kuew teow 2 bungkus
bawang putih 5 ulas (ketuk)
bawang besar 2 labu (mayang)
1 inci halia (hiris nipis)
cili besar 4 batang (belah dua)
cili api 4 batang (ketuk)
kicap cair 1 1/2 cawan
sos thai 1/2 cawan
isi ayam (2 cawan)
telur 5 biji
serbuk ikan bilis 1 kiub
bawang goreng
daun sup / daun bawang
taugeh
panaskan minyak
goreng isi ayam sampai masak
masukkan bawang putih, bawang merah, halia, cili api dan cili besar.
tumis hingga naik bau.
masukkan kicap dan sos thai.
masukkan air
pukul telur dan masukkan dalam tumisan tadi.
bila dah mendidi, masukkan kuew teow
taburkan kiub ikan bilis
masukkan daun sup/ bawang serta taugeh.
kacau - kacau hingga masak.
taburkan bawang goreng.
siap dihidang.
*ni cerita sabtu lepas. 20hb
Masak pukul 1 lebih.
Masak 2 bungkus.
Sampai malam still mbadok.
Masak dapur sendiri puas.
Tapi orang sebelah kritik rencah banyak sangat.
Eh eh.kami tahulah beras awak beli.
Tapi 2x makan tu.
Tiber..*
Masak 2 bungkus.
Sampai malam still mbadok.
Masak dapur sendiri puas.
Tapi orang sebelah kritik rencah banyak sangat.
Eh eh.kami tahulah beras awak beli.
Tapi 2x makan tu.
Tiber..*
rencah banyaklah best..
ReplyDeletetapi ammi tak pandai sangat goreng kueh tiow..jadi lembik memek nanti
Kami pula risau yang mee goreng. Selalu kering je.
DeleteBila plan buat basah basah tapi mcm tak berapa jadi.
Huk huk
Amboi, tak hulur pun haha...
ReplyDeleteAhhaa.
DeleteSelamat.
Tak sempat hulur