salam alaik guys...
selamat bersiaran hari ini ..
hari isnin..
hari kelahiran dan kegemaran Rasullah saw.
meh mari dekat nak share resepi Upside Down Caramel Banana Chocolate Cake
kek ni kecik je..
sama size dengan cake moist RM10 yang bese korang beli tu...
size loaf tin cake je..
tanpa membuang masa lagi...
Bahan - Bahan Untuk Caramel:
1 cawan gula pasir
3/4 cawan air
2 sudu besar marjerin / mentega (kalau nak buat salted caramel, guna 4 ke 6 sudu besar)
Double cream/ heavy cream/ susu sejat/ susu segar (anggaran 1/2 cawan atau ke 1 cawan)
3/4 cawan air
2 sudu besar marjerin / mentega (kalau nak buat salted caramel, guna 4 ke 6 sudu besar)
Double cream/ heavy cream/ susu sejat/ susu segar (anggaran 1/2 cawan atau ke 1 cawan)
Cara - cara Buat Caramel:
Dalam periuk kecik, masukkan gula dan air.
Nyalakan api sederhana
Biarkan gula masak sehingga berbuih kecil, kacau sekali sekala untuk menggelakkan gula dari hangus
Tinggikan nyalaan api kepada med high, masak lagi sehingga gula bertukar warna 'amber'
Ketepikan periuk dari dapur, masukkan marjerin/metega seketul demi seketul sehingga cair
Akhir sekali masukkan double cream/ heavy cream/ susu sejat/ susu segar
Biarkan sejuk sehingga ianya pekat sendiri.
Nyalakan api sederhana
Biarkan gula masak sehingga berbuih kecil, kacau sekali sekala untuk menggelakkan gula dari hangus
Tinggikan nyalaan api kepada med high, masak lagi sehingga gula bertukar warna 'amber'
Ketepikan periuk dari dapur, masukkan marjerin/metega seketul demi seketul sehingga cair
Akhir sekali masukkan double cream/ heavy cream/ susu sejat/ susu segar
Biarkan sejuk sehingga ianya pekat sendiri.
atau anda boleh gunakan store bought caramel.
Bahan - bahan untuk Adunan Kek Coklat:
3 biji telur
1/2 cawan mentega cair atau 1/2 cawan minyak jagung
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil essen vanilla
2 biji pisang sederhana besar *potong membulat
Cara - cara Untuk Membuat Cake:
Panaskan oven 180 degree cel.
Ayak tepung dengan baking powder dan baking soda dan serbuk koko. ketepikan
Pukul telur dengan gula dengan telur sehingga kembang
masukkan mentega cair / minyak jagung
masukkan bahan kering, essen vanilla dan balik kaup adunan sehingga sebati. jangan terlebih kaup. Nanti kek bentat.
Griskan loyang atau tin loaf anda, susun pisang yang telah dipotong di dasar tin / loyang
Tuangkan caramel yang telah anda buat sebelum ini ke atas pisang tersebut
kemudian, tuangkan kesemua adunan kek tadi tadi sehingga habis
Bakar selama 40 ke 50 minit atau sehingga cake masak.
Siap.
Selamat mencuba...
aduhhh yummeh sgt sgt nie!~
ReplyDeletelapar terus
ReplyDelete