Salam Guys...
semalam al kisahnya roti canai punya resepi..
hari ini nak update resepi roti gepeng la plak..
Gepeng dalam bahasa jawe mean leper/rata..
base omputihnya rata..
tak mau banyak bunyi..
jadi kita mulakan operasi...
1/2 kg tepung gandum
secubit garam
1/2 cawan mentega cair (kami guna marjerin je)
1 sudu besar gula
air secukupnya
Cara- cara:
Uli tepung sampai lembut..
Jangan berhenti - henti atau kejap2 gi tandas sbb takut gluten dalam tepung tu tak baik..
karang dohmu keras dan bantat
Ambil sejemput dan ratakan pada papan pencanai dengan rolling pin atau dengan botol kicap/sos pun boleh
Bukan nak cantik2 sangat..
Janji Rata..
Panaskan frying pan korang atau kuali korang dengan sedikit minyak
Apelagi..
Masaklah roti tu..
Biarkan beberapa minit atau menggelembung sebelum di terbalikkan permukaannya
See..
Macam ni la rupanya...
gebu..kembang..
tapi lepas dah angkat and letak dalam pinggan..
Dia kempis..
ahahhaha....
bahan pon senang nak carik ni..boleh la try ni
ReplyDeleteselamat pagi
ReplyDeletepagi nie lambat singgah
baru lepas assembly
harap ada kerajinan this weekend! leh try ni
ReplyDeleteWah...resepi simple bole la try pasni..sbb kdg2 dah tak tahu nak msk apa urk bfast..tq :-)
ReplyDelete