Resepi Ayam Bakar Iceboxrivet Style : Langkah Demi Langkah | Iceboxrivet

GI JOE and GI JANE

GI JOE and GI JANE

Para Janjang

Home Kitchen Bakery

Sep 18, 2013

Resepi Ayam Bakar Iceboxrivet Style : Langkah Demi Langkah


As being promise...
nak share 1 lagi resepi mudah dapur sekangkang kera makcik yang tak bape beso ni la
ahahhaha..
ape adehalkan?
rumah sewa ka..tak rumah sewa ka..
dapur besar ka..dapur kecik ka..
janji ko masak.kan?!
ehehhe..

lai lai...
resepi ni banyak kali dah aku buat
as tukang masak yang tak sama mcm baker..
seme agak2 dan main campak2.
ko jangan plak buat pangai tak senonoh buat resepi campak2 time bako cake or beskut.
silap gaya mmg confirm kena campak seme tu dalam tong sampah sebab tak jadi.
hihihih...


Resepi Ayam Bakar Iceboxrivet Style
Bahan - Bahan:
1 ekor ayam.sederhana besar.
jangan kecik sangat nanti bila lepas bako alahai mcm size anak ayam or ayam jantan baru lepas baligh.
bersihkan segala mak nenek dia dalam tu.kalau tak nanti bila dah lepas bako, menjejeh - jejeh air kaler kelabu and hitam dek tak bersihkan segala pedu, maras kat dinding tu.


1 sudu besar sos tiram berperisa ayam (yang biasa pun ok.janji soso tiram sbb masin)
2 sudu besar mixed herbs (yg dry pun boleh kalau takde yang fresh)
1 biji lemon
1 sudu besar lada hitam kasar
10 - 12 ulas bawang putih (dititik sahaja.tak payah mayang)
4 sudu besar gula
2 sudu besar serbuk stok ayam



Cara - caranya:
Gaulkan stok ayam pada bahagian dalam dan luar ayam


Masukkan mixed herbs dan lada hitam dan gaul rata - rata


Campurkan sos tiram, gula dan bawang putih pada bahagian dalam dan luar ayam.
Pada permukaan dalam kulit di bahagian dada, sumbatkan bawang putih sedikit
Begitu juga di bahagian dalam ayam


Potong lemon dan perahkan serta tinggal sebahagian di dalam ayam
Manakala sebahagian lagi hiris nipis - nipis dan tabur di bahagian luar



Peramkan ayam selama 1 jam dan kemudiannya bakar pada suhu 190 degree celsius selama 1 jam
Setiap 30 minit.Balikkan permukaan ayam dan cucuk pada sendi - sendi ayam untuk memastikannya telah masak atau tidak.
Sekiranya belum. Tambah lagi waktu memasak selama 20 minit


Siap!!
*Untuk mendapatkan kulit ayam bakar yang perang, boleh glazekan dengan sedikit madu



Enak dimakan bersama kentang putar buatan sendiri.



Selamat Mencuba!



13 comments:

  1. aduhai kak...terliur nengok...:) nana mntak izin simpan ye resepi ni kot teringin nak buat:)

    ReplyDelete
  2. oh sedapnya, ada lemon mengancam :)

    ReplyDelete
  3. aku sejak ada oven baru beli time raye ritu kan rajin beno wat ayam panggang..roasted ciken...resepi lebih kurang sm je ngan hang..cuma aku xletak stok ayam..nti aku torai lagi..nak msk ayam ni sng..main campak2 jek..tp kek biskut mmg xleh campak2 ..nti keras ketunglah lembik lah hahaha

    ReplyDelete
  4. Alaa oven dh rosak..ntah bilambleh try nih.. :-)

    ReplyDelete
  5. alaa..oven kuorde x smp..kalo potong2 & humban dlm happycall pan aci tak? terliur nih

    ReplyDelete
  6. alaa..oven kuorde x smp..kalo potong2 & humban dlm happycall pan aci tak? terliur nih

    ReplyDelete
  7. ohhh..nmpak menariknye la haii..tak berani lagi nk masak ayam sekor besar camni..tkt tak jadik..kekekeke

    ReplyDelete
  8. terliur tgk.. insyaallah boleh cuba nnt

    ReplyDelete
  9. wah mengancam, lepas ni leh try buat ikut resepi ni plk..

    setakat ni eija masak ayam panggang yg dr resepi ct delima guna pemanggang ajaib mmg sedap..

    ReplyDelete
  10. sedapnya..tgkap leleh..tq share resepi..i copy paste ye :)

    ReplyDelete

komen jer...

Para Sarip and Saripah Janjang