Ni Pemalas Namanya... | Iceboxrivet

GI JOE and GI JANE

GI JOE and GI JANE

Para Janjang

Home Kitchen Bakery

Jan 23, 2013

Ni Pemalas Namanya...

salam guys..
selamat pagi ye,,
ye,ye..
tu doh beskut
aku thu la
ni kes pemalas weih..
petang2 ahad la.. 20hb jan
selalunya ari sabt ade benda aku buat tuk makan kunyah2 budak2 ni
tpinya itulah..
pemalas sangat
ari ahad baru terhegeh - hegeh nak buat.



 buat beskut campak2 je..
tiru respei belakang acuan kuaih abc ape ntah tuk beskut
beli acuan tu sebenarnya tuk buat wording kat fondant
gambo kat atas tu la sebelum dibako..


bahan - bahannya pun tak susah mana rupanya..
meh aku kongsi meh:

2 biji telur kuning
1 cawan gula perang
1 cawan mentega atau marjerin (anggaran 125gram/separuh dari mentega blok yg kita bese beli tu *250g)
2 camca teh esen vanila
1 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan tepung jagung
1 3/4 cawan tepung gandum
10 oz choc rice (aku letak cooking coklat cincang2 dalam 2 blok kecik)




cara - cara:
pukul kuning telur,mentega,gula perang dan esen vanila sampai kembang
masukkan campuran tepung tadi dan gaulkan sedikit demi sedikit
klu macam lembik sangat doh tu.tambah lagi tepung sampai korang boleh terap dohnya nnti
terap doh beskut tu setebal 6mm ikut bentuk suka korang la
bakar pada suhu 170 darjah selsius selama 15min atau kekuningan
*tapi aku bako pada suhu 180 sbb klu guna 170 tu beskut tu lembik and tak rangup.
selama mencuba..

*dapat la dalam 50 keping..
huhuuhuuh...

4 comments:

  1. Kejp je abes tu...
    Mesti sedap =)

    ReplyDelete
  2. tabik spring!!
    malas ko siap gak biskut utk anak2..
    aku beli jer.. hahahha

    ReplyDelete
  3. ayu wat biskut main campak2 je...hehehe. Has berpeluh2 kalu nk baking/cookies :)

    ReplyDelete
  4. mana plak malas..nie namanya rajin..
    ye la..baking tu.
    love choc chip cookies..yum yum

    ReplyDelete

komen jer...

Para Sarip and Saripah Janjang