*ikut gambar adalah reverse process.korang boleh ikut mana - mana suka
salam khamis guys...
kami tengah perangai tak bape molek ni
kejap mood on off nak blogging
maaflah pada kawan - kawan yang rajin singgah
kami bz keje dgn ade sedikit keperluan nak kena siapkan
btw, arini nak share lagi 1 resepi yang selalu jadi menu masakan kat umah tu
Ayam masak kurma
kenapa?!
sebab orang umah sampai ke anak - anak pun suka
kenapa?
sebab kurma ni kuah dia banyak dan berperisa (rempah)
so, boleh makan dengan nasik ataupun dengan roti.
Lain orang , lain caranya dan bahan - bahannya.
macam kami takdelah mudah tapi bahan - bahan tu boleh didapati dengan mudah
1/2 ekor ayam dipotong ikut suka
4 biji kentang dikupas dan dipotong dadu
1 cawan rempah serbuk kurma
Bahan Kisar:
- 5 ulas bawang putih
- 1 ulas bawang merah
- 1 sudu teh ketumbar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
Bahan Tumisan:
- 1 ulas bawang besar dibelah empat
- 2 tangkai cili merah belah dua
- 2 batang serai dititik
- 1 sudu teh buah pelaga
- sedikit bunga lawang
- 1 batang kayu manis
Cara - cara:
Panaskan sedikit minyak
Masukkan bahan - bahan tumis, tumis sehingga cili sedikit layu
Masukkan bahan kisar dan biarkan sehingga naik bau
Masukkan serbuk rempah kurma yang dibancuh dengan sedikit air
Masukkan ayam dan kentang
Masukkan sedikit air dan biarkan ayam dan kentang empuk
Sesudah empuk, serasikan garam
Mudah bukan?!
Owh ye, saya tak guna santan atau mana2 pemekat kuah.
Memang dari bahan kisar tadi dan boleh buat pecahan minyak yang emulsi pemekat kuah
Paham tak?!
saya pun tak paham..
Selamat mencuba!!
nampak sedap
ReplyDeletesaya jarang buat masak kurma
ReplyDeleteTq share resepi ni ayu!
ReplyDeletebaru buat minggu lepas...anak2 suka mkn..
ReplyDeletex pernah masak berat2 cam gini kalau dok umah hehhehe
ReplyDeleteTerliur dibuatnya..mmg feveret nih..
ReplyDeletewahhh rajinnyerr.,ehHHee
ReplyDeleteok boleh buat
ReplyDelete