and 5 spices
*open order may 2012.
*email or call as usual ye..
Aku Yang Menyanyah.
Sidratul Muntaha
di
2:30 PM
Labels:
Meat,
Weekend Cooking Project
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
mantap..!!
ReplyDeletenak try gak buat
mana tau lagi sedap dr rawang punye,
wakaka!!! perasan! =p
Perghhh cayalah ko...mmg baguih resepinyaaa..:)
ReplyDeletewah bestnya
ReplyDeletenak try buat la ayu
As salam Ayu,
ReplyDeleteWallaweyy... seronok aku baca resepi ni mcm ko bercakap dgn aku... Ala2 chef gitu.. ahaks!:)) Cara ko buat patty tu mcm aku gak cume aku xde food processor, belum ade budget nak beli...huk3... Moist je aku nengok patty tu, aduhai dah ler tgh posa ni... meleleh...
bgs2 siap leh wt bisnes
ReplyDelete