Resepi Kari Ketam Nenas | Iceboxrivet

GI JOE and GI JANE

GI JOE and GI JANE

Para Janjang

Home Kitchen Bakery

Nov 6, 2013

Resepi Kari Ketam Nenas

Salam sejahtera buat kawan - kawan kami yang rajin singgah sini.
hari ni ari rabukan?!
bila ade masa sikti ni la..
curi - curi buat entry blog pagi - pagi.
resepi ni dah simpan lama kot dalam draft.
lama tak lama la.
ade la dalam 2 - 3 minggu juga lepas publish aritu gambo dia kat fb.
rasanya sekarang ni kalau ade FB lepas tu link ke Insta
follow instagram aku ye: http://instagram.com/iceboxrivet
ginilah hidup seorang mak yang de 2 anak dan suke masak.
gamaba ape jelah yang rajin uploadkan?!
bukannya bling - bling ke shopping or melancong kat mana2.
paling kuat pun tunjuk gambo anak - anak dengan masakan la ape lagi.
hihihih..

meh - meh nak share resepi kari ketam ni la..
asal molek org tua tetiba ngidam nak makan ketam!
haa kau.
mencarilah kat NSK selayang tu.


Resepi Kari Ketam Nenas




Bahan - Bahan
3 - 4 ekor ketam bunga (bersihkan, buang semua sepit - sepit dia yang tajam tu, belah dua.)
1 bijii nenas (kupas, bersihkan dan potong ikut suke)
1 pek kecil serbuk kari ikan
1 sudu besar serbuk kunyit
3 biji bawang putih (kisar)
1 biji bawang besar (kisar)
1 sudu kecil buah pelaga
2 batang cili besar (belah 2)
1 inci halia (kisar)
1 batang serai (ketuk sedikit)
1 cawan santan
setangkai daun kari
sedikit daun limau purut


Cara - cara:
Tumiskan bawang putih, bawang besar, buah pelaga, halia, serai dan kunyit sehingga naik bau
Masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit
Kemudian masukkan nenas dan sedikit air
Renehkan sehingga nenas empuk
Setelah nenas empuk, masukkan ketam beserta daun kari, cili besar dan daun limau purut.
Biarkan sehingga ketam masak. Kalau air kurag, boleh tambah sedikit.
Akhir sekali masukkan santan dan serasikan garam dan gula kalau suka.

Selamat mencuba
Paling best kalau dimask menggunakan pemanggang ajaib.

11 comments:

  1. skun msk yg gulai2 ni mmg aku x lalu dah..dulu kemain hari2 msk gulai haha

    ReplyDelete
  2. klw udang mmg aku ngences haha
    ketam aku elegik so xbape ngences

    ReplyDelete
  3. walaupon aku bukan lah penggemar ketam, tapi aku tetap terliur.. huhuhu.. sedapnye~

    ReplyDelete
  4. menggoda btol ketam tu...cisss

    ReplyDelete
  5. sgt tergoda tgk gulai ketam ko..
    nk buat2 gak..hehe

    ReplyDelete
  6. suka ketam. tapi malas nak kopek. kalau nak makan juga kena la beli ketam kulit lembut tu kan...


    terliur I

    ReplyDelete
  7. pergggggggggggggggg...
    kesat air liur meleleh

    ReplyDelete
  8. mcm sedap jer..
    mcm nak try jer..

    ReplyDelete

komen jer...

Para Sarip and Saripah Janjang