BY REQUEST: RESEPI PUDING TORI | Iceboxrivet

GI JOE and GI JANE

GI JOE and GI JANE

Para Janjang

Home Kitchen Bakery

Aug 12, 2011

BY REQUEST: RESEPI PUDING TORI


salam guys..
finally connection line kat UIA ni dah kebash.
huhuhuuh..
melangut la aku sejam tadi sbb dtg awal,7:49 pastu 8 lebih baru dpt log in oracle.
owh yer...
by request resepi puding tori terhebat di alam semesta perut dan usus aku jer nih.
ade yg sebelum ni tanya naper kembang gebu?!
huhuuhuh..
meh aku kong kongsi meh...
owh ye sebelum tu..
zety,dah jadi dah puding roti mentega dengan sos kastad kau tu?!
kasi up la gambar.
baru up nafsu buas aku nak membaking juga!
ehehehhe...
*kenapa tori?!sila zety yer..ehehehhee(typo punya kes la ni)

so korang:

Bahan - bahan:
5 - 6 keping roti (korang potong 4 segi ikut suka hati korang)
2 cawan susu segar (low fat aku guna)
1 cawan susu isian sejat (ape - ape brand pun boleh)
1/2 cawan gula castor
2 biji telur
1 sudu teh essen vanila
cheesedale 2 keping
blueberry filling (ade jual kat kedai bahan2 kek.so,yg korang nampak likat2 cair tu bukan la kurma yer..)

Cara - cara:
Panaskan oven 180 degree celcius 15 minit
Rendamkan roti dengan 1 cawan susu segar dan juga 1/2 cawan susu isian sejat
Dalam bekas besar,pukul telur bersama dengan baki susu segar,susu sejat dan jugak gula serta essen vanila
(kalau ade rasa hanyir2 lagi kat lidah korang,tambah la essen vanila tu yer)
letakkan bluberry filling pada roti sebelum tuang adunan telur nanti
Tuangkan adunan tadi ke dalam bekas/loyang yang telah korang rendamkan roti tadi.
taburkan or koyak - koyakkan cheesedale pada permukaan adunan
Bakar pada suhu 180/190 degree celcius 45 - 55 minit atau sehingga masak.(korang cucuk lidi kat puding tu tadi,takde becak - becak or berlendir la!!)

petua nak dpt kan puding kembang gebu - gebu gebas itu:
10 minit pertama,korang guna suhu 180 degree celcius
dan baki 35 /45 minit terakhir,korang naikkan suhu pada 190 degree celcius plak.
*perhatikan minit2 terakhir membakar klu guna cheesedale tu sbb takut hangus....


selamat mencuba!!




17 comments:

  1. 1st time dgr resepi puding roti ltk cheese...kalo tk ltk tkpe kn..sos kastard tkyh ek

    ReplyDelete
  2. HARUSS CUBA NI..ARI TU BUAT PUDING ROTI SIMPLE JE YG NI NAMPAK NAIK KEMBANG MMG TERLIUR HEHHE

    ReplyDelete
  3. @mamatisya
    mgm aku tak buat sos kastad.
    tak reti.
    ehhee..
    tak letak cheese pun takper
    aku ltk sbb anak2 aku antu cheese

    ReplyDelete
  4. yg kata kurma tu ai lah ek??hahahaha

    ReplyDelete
  5. @elissmie
    boleh la kot?!tapi aku rasa baik ko letak telur 1 jer...
    sbb suhu dapur gas aku tak sure berapa....(klu boleh reach 180 cam oven tu.ko proceed jerlah dgn 2 biji telut.klu tak,satu jerlah.then ko kukus 1 jam)
    tpi rasanya lagi moist kot sbb kukuskan ala2 vaporization.

    ReplyDelete
  6. @mrs fiza..
    ye yang..
    kamu ler yg kate.
    ahahaha....

    ReplyDelete
  7. wahhh.. bestnya.. aku kopipes taw taw hehe ..

    ReplyDelete
  8. akak,
    puding roti @ otir kak?
    jeng jeng jeng...

    tapi sedaplah,
    nyum nyum

    ReplyDelete
  9. ok aku dah print heee

    ReplyDelete
  10. nak try la bila blk sijangkang nnti

    ReplyDelete
  11. Adalah dengan ini saya ingin menjemput kamu masuk contest ini :

    http://sitisifir10.blogspot.com/2011/08/ibu-sihat-anak-riang.html

    ReplyDelete
  12. A big smile for you. sodap ni. sall copy resepi ye.

    ReplyDelete
  13. menarik ni..huhuhu seb bek ada roti kat umah

    ReplyDelete

komen jer...

Para Sarip and Saripah Janjang