Salam Guys...
ehehe..
ye..kami semua as blogger mana ade sakit mental..
ish ish..tak pnh lagi doctor diagnose gitu...
ahahahha..
memandai je orang suratkhabo..kan jah kan?!!
and again..nak kongsi resepi kopipes and aku sesuka aku la buat alteration..
yelah..
bahan - bahan kat umah pakai je ape yang ade...
resepi asal: Nad MamaZN
*harap dihalalkan ye Nad!
Bahan - Bahan:
2 sudu besar minyak masak
bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, pelaga, jintan manis & jintan putih
bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, pelaga, jintan manis & jintan putih
*aku guna bunga lawang dengan klulit kayu manis je...
5-6 helai daun kari *aku omit
2 biji bawang merah *dikisar (aku mayang)
1 biji bawang putih *dikisar (mayang)
1 inci halia *dikisar (mayang)
5-6 helai daun kari *aku omit
2 biji bawang merah *dikisar (aku mayang)
1 biji bawang putih *dikisar (mayang)
1 inci halia *dikisar (mayang)
*1 inci lengkus
*1 batang cili api
*2 batang lada merah
*1 batang serai
1 kiub ayam *dikisar (aku omit)5 sudu besar serbuk kari
*1 sudu besar serbuk kunyit
2 cawan air
2 biji kentang (dipotong 4) *aku omit
5-6 ketul ayam
garam & gula secukup rasa
1/2 cawan santan KARA tanpa kolestrol
2 sudu besar tomato puree LEGGO'S
2 cawan air
2 biji kentang (dipotong 4) *aku omit
5-6 ketul ayam
garam & gula secukup rasa
1/2 cawan santan KARA tanpa kolestrol
2 sudu besar tomato puree LEGGO'S
1. Panaskan minyak di dalam periuk
2. Tumiskan bunga lawang, kulit kayu manis sampai berbau wnagi..ngii..ngi...
4. Masukkan serbuk kari dan tomato puree leggo's
5.Masukkan ayam...
6. Kacau sehingga ramuan dan ayam sebati..
7. Masukkan air...
8. Masukkan serbuk kunyit.
9. Biarkan sehingga mendidih.
10. Masukkan santan Kara dan biarkan tanak.tapi jangan sampai pecah santannya.serasikan garam dan gula kalau perlu.
sekian sudah entry memasak ye kawan - kawan...
nnti aku jln2 umah korang...
hoi rajin amik gmbr steap by step ye..bole masuk majalah lg la pasni...hehehe
ReplyDeleteel lau msk kari2 ni kan suka letak kerisik kasi lemak2 skit..lama x taruh tamato puree bila wat kari..t leh try time bln pose wow x sabar haha
ReplyDeletenak2
ReplyDeletewui..sedapnya..ada rasa masam2 tak..ke masam sket je..aku kalau masam sgt ni payah nak telan..hehehe..
ReplyDeletekita tak try lagik, weekend ni nak wat la, dah banyak hasutan rakan2 blogger ni, hsbd + damia suka bebeno kari....wat pulut peh tu cicah, tambah plak roti jala....bertambah2 la jawabnya....kalo pakai udang ok tak ek...
ReplyDeletesume pakai mayang2 jer eh? boleh cuba nih.. :)
ReplyDeleteHahaha! Bleh tak nak sama komen ngan mamatisya? :)
ReplyDeleteAlaaa amik je la
Nnt kite try resepi ayu plak :)
huwaaaaaaaaa..mmg sangat rajin ambil gambar satu persatu caranya....eheh...nnt kiter try yew
ReplyDeleteyummmm... nmpk sedap je.. esspecially time menumis tu..klo org reti duk dapur.. bg je resepi ape.. bila later jd je kan..
ReplyDeletemacam kari biasa ke ni rasa dia?
ReplyDelete