Pencerahan : Bak Kut Teh Vs Bakkwa /Bak Kua | Iceboxrivet

GI JOE and GI JANE

GI JOE and GI JANE

Para Janjang

Home Kitchen Bakery

Jan 20, 2012

Pencerahan : Bak Kut Teh Vs Bakkwa /Bak Kua

salam guys...
salam ari rabu..
tajuk konterbesi..
seriously..
aku craving nak makan bakwa/bak kua...(dah makan pun ari rabu)

bak itu babi kah?
wah wah wah..
jdi,untuk pencerahan..
aku mintak explanation dari kawan kita jugak : OLIE..


Bakkwa, also known as rougan, is a Chinese salty-sweet dried meat product similar to jerky, made in the form of flat thin sheets. Bakkwa is made with a meat preservation and preparation technique from China. The method for production have remained virtually unchanged throughout the centuries, but has been improved. It is often made with beef, pork, or mutton, which are prepared with spices, sugar, salt, and soy sauce, while dried on racks at around 50°C to 60°C. However, nowadays, products with a softer texture, lighter color, and less sugar are preferred.





sebabnya dulu..
aku ade baca sorang blogger mkn bak kut teh lembu/beef kat mid.
aku mcm was was..
baik ku tanya yg tahu bahasa dan penyediaan..
harap - harap jdi pencerahan la buat yg tak thu.
tapi selagi mana was - was..
kan tak boleh makan..
senang citer..
boleh la masak sendiri lepas ni..
cari yg halal pun wajib...

*aku memang suke mkn chinese food.esp yg baked,grill and broil.
tapi aku tak pernh beli la directly or makan babi tu even ade satu situasi dimana semasa aku kecik,aku point kat bapak aku yg aku nak makan bakwa/bak kua kat kedai cina dengan itik panggang gantung.
up in the end,bila balik rumah,bapak aku suh mak aku ajar aku buat satay daging goreng or daging satay salai.
dalam kes bapak aku,dia hampir2 jugak terbeli dumpling sbb tak thu.
dan jugak skrg, since ade member blogger yg tahu and she's became our sister also,tanyalah2 jugak takut subahat.

owh yer..
babi tu taboo kan klu pada kita..
aku pun pelik...
asal babi jer..jelek la,muntah la..(tahu benda tu makan taik dan segala mcm tok nenek najis)

kg aku dulu,kandang babi ade 3 ekar.
tmpt tu skrg dah jdi fairy park.
ari2 jumpa babi..mcm2 babi.
kaler pink,itam...putih,kelabu asap.beso,kecik...
mak,anak2,bpk.
*kenapa anak2?sebab babi sekali beranak memang banyak.mcm pacat or lintah jugak.
sayur2 keliling kandang tu subur2 belaka.
gemuk2...
tapi asal aku nak petik,mak aku kate jgn.
phm2lah kan?

tapikan..
ade org buat keje gile weih..
asal termakan babi atau bahan yang berunsurkan babi..
siap mkn air tanah nak samak usus.
pengor!pengor!

dalam al quran memang cakap babi tu najis dan haram..
akan tetapi..
org yg jual arak,minum arak,promote arak,tukang bawak,tukang bancuh..
totally berdosa dan haram..

tulisan aku ni bukanlah menidakkan itu.meremehkan ini..
akan tetapi berapa ramai kita yg terlalu berkompromi dengan arak nih?
dengan babi kemain lagi..
siap klu maki hamun pun nama babi jugak disebut2nya...

*kesian babi tu.
*bahasa melayu lama memang panggil babi.
*saje tak guna khinzir...












2 comments:

  1. gud info ida..
    btw, aku pun sgt sukkkkkkkaaaaa mkn chinese food.
    alhamdulillah kt bangi ni ada 3 kedai chinese muslim yg shedap..aedh,terliur!!

    ReplyDelete
  2. betul tu, aku pun tak 'memenangkan' babi. Tapi arak tu raja segala kejahatan. Org yg dah mabuk minum arak mcm2 kerja jahat dia boleh buat..compare ngan org makan babi lagi teruk org minum arak.

    *Erkkk..tapi so far dua2 aku tk buat lagi.. Kalau terrrrrmakan makanan yg ada campuran babi tanpa pengetahuan aku..Wallahualam. Semoga allah ampunkan*

    ReplyDelete

komen jer...

Para Sarip and Saripah Janjang