salam guys..
lama tak bersiaran..
as usual, kami busy kerja dan takde mood sangat nak blogging/fbing..
yelah..
bila xde duit sangat, memang effct semua benda kan?
semua benda perlukan duit tapi jangan jadi hamba duit.
Okay, back to storyline...
even kami hibernate pun, membaking and improve baking skill still carry on
takde masalah..
tak boleh nak baking big volume, kami enhance skill in cooking, making sauce,etc.
Baking is subjective ye...tapi aurat tetap satu.jangan dok pusing2..
esok, pagi neraka tu dok baham...
Jangan sesal tak sudah, tak payah la..
check out the recepi:
1 cawan gula pasir
3/4 cawan air
2 sudu besar marjerin / mentega (kalau nak buat salted caramel, guna 4 ke 6 sudu besar)
Double cream/ heavy cream/ susu sejat/ susu segar (anggran 1/2 cawan atau ke 1 cawan)
*secubit garam untuk reseip salted caramel
Dalam periuk kecik, masukkan gula dan air.
Nyalakan api sederhana
Biarkan gula masak sehingga berbuih kecil, kacau sekali sekala untuk menggelakkan gula dari hangus
Tinggikan nyalaan api kepada med high, masak lagi sehingga gula bertukar warna 'amber'
Ketepikan periuk dari dapur, masukkan marjerin/metega seketul demi seketul sehingga cair
Akhir sekali masukkan double cream/ heavy cream/ susu sejat/ susu segar
(secubit garam ditambah bgi resepi salted caramel)
Biarkan sejuk sehingga ianya pekat sendiri.
Mudah bukan?!!
selamat mencuba!!
untuk lebih jelas, boleh rujuk kepada video di bawah :
bestnya
ReplyDeletemcm senang jer.. nnt nk try la ;)
ReplyDeleteoooo senang je eh =)
ReplyDeleteblh jual sebotol2 ni yu..kih3..
ReplyDeleteFirst time buat je jadi. Dah 5x buat tak jadi. Kenapa ye? Huhu
ReplyDeleteTerima kasih sebab share receipe yg mudah buat salted caramel selalu beli skrg xpyah,boleh homemade je. First time Cuba menjadi 👍👍👍👍
ReplyDeleteThnx for sharing this article.
ReplyDeleteFor tech you can visit https://www.humbaa.com
terima kasih kerana sudi share resepi
ReplyDelete