Salam Guys..
Selamat Hari Selasa..
Semoga Diberkati Allah selalu hendaknya..
Ape cerita makcik arini?!
xde ape cerita best..
sambil - sambil menjaga student master buat keje dia..
sesambil ni la ade arini free sikit nak jenguk umah korang sambil update blog barang seentry dua..
motip tajuk diatas?!
ala der..
saje jer..
kan aku tengah khusyuk and istiqamah buat entry memasak sambil tunjuk step by step..
makanya arini..
up lagi resepi sambil tunjuk langkah demi langkah..
alahai..
aku kan tengah tak gi jenjalan...
makanya,haruslah..rajin buat entry memasak
bukan ape..
saje nak kongsi ilmu sesambil tambah duit pakcik nuff yg hidup segan mati tak mahu tu.
huhuuh..
*boleh consider as ketagihan ke?hahaha!
Ayam Berlada Pedas Manis
Bahan - bahan
1 buku bawang putih (kisar)
5 ulas bawang merah (kisar)
12 tangkai cili merah /lada merah (kisar)
1 inci halia (kisar)
1 inci lengkuas (kisar)
1/2 kg ayam (potong 6 - 8 bahagian)
serbuk kunyit
serbuk halia
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar tomato paste
Cara- cara
- Gaulkan ayam dengan garam,serbuk kunyit dan serbuk halia. Goreng separuh masak.
- ni la tomato paste tu.aku tersalah beli aritu.ingatkan sama mcm puree.
- tumiskan semua bahan kisar sampai wangi..
- masukkan pes tomato, dan cili kisar.tumis lagi sehingga pecah minyak
- masukkan ayam.
- kacau - kacaukan ayam dan tambah sedikit air.biarkan reneh dan sehingga ayam betul2 masak.serasikan garam dan gula.
- siap dihidang.
*as usual..resepi aku banyak yg campak2..
bukan ape..
senang anak - anak nak makan..
nak cepat..
xnak pedas..
oklah ni
psst: nak lagi sedap letak la udang kering 2 sudu teh.confirm sedap!!tapi klu gatal idung,tahan sendirilah ye.hihiih...
wahhh bleh ar salin resepi ni!!
ReplyDeleteaku kurang masak ayam... selalu ikan ikan ikan.. duk tganu lah katakan.. kaya ikan.. hehhee
ReplyDeletetapi, ayam ko ni nampak menyelerakan....
Perghh! Lawan plak ngan nasi tomato ke
ReplyDeleteSedap terangkat ni! :)
like (",)followww...
ReplyDeletemohon nak salin resepi..hehe..sedap n mudah, cepat...hehe
feberettttttttt
ReplyDeletewahhh bestnya...
ReplyDeletekalau bleh nk cept2 buat ni..tp ada kt opis..kahhh!
ok siap copy n paste tukar ngan daging atau udang bleh kan
ReplyDeleteaku puasa woiii~
ReplyDeletemenggelegak perut aku memandang gambar2 itu.. hahahahaha
menyelerakan....blh try ni...
ReplyDeleteAs salam Ayu,
ReplyDeleteTerjah sini sat tgk resepi menggiurkan ni... lama betul tak hoping masuk blog ko ni... sihat ke? Aishh... aku ni dah memboyot rasa lemau je nak jln2 blog org... jln2 sikit dah semput! hehehe... Nnt bosan2 bolehlah aku guna resepi ni... tp terpaksa omitted lengkuas tu sb takdok kat sini...
terliur eh
ReplyDeletesuka sgt ea pki puree leggo tu
xnah try..nk el cuba ea
bgs jugak resepi tak pedas nie
ReplyDeleteumairah tak suka mkn pedas
wah sedapnya, nanti nak try la time weekend, tak terbuat2 lagik masak dgn tomato puree ni.....
ReplyDelete