lama tak bersiaran bersungguh - sungguh dalam blog ni
biasalah
tuntutan kerja dan anak - anak
so as usual, kami nak share resepi yang kami berjaya buat
renyah tak renyah tapi ending result.
alhamdulillah
1 rumah tak berhenti - henti makan
syukur tak membazir
Untuk Kek Pisang | |
180gram | marjerin (planta) |
6 biji | telur |
1 3/4 cawan | gula kastor |
2 cawan | superfine flour |
1 sudu teh | baking powder |
1 sudu teh | baking soda |
1/2 cawan | buttermilk |
2 cawan (4 biji dilenyek) | pisang |
1 sudu teh | essen vanila |
Untuk Caramel | |
1 cawan | gula |
1/2 cawan | susu sejat |
6 - 7 sudu besar | mentega |
Untuk Banana Caramelized Topping | |
2 biji (potong bulat) | pisang |
1/2 cawan | gula perang |
1/2 cawan | susu sejat |
4 sudu besar | mentega |
Caramel Buttercream | |
125g | mentega |
150g | shortening |
1/2 - 1 cawan | icing sugar |
1 sudu besar | caramel |
Panaskan Oven 180 degree celcius. Putar Marjerin dengan gula sehingga gebu dan pucat
Masukkan telur sebiji demi sebiji. putar dengan kelajuan perlahan.
Masukkan pisang dan essen vanila
Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking soda dan baking powder.
Masukkan berselang - seli dengan buttermilk. Tepung - buttermilk - tepung - buttermilk - tepung. Gaul sebati
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan bakar selama 50 - 60 minit atau sehingga masak.
Untuk Buat Caramel
Panaskan gula dalam periuk non stick sehingga bertukar keperangan dengan api sederhana besar
Ketepikan periuk. Masukkan susu sejat (hati - hati. isi akan membuak - buak dan sedikit meletup)
Kacau dengan senduk kayu dan masukkan mentega sedikit demi sedikit sehingga adunan sedikit licin dan likat. Biarkan sejuk.
Untuk Buat Banana Caramelized Topping
Cairkan gula perang dengan susu sejat dan mentega
Setelah cair, masukkan pisang
Reneh sehingga sedikit pekat dan tuang ke dalam mangkuk. biarkan sejuk.
Untuk Buat Caramel Buttercream
Pukul mentega dengan shortening sehingga lembut
Masukkan gula icing yang telah diayak sedikit demi sedikit sementara kelajuan pemutar adalah berkelajuan sederhana laju
Masukkan caramel tadi dan gaul sebati.
Untuk Menghias Kek
Potong kek pisang kepada 2 bahagian. jadi anda akan dapat 4 layer kek.ketepikan
Setiap lapisan kek, anda isi dengan sedikit caramel buttercream. Salutkan juga bahagian luar kek.
Dengan menggunakan piping beg, hias bahagian atas kek dengan caramel tadi. boleh buat silang - silang atau lingkaran
Akhir sekali susun banana caramellized tadi mengikut suka. siap dihidang. Enak dimakan dengan kopi panas
wahh temting nyer...
ReplyDeleteassalamualaikum :)
ReplyDeletesinggah pagi
terliurnye tgk kek ni..
ReplyDeleteurghhhh!!!!...aku nak order kat ko boleh..serious nie xtipu wahai geng terbiau ku..hahahaha
ReplyDeleteAssalam...sdapnyee Sid, nak order boleh tak.. i loveeee caramel....hummm...telan air liur tgk ni hehehehe
ReplyDelete