memang sesesap ras sesuka ati aku la nak ubah2 resepi.
ekeke..
aku anti santan kotak.
bau tengik.
tapi nak memerah santan malam - malam tuk memasak memang la sangat susah sbb nanti dengan dak ara sekali nak memerah.
elok2 kija cuma setengah jam jadi 24jam!(hover statement aku nih weih!)
as usual..
kalau masak ayam..
memang la prefer masak kari or kurma.
ate dah laki aku antu ayam..
klu aku tak masak ayam..
memang la dia sanggup beli ayam goreng KFC tu.
makan nak kena dengan nasi panas katenye..
baru terangkat kate ko!!
nak tak nak..
nak cepat dan pantas..
kenalah masak 2 jenis ni.
nak tengok bertambah - tambah nasik dalam pinggan
masaklah 2 jenis ni
klu masak ayam masak sambal or masak merah
kena saing dengan nasik minyak or tomato
tu pun ok je klu nk buat
tpi aku buat hujung2 minggu jelah..
meh aku share resepi meh:
KARI AYAM TANPA SANTAN
1/2 ekor ayam = potong ikut suke korang and bersihkan
bahan blender:
bawang putih 4 ulas
bawang besar 1 biji
halia 1 inci
lengkuas 1 inci
bahan tumis:
2 biji kentang potong dadu sederhana beso
1 batang serai dititik
5 sudu besar serbuk kari
1 cawan minyak tuk menumis
tumiskan bahan blender dengan serai,dan serbuk kari.
tumis hingga naik bau dan masukkan air secawan
masukkan kentang dan air lagi
renehkan selama 10 minit.
kemudian masukkan ayam
masak sehingga ayam empuk
garam dan gulakan ikuts uke.
*tak susah mana pun kan?!!
Sedapnya.... saya pun jarang pakai santan kotak. Selalu masak kari tak pakai santan tapi ganti dengan susu cair..
ReplyDeleteaku suke kari x de santan
ReplyDeletekari mamak gituuuu
resepi mudah! kena try gak ni
ReplyDeleteSama lakiku pun hantu ayam gak...
ReplyDeleteSenang je boleh buat nie
Kite masak kari mmg tak letak santan.
ReplyDeleteKdg2 letak susu cair...