Salam sejahtera buat kawan - kawan kami yang rajin singgah sini.
hari ni ari rabukan?!
bila ade masa sikti ni la..
curi - curi buat entry blog pagi - pagi.
resepi ni dah simpan lama kot dalam draft.
lama tak lama la.
ade la dalam 2 - 3 minggu juga lepas publish aritu gambo dia kat fb.
rasanya sekarang ni kalau ade FB lepas tu link ke Insta
follow instagram aku ye: http://instagram.com/iceboxrivet
ginilah hidup seorang mak yang de 2 anak dan suke masak.
gamaba ape jelah yang rajin uploadkan?!
bukannya bling - bling ke shopping or melancong kat mana2.
paling kuat pun tunjuk gambo anak - anak dengan masakan la ape lagi.
hihihih..
meh - meh nak share resepi kari ketam ni la..
asal molek org tua tetiba ngidam nak makan ketam!
haa kau.
mencarilah kat NSK selayang tu.
Resepi Kari Ketam Nenas
Bahan - Bahan
3 - 4 ekor ketam bunga (bersihkan, buang semua sepit - sepit dia yang tajam tu, belah dua.)
1 bijii nenas (kupas, bersihkan dan potong ikut suke)
1 pek kecil serbuk kari ikan
1 sudu besar serbuk kunyit
3 biji bawang putih (kisar)
1 biji bawang besar (kisar)
1 sudu kecil buah pelaga
2 batang cili besar (belah 2)
1 inci halia (kisar)
1 batang serai (ketuk sedikit)
1 cawan santan
setangkai daun kari
sedikit daun limau purut
Cara - cara:
Tumiskan bawang putih, bawang besar, buah pelaga, halia, serai dan kunyit sehingga naik bau
Masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit
Kemudian masukkan nenas dan sedikit air
Renehkan sehingga nenas empuk
Setelah nenas empuk, masukkan ketam beserta daun kari, cili besar dan daun limau purut.
Biarkan sehingga ketam masak. Kalau air kurag, boleh tambah sedikit.
Akhir sekali masukkan santan dan serasikan garam dan gula kalau suka.
Selamat mencuba
Paling best kalau dimask menggunakan pemanggang ajaib.
ala sedap nyer!
ReplyDeleteperrgghh telan air liuq ni
ReplyDeleteskun msk yg gulai2 ni mmg aku x lalu dah..dulu kemain hari2 msk gulai haha
ReplyDeleteklw udang mmg aku ngences haha
ReplyDeleteketam aku elegik so xbape ngences
walaupon aku bukan lah penggemar ketam, tapi aku tetap terliur.. huhuhu.. sedapnye~
ReplyDeletesungguh menggoda..yum yum..
ReplyDeletemenggoda btol ketam tu...cisss
ReplyDeletesgt tergoda tgk gulai ketam ko..
ReplyDeletenk buat2 gak..hehe
suka ketam. tapi malas nak kopek. kalau nak makan juga kena la beli ketam kulit lembut tu kan...
ReplyDeleteterliur I
pergggggggggggggggg...
ReplyDeletekesat air liur meleleh
mcm sedap jer..
ReplyDeletemcm nak try jer..