Salam Guys...
Haaa.. kau, amik.
ahahha..
panjang nau namanya nak bubuh ye kawan - kawan sekalian
dah gaya - gaya masterchef tak siap dah ni weih
sila maafkan daku ye...
Al kesah sebenarnya terbelilah udang harimau ni masa nak membeli ketam kat NSK ahad lepas
orang umah nak makan kari ketam nenas kate beliau
haku?!
apelagi, bukak la buku resepi chef hanieliza
buku ni la
tapinya resepi untuk udang ni ciptaan sendiri
tak pasal ngences tengok diner, dine and drive kat food network tu
tu yang tercipta la sangat resepi ni
Udang Harimau Goreng Kilas Dengan Daun Kari, Herba Campur dan Bawang Karamel
Bahan - Bahan:
5 - 6 ekor udang harimau
1 tangkai daun kari
1 sudu besar mixed herbs (kering)
1 biji bawang besar (dihiris halus)
secubit garam
minyak untuk menumis
Cara - cara:
Udang dibersihkan dan dibelah bahagian belakang, dibuang urat hitam dan, dicuci dan digaul dengan garam
Panaskan sedikit minyak masak
Tumis bawang merah sehingga agak perang
Masukkan daun kari dan herba campur
Tumis sehingga naik bau dan masukkan udang
Goreng kilas Udang sehingga masak atau merah/jingga keperangan
Siap dihidang
Selamat mencuba
pssttt: besan Adlin Mohammad.pinggan kita samalah.ahahha!
wahh boleh try ni..sedap pulok tgk udang ni...
ReplyDeletemak ai pjg giler tajuknya..hehehe..best udang harimau...aummmmm ..hehe
ReplyDeleteperghhhhhhh giler meroyan pya nama menu..hahahah terbaik dr ladang dow :)
ReplyDeletehahahha pinggan hadiah masa kawin ada 2 set tu ..yg lain simpan dlm almari ntah bila nk guna kekekke
ReplyDeleteudang tu mmg nampak mabeles la besan bila la nk try cooking sendiri ni
walahwehhhhhhh.. menjejes2 air liur aku nih~ sabor jer lah!
ReplyDeleteada gak buku ni. mn ntah skrg :D
ReplyDeletehaaa..kalau resipi masak2 macam ni kite rajinlah cuba..hehehehe..nmpak simple n sedapp!! nway, buku chef hanilieza tu kite pon ada norly saliana bagi time farewell pindah kuantan arituh..sadisnye smpai skang tak bukak..asyik mengoogle jek keja..=p
ReplyDelete