Suke2 Alter Resepi Orang.Kopispes Resepi KARI AYAM TOMATO PUREE | Iceboxrivet

GI JOE and GI JANE

GI JOE and GI JANE

Para Janjang

Home Kitchen Bakery

Jun 14, 2013

Suke2 Alter Resepi Orang.Kopispes Resepi KARI AYAM TOMATO PUREE


Salam Guys...
ehehe..
ye..kami semua as blogger mana ade sakit mental..
ish ish..tak pnh lagi doctor diagnose gitu...
ahahahha..
memandai je orang suratkhabo..kan jah kan?!!

and again..nak kongsi resepi kopipes and aku sesuka aku la buat alteration..
yelah..
bahan - bahan kat umah pakai je ape yang ade...


  KARI AYAM TOMATO PUREE
  resepi asal: Nad MamaZN
*harap dihalalkan ye Nad!

Bahan - Bahan:
2 sudu besar minyak masak  
bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, pelaga, jintan manis & jintan putih 
*aku guna bunga lawang dengan klulit kayu manis je...
5-6 helai daun kari *aku omit
2 biji bawang merah *dikisar (aku mayang)
1 biji bawang putih *dikisar (mayang)
1 inci halia *dikisar  (mayang)
*1 inci lengkus
*1  batang cili api
*2 batang lada merah
*1 batang serai
1 kiub ayam *dikisar (aku omit)
5 sudu besar serbuk kari

*1 sudu besar serbuk kunyit
2 cawan air
2 biji kentang (dipotong 4) *aku omit
5-6 ketul ayam 
garam & gula secukup rasa  
1/2 cawan santan KARA tanpa kolestrol
2 sudu besar tomato puree LEGGO'S 

 Cara-caranya :
1.   Panaskan minyak di dalam periuk
2.   Tumiskan bunga lawang, kulit kayu manis sampai berbau wnagi..ngii..ngi...



 3. Tumis segala  mak atok dan nenek bahan - bahan yang telah dimayang tadi...



 4. Masukkan serbuk kari dan tomato puree leggo's


 5.Masukkan ayam...


 6. Kacau sehingga ramuan dan ayam sebati..


 7. Masukkan air...


 8. Masukkan serbuk kunyit.


9. Biarkan sehingga mendidih.


10. Masukkan santan Kara dan biarkan tanak.tapi jangan sampai pecah santannya.serasikan garam dan gula kalau perlu.

11.Siap dihidang...



sekian sudah entry memasak ye kawan - kawan...
nnti aku jln2 umah korang...

10 comments:

  1. hoi rajin amik gmbr steap by step ye..bole masuk majalah lg la pasni...hehehe

    ReplyDelete
  2. el lau msk kari2 ni kan suka letak kerisik kasi lemak2 skit..lama x taruh tamato puree bila wat kari..t leh try time bln pose wow x sabar haha

    ReplyDelete
  3. wui..sedapnya..ada rasa masam2 tak..ke masam sket je..aku kalau masam sgt ni payah nak telan..hehehe..

    ReplyDelete
  4. kita tak try lagik, weekend ni nak wat la, dah banyak hasutan rakan2 blogger ni, hsbd + damia suka bebeno kari....wat pulut peh tu cicah, tambah plak roti jala....bertambah2 la jawabnya....kalo pakai udang ok tak ek...

    ReplyDelete
  5. sume pakai mayang2 jer eh? boleh cuba nih.. :)

    ReplyDelete
  6. Hahaha! Bleh tak nak sama komen ngan mamatisya? :)

    Alaaa amik je la
    Nnt kite try resepi ayu plak :)

    ReplyDelete
  7. huwaaaaaaaaa..mmg sangat rajin ambil gambar satu persatu caranya....eheh...nnt kiter try yew

    ReplyDelete
  8. yummmm... nmpk sedap je.. esspecially time menumis tu..klo org reti duk dapur.. bg je resepi ape.. bila later jd je kan..

    ReplyDelete
  9. macam kari biasa ke ni rasa dia?

    ReplyDelete

komen jer...

Para Sarip and Saripah Janjang