Cheese Tart Di Hari Deepavali.. | Iceboxrivet

GI JOE and GI JANE

GI JOE and GI JANE

Para Janjang

Home Kitchen Bakery

Nov 20, 2012

Cheese Tart Di Hari Deepavali..



salam tuesday guys..
minggu sudah ari yang sama deepavalikan?!
ahahha..
dah seminggu baru nak citer..
ape kes?!
ahahaa..
takper - takper..
mari aku nak satu resepi yang senang rupanya nak buat..
ade sedikit main agak - agak dan alhamdulillah menjadi.
*memang rezeki tuk anak kawan aku yang datang aritu la..
*ko jgn tak thu amir yer..cik ayu ni la 1st time buat cheese tart ni.sampai ibu ko pun salin resepi.hihihi...

resepi asal dari blog Cik Puan Azita Zain
tapi aku crawling resepi dari Blog Cik Puan Azlita Aziz
nama dah sama tapi tak serupa...



Shell tart/crust

170gm marjerin atau butter

50gm gula aising

1 biji telur Gred C

290gm tepung gandum

1 sudu kecil esen vanilla 

Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.Masukkan tepung sedikit demi sedikit.Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese. 


 Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat. Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi.
 Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170Cselama 20 - 25 minit atau sehingga masak. Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni. Bahan2an untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai2 menjual bahan2an tuk buat kuih dan kek. Kalau rajin boleh juga di buat sendiri.


Filling Cheese

250gm cream cheese

50gm gula kastor / gula halus

1 biji telur Saiz B

½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.tambahan : ita bakar api atas bawah tapi ita letak dekat rak bawah. Untuk resepi ni, 1 adunan shell ita dapat buat dalam  40 biji shell itu pon bergantung kepada besar acuan dan ketebalan shell.Bagi adunan cheese pula dapat dalam 70 - 80 shell.Untuk stabilkan adunan buat 2 adunan crust atau shell dan 1 adunan cheese 

*aku guna acuan beso gile..dapat la 20 bijik kot?!
*selamat mencuba ye korang...





2 comments:

komen jer...

Para Sarip and Saripah Janjang