(PAVLOVA KE?!!)) | Iceboxrivet

GI JOE and GI JANE

GI JOE and GI JANE

Para Janjang

Qura'tul Rabeena Catering

Home Kitchen Bakery

Apr 10, 2012

(PAVLOVA KE?!!))

ado strawberry...
ade kiwi...
ape buah oren buat kat situ?!!

salam guys...
tajuk pagi - pagi takmo kalah gamaknya...
rosak je budi pekerti bahasa aku sekarang..
yerlah..nama je anak orang jawe and keturunan jawe,tapi menulis blog macam dah banyak gaya base...
campur minang sikit,campur pahang sikit...
poyo jerkan?!
entah?!aku rasa nak tertulis..(ayat tak boleh blah)..
aku tulislah..kan?kan?kan?!!
owh yer..
selamat pagi jugak buat semua..
arini keje mcm bese,esok cuti maa!!
agong naik takhta..

nak ngomel panjang - panjang macam tak releven..
nak menyanyah banyak - banyak lagi la mcm merepek..
tapi kali ni nak share la citer pasal buat benda alah nih: PAVLOVA!!




resepi asal aku amik kat sini: 
dan lagi sumber asal dari : http://joyofbaking.com/



Resepi Pavlova.

Bahan-bahan :

4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor ( saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla

Tip sebelum membakar :

1- Pastikan  ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk.

2- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak. 

Cara-cara :

1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang. Tengok je. Tangan tak payah kerja. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'. 

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit. 

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau tak jatuh tu confirm jadi. 

5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu. 

6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper).. (aku guna 8inci)

7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. 
Masa membakar :

1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven. 

2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga. Kang lama pulak nak masak. Takkan nak berkampung depan oven sampai 2 jam? :)

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

Cara menghias :

1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream. (kenapa la aku lupa buat step nih?!aritu masa balik meru..adik aku ade ajo!!)

2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi masalah. 

3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan. 

Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.(beli whip cream yg tak putar.tentulah tak cantik mana bila putonyer)



aku lupa nak masukkan dalam peti sebelum guna.jadinya aku main la bubuh..
korang tengok la kan?!
keje orang tak ade seni dengan lack of knowledge.
sememeh gile!!



ni la texturenya pavlova tu bila dah kena senduk dengan aku.
manisnya!!
memang confirm la kena potong kaki.
korang nak tahu?!since benda ni manis,memang kena lawan makan dengan buah2 masam mcm kiwi,blueberry,strawberry,tapi ape ke jadahnya orange buat kat situ?!!
saje!sesuka!!nak bagi gambo banyak kaler - kaler.
tapi mcm la harem..
oren takleh makan la dengan dengan menda alah ni.
jadi pahit jol!!
last2 aku cuci,aku bagi dak Ara makan since dia memang antu buah oren!!

*verdict:
memula muka aku terkedip2 and bergegar otak sebab manis terlampau sangat benda ni.lepas tu dengan muka aku berkerut - kerut smbil mulut pun muncung mcm cencurut sebab masam dek buah2 tu tadi.
aigoo!!
cannot gi la ini benda!!ade lagi separuh kat peti.
haih!!
owh yer..aku punya takde crack macam pavlova bese2.maybe sebab aku lupa buat lengkung kat tengah tu kot?!!
maybe jugak manjang jer aku guna suhu oven tu 140 jer dari mula sampai abis 1 jam 15 minit tu!!
ahahhahaha!!
kaler and tektur dalam tu dah ok,cuma takde crakc/crust kat belah atas!!


12 comments:

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

sedapnya...meleleh air liur..

MRS. K said...

waaaaaaaaaaaaa........ nak sepotong!

suzie said...

alamak...terkecur air liur pepagi nih....

♥MAMASYAZA♥ said...

waaaa nampak sedapppp sgtttt

mama tisya said...

yum2 pavlova

CikPuanHaLia said...

Boleh try untuk next project nih..akan kujadikan resepi ko ni sebagai panduan. Thanks yer ayu :)

mama_umar_maryam said...

umang aihhh..hebak mung..ko tau,aku kan suke tgk masterchef junior australia tu, selamaba kodok je budak 11 taon buat pavlova..nangis aku malu terduduk,hahahahaha

ellyWong said...

serious hebat!!! looks superlicious!

Falsya said...

baru dpt menjengah..aah laaaa..sama tajuk enrty la plak psl pavlova..

h4ni3 said...

buat sendiri???
aigoooo... kagum seyyy! :)))

Adyshariz said...

manis ker... aiseymen..tengok jelah

banjarscotland said...

alahai....terliur seh (^^)

Kambing Golek Aqiqah/Satay/Catering

Kambing Golek Aqiqah/Satay/Catering
GEMPAQ GOLEQ!

Para Sarip and Saripah Janjang

Labels

Setot Ibu (316) Mekanik Di Dapur (188) Sengal (185) Zahraa' (178) Penghargaan (141) My Resepi (130) Nukilanku (126) Aku Anak Pencari Besi BUruk (119) kerja untuk hidup (74) Blogger Gathering (65) Saturday Baking Project (54) Contest (53) Luahan Hati (52) Pengumuman (52) Sharing Is Caring (50) Foodie Hunter (47) French Lesson (43) Ngelencer (39) My Homemade Bakery Bussiness (37) Dalan - Dalan (34) Diari Ramadhan (34) Weekend Cooking Project (29) Savoury (27) Tag (26) Kitchen Mechanic (24) Kursus (24) Community Service at iceboxrivet (22) Chicken (20) Kg Durian Tawar (17) Cake (16) Chocolate (16) RESEPI DARI PEMANGGANG AJAIB (16) resepi guna pemanggang ajaib (16) Catatan Misi Mustahil (15) Memori (15) Brownies (14) Dessert (14) 1 WORLD 1 SOUL BLOGGER GATHERING 2009 (13) Meat (12) BLOGGER FAMILY DAY 2010 - THE BLUE WAVES (11) Muffin / Cupcake (10) Dalan - Dalan Penang 2012 (9) GEDIKS GATHERING EDISI NELAYAN 2009 (9) Rumah Di Tepi Kubur (9) Tempahan Cake (9) Cameroon Highland 2012 (8) Dalan - Dalan at BM (8) Pasta (8) Rainbow Cake (8) Sarawak Visit 2009 (8) Song (8) Cheesecake (7) Health info (7) Kisah Dan Tauladan (7) Red Velvet Cake (7) Ayam Bakar (6) Cookies (6) From Jemapoh To Manchester Ler sgt. (6) ICT (6) Lawak (6) Ngelencer Colmar Tropicale 2011 (6) Penang Foods Hunting (6) Seafood (6) Snowcheesecake (6) Tart (6) Cherating 2012 (5) Dalan - Dalan Bukit Tinggi (5) Devil Chocolate Cake (5) Fish (5) Kuih - Muih (5) Lepaking (5) Northrop (5) Pavlova (5) resipi masakan barat menggunakan pemanggang ajaib (5) Advertorial (4) Aku dan Shaklee (4) Dalan - Dalan PD (4) Dalan - Dalan Cherating (4) Edisi Qurban (4) Malaysia's First Blogger Masterchef (4) Ngelencer Melaka (4) Pizza (4) Pregnancy (4) Selangor and KL Food Hunting (4) Bila Anak Bujang Nak Jadi Masterchef (3) Bog Appreciation (Edisi Blog Lakibini/UmmiAnak (3) Chef Kenit (3) Crepe (3) Dalan - Dalan Penang 2011 (3) ExMNRI GATH (3) Lungo Mareng Pahang (3) Ngelencer Teluk Cempedak 2013 (3) Selamat Hari Ibu (3) Yogurt (3) #devilchoccake #devilfoodcake #homemadechoccake (2) Adam Lai Restaurant (2) Ayam Masak Kurma (2) BBW VISIT (2) BBW Visit 2012 (2) Banana Caramel Cake (2) Banana Caramelized (2) Barbie Cake (2) Biskut Sarang Semut (2) Bread (2) Brownies Kukus (2) Butterscotch Cake (2) CNY 2012 (2) Caramel (2) Caramelized Banana (2) Central Cafe (2) Chocolate Indulgence Cake (2) Congo Bars (2) Cream Caramel (2) Eggless Cake (2) Evoke Cafe (2) Flat Bread (2) Fondant Cake (2) Food Info (2) Kenny Roger Red Day (2) Lepaking ISTANA (2) Lets Masak Program (2) Manhanttan Fish Market (2) Melaka (2) Neapolitan Heart (2) Ngelencer Langkawi 2011 (2) PD (2) Promosi (2) Puff Pastry (2) Salted Caramel (2) Steam Brownies (2) Stew (2) TAT NASI AYAM (2) THE Bookers Cafe (2) Teluk Menegon (2) Tiramisu (2) Upside Down Caramel Banana Chocolate Cake (2) Wishlist (2) #congobars #bars #blondie #chcochip (1) #fm (1) #fridgemagnet (1) #frozendress #frozengown (1) #kitchenmagnet (1) #rare (1) Acar (1) Alfafa Complex (1) Almond Kiss Cookies (1) Angry Bird Cake (1) Apam Balik (1) Ayam Bakar Ala Satay (1) Ayam Masak Merah (1) BBW Visit 2014 (1) BIG APPLE (1) BWW Visit 2013 (1) Baklava (1) Banana Cake (1) Banana Caramel (1) Banana Loaf (1) Bars (1) Beli Pemanggang Ajaib dapat free gift (1) Ben 10 Cake (1) Bingka Labu Bakar (1) Birthday Cake (1) Boboiboy The Movie (1) Brownies Kedut (1) Bulgogi (1) CARS CAKE AND AND FONDANT SPIDERMAN CUPCAKES (1) Cake Hantaran Tunang (1) Chicken Ala Satay (1) Chocolate Pecan Cake (1) Chocolate Stick (1) Cinch Energy Tea Mix (1) Daging (1) Dalan - Dalan Kuala Selangor (1) Danish Cookies (1) Edisi Muslimah Beramas Mesra (1) Frozen Theme Cake (1) Full House (1) Genie Bra Murah / Magic Bra Murah (1) Grill Beef/Meat (1) HOMST Recipe (1) Happy Teacher's Day (1) Hari Terbuka Tentera Darat 2011 (1) History of Superman (1) Hot Ballon Airshow 2009 (1) KAED CAFE (1) Kalio Percik (1) Kedai Makan GOmbak Bt 10 (1) Kentang Putar (1) Kuih Raya (1) Kurma Ayam (1) Layer Cake (1) Lepaking Morib (1) Makan Kenduri (1) Malacca River Cruise / Melaka River Cruise (1) Man of Steel (1) Manhattan Fish Market (1) Mash Potato (1) Nasi Minyak (1) Ngelencer Dino Minggu (Ice Room) (1) Ngelencer Dino Minggu (Kedai Chan) (1) Ngelencer KLCC 2011 (1) Ngelencer Mangan (Al Amin) (1) Ngelencer Muzium Tentera (1) Ngelencer Ulu Yam 2011 (1) Ngelencer Zoo 2011 (1) Nuffnang (1) Nutella Food Cake (1) One Pot Chicken Stew (1) Orange Yogurt Cake (1) Oreo Brownies (1) Pancake (1) Pantai Aceh 2012 (1) Pasar Jawa (1) Pemanggang Ajaib Murah (1) Pemanggang Ajaib Terhebat (1) Plant Info (1) Pretzel (1) Promosi Pemanggang Ajaib Murah (1) Pusat Sains 2012 (1) Resepi Ayam Bakar Iceboxrivet Style : Langkah Demi Langkah (1) Resepi Ayam Masak Kurma Belanga : Langkah Demi Langkah (1) Resepi Chicken Chop Ala Satay (1) Resepi Homemade Playdoh (1) Restoran Rumpun Saderi (1) Roti Canai (1) Roti Prata (1) Salam Ramadhan :Blogger meet Blogger = Potato Masher?!Biskut Sarang Semut?!! (1) Sandwich (1) Satay PJ 14 (1) Seafood Pantai Remis (1) Spaghetti Daging Berkrim (1) Spiced Eggplant and Cauliflower Stew (1) Spiderman 3D Cake : How To Deco (1) Sri Rahayu Restaurant (1) Subway Surfer Cake (1) Sudu & Knife (1) Superman (1) Superman LOGO (1) Sweet and Spicy Buffalo (1) Testimonial Pelanggan (1) The Captain Steamboat and Grill (1) The White Troopers (1) Tip Keselamatan Jalanraya (1) Torte (1) Tursina Tanjong Lumpur (1) Upside Down Caramel Banana Chocolate Loaf (1) VOICE OF ENGINEERING (1) Wedding Cake (1) Zombie Vs Plant Cake (1) Zoo Melaka (1) detox juice (1) pendaftaran tahun 1 online (1) throwback (1)