semalam Kak Ina mail ade mintak resepi..
so,arini ank tepek arr resepi aku yg tak seberape tu.
yerlah,aku masak pun pakai taram jer.
manakan boleh nak samakan dgn Kak Ina KL dan juga Hana ker,Cik Mat Gebu ker (smpai masuk Metro n magazine)
but bagi aku,makanan yg sedap harus dikongsi ilmunya..
bahan - bahan:
1 ekor ayam (sederhana besar /besar)
#period memasak akan berbeza bergantung pada size ayam..
3 sudu besar lada hitam kasar
2 sudu besar serbuk lada putin
2 sudu besar serbuk lada hitam
3 sudu besar oregano
2 ulas bawang putih (kisar tanpa air,guna blender kering)
2 sudu besar sos ABC (dalam iklan TV ade ni kalau tak sure sos ape.dia kaler itam)
5 sudu besar gula
garam secukup rasa
#kalau ayam beso tambah 1 quantity bagi setiap bilangan bahan.
cara - cara:
peram ayam tu dengan semua bahan - bahan tadi selama 2 jam
selepas 2 jam;
panaskan oven pada suhu 180 degree celcius selama 10 minit
selepas tu,bakar ayam tu pada suhu yang sama.
* untuk ayam sederhana beso macam ayam aku tu,
- (selepas 30 minit pertama,terbalikkan ayam dan bakar lagi selama 30 minit berikutnya.dan selepas itu terbalikkan lagi dan bakar sehingga 15 minit kemdian)
- 30 minit - 30 minit - 15 minit = 1jam 15 minit
*untuk ayam yang beso plak,
- 45 minit - 45 minit - 15 minit = 1 jam 45 minit
sekian..
selamat mencuba dan boleh elr kongsi hasilnya dengan ahlil keluargar tercinta!
adussss tgk ayam panggang pagi2 ni mmg menduga keimanan...laponyeeeeee
ReplyDeletecedap.....leh gak masuk koleksi resepi nie..
ReplyDeletewahhhh...jd chef la plak ni...apa2pn mmg nmpk itu ayam x thn aku..aha
ReplyDeletewah ... boleh acik mimie cuba .. tapi oregano tu apa ek .... heheh ... info lanjut pleaseee
ReplyDeletemenarik! tertarik!
ReplyDeleteacik mimie
ReplyDeleteoregano tu herbs
mcm tyhme,basil n rosemary.
kena cari kat pasaraya beso...
brand Mccormick or 1st choice mmg ade..
kaler ijo2..
aku xnk resipi aku nk ko buat utk aku..yeehaa...
ReplyDeleteplan lain wei jimbaan geng potong..rindu gk nih..
tq share recipe..aku suka ayam tp suka lg wt dessert terbaek dr ladang....ekekkek
ReplyDeletefuhhh~ buat sendirik??? dasyat2~ kalo aku main beli jek..muahaha.. x reti nak buat sendirik
ReplyDeleteHarus lepas ni dicuba.
ReplyDeletenafira..
ReplyDeleteye saya buat sendirk
tidka sahsyat sebab suke mkn ayam panggang
suziey
boleh2
plan betul2 arr thun depan
thun sume bz giler..
aku rindu arr kat korang.
kang syahdu sape nak jawab?!
thanks for sharing... tengah baca ni mmg berkobar nak buat.. bila dah balik.. terus singgah ayammaas.. heheheheh
ReplyDeleteaku cam setuju jek ngn suziey....xnak resepi...nak ko yg wat kan...bila agaknyer nak cemolot ngn ko lg kannnnn...
ReplyDeleteniza..
ReplyDeletetu arr
entah bile nak comolot lagi dgn ko..
tunggu puan pengetua buat event lagik!!
ahahah
terima kasih kerana resepi ni.kalau senang akak akan buat,.mesti ada entry.
ReplyDeletex pernah lagi buat ayam golek ni...
ReplyDeletemekasih berkongsi resepi dan cara2 memasak nyer...
kena tunggu adik2 balik bercuti, baru le ade hrapan utk dpt sponsor ayam ...
ayam u tu buat i terliur!!!
ReplyDelete