Peach Snow Cheesecake | Iceboxrivet

GI JOE and GI JANE

GI JOE and GI JANE

Para Janjang

Home Kitchen Bakery

Nov 15, 2013

Peach Snow Cheesecake



Salam Guys..
Hari ni baru adelah kot mood sikit - sikit.
ni kes bendera jepun la..
adoi..
up side down
as usual, entry resepi punyalah banyk dalam draft.
but then nak updatenya kemain lagi
tu belum lagi nak BW korang
mintak maaf banyak - banyak la pada korang yang selalu singga..
rajin tinggalkan komen
even blog kami bukanlah blog orang yang femes ames..
tpi dengan kunjungan korang la.dgn komen2 korang la blog ni meriah sikit..
ahhahaha

meh - meh nak share resepi cake lagi dengan korang
aku ni bkn la antu cake sangat tapi buat kerana minat, suke, sbb anak - anak mintak buatkan..
tapi lebih specifik kepada anak - anak nak makan sebenarnya.



Peach Snow Cheesecake



Bahan - Bahan:
Sponge Cake:

1 1/4 cawan tepung naik sendiri (self rising flour)
3 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula castor
4 biji telur
2 sudu besar  Ovalette
1 sudu besar essen vanila
70gram marjerin/mentega cair
1 biji buah peach dipotong dadu


Filing dan Topping:
250gram creamcheese
2/3 tin susu pekat manis
sedikit perahan lemon
100gram keju cheddar parut
sedikit hirisan buah peach untuk hiasan


Cara - cara:

satukan kesemua bahan kecuali mentega/marjerin cair dan buah peach
putar sampai warnanya memutih
kemudian masukkan mentega/marjerin cair tadi dan putar lagi sehingga kembang dan gebu
tuang batter ke dalam loyang pembakar size 9 inci dan taburkan buah peach yang dipotong dadu
bakar pada suhu 150 degree celsius selama 1 jam atau cake bersih bila dicucuk pada bahagian tengah

setelah cake masak, sejukkan.
kemudian pukul creamcheese dgn susu dan sedikit perahan lemon
belah cake kepada 2 bahagian
kemudian lepa dengan creamcheese dan jugak taburkan keju cheddar serta hiasi dengan hirisan buah peach

selamat mencuba!!




2 comments:

  1. nampak perkataan cheesecake
    laju2 click haha
    suka makan tp xpandai masak
    nak cuba tp seru blom sampai haha
    mengada sungguh

    ReplyDelete
  2. makin lama makin meriah hasil2 resipi ayu...best3x..kite mmg tak retilah wat sndiri..manjang beli siap or oder jek..hukhuk

    ReplyDelete

komen jer...

Para Sarip and Saripah Janjang