Salam Guys..
sambung balik menulis resepi.
huuhuhuh..
hari ni UIa masih lagi ade majlis konvokasi kali 29 kot?!
ni la ade amsa sikit ni menulsi resepi untuk kawan - kawna yang suka masak dan juga suka makan macam kami.
ehehehhee..
sape yang tak suke dengan ikan talapia kan?!
nak - nak ikan talapia merah fresh dari sungai pahang.
jadi,kali ni nak kongsikan sikit la resepi yang jenuh google since kami bukanlah peminat setia lauk singgang atau lauk asam pedas
Resepi Singgang Asam Pedas Talapia Merah
Bahan - bahan:1 ekor ikan talapia merah sederhana besar
*bersihkan dan potong ikut suka
15 tangkai cili kering *digiling
3 ulas bawang putih *kisar
1 biji bawang besar *kisar
1 inci hali *mayang
1 inci lengkuas *mayang
1 batang serai *dititik
1 batang cili merah (potong ikut suka)
2 tangkai daun kari / daun kesum
1 sudu teh lada hitam kasar
1 inci kunyit hidup *kisar
1 inci belacan *dikisar bersama dengan cili kering
1 sudu teh halba
tumiskan bahan - bahan yang dikisara, dimayang dan dititik sehingga naik bau
masukkan halba , lada hitam dan daun kari seta cili merah besar
masukkan air yang dibansuh dengan sedikit asam jawa
biarkan reneh kemudian masukkan ikan
masak sehingga ikan betul2 empuk
serasikan garam dan gula jika suka.
No comments:
Post a Comment
komen jer...