Salam alaik
Lama tak update blog dengan resepi
hari ini ada masa sikit waktu pagi - pagi ni sebelum bermula kerja.
kami cuba buat bingka labu
lebih kepada nak mencuba skill membuat kuih - muih sebenarnya sebab baru beberapa tahun ini peralatan dan perkakas hampir lengkap.
ala.. cakap jelah tak reti buat, kan senang.
hihihiih...
Makanya terbuatlah Bingka Labu Bakar ni
Nama resepi asal:
BINGKA LABU LEMAK MANIS
sumber : Yatie & Jun & K.Nor
By:HaSue
kredit tuk kesemua blogger - blogger di atas.
sebab terus menjadi resepi ni..
and kami tak derhaka resepi.
ikut betul - betul dan bulat - bulat resepi yang diberikan.
Mohon kongsikan di sini ya.
2 biji telur
2 cwn santan (kami guna santan kotak kara 200ml, selebihnya tambah air biasa je)
1/2 cwn susu cair
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir halus
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter/minyak sapi - kami guna butter
2 cwn labu- yg telah direbus, toskan dan dilecek
sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih *ni takde letak
CARA-CARA
Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, panaskan sebentar .
Satukan bahan2 diatas kecuali labu yg di lecek dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
Tapis adunan tadi, Tuangkan dalam mangkuk besar dan masukkan labu yg telah di lecek, kacau hingga rata.
Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi.
Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.
Lama tak update blog dengan resepi
hari ini ada masa sikit waktu pagi - pagi ni sebelum bermula kerja.
kami cuba buat bingka labu
lebih kepada nak mencuba skill membuat kuih - muih sebenarnya sebab baru beberapa tahun ini peralatan dan perkakas hampir lengkap.
ala.. cakap jelah tak reti buat, kan senang.
hihihiih...
Makanya terbuatlah Bingka Labu Bakar ni
Nama resepi asal:
BINGKA LABU LEMAK MANIS
sumber : Yatie & Jun & K.Nor
By:HaSue
kredit tuk kesemua blogger - blogger di atas.
sebab terus menjadi resepi ni..
and kami tak derhaka resepi.
ikut betul - betul dan bulat - bulat resepi yang diberikan.
Mohon kongsikan di sini ya.
2 biji telur
2 cwn santan (kami guna santan kotak kara 200ml, selebihnya tambah air biasa je)
1/2 cwn susu cair
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir halus
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter/minyak sapi - kami guna butter
2 cwn labu- yg telah direbus, toskan dan dilecek
sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih *ni takde letak
CARA-CARA
Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, panaskan sebentar .
Satukan bahan2 diatas kecuali labu yg di lecek dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
Tapis adunan tadi, Tuangkan dalam mangkuk besar dan masukkan labu yg telah di lecek, kacau hingga rata.
Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi.
Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.
selamat dah bagi dak ara bawak sekolah tuk makan dengan ticernya
and bagi orang umah bawak ke opis sebab org umah memang suka labu...
#hmm..ade lagi separuh labu. try buat pumpkin pie pun ok jugakkan?!
mcm sedap aja
ReplyDeletesaya tak penah makan labu..huhuuu
ReplyDeleteapsal la baru jumpa resepi ni. aku dah buang sebji labu yang dah mereput kat rumah tu sebab x tahu nak buat apa..hahahahahaha
ReplyDeletesedapnya kak
ReplyDeleteHi, I have always loved kueh bingka, but never one a labu kueh bingka. But looks very nice. Kueh bingka durian, pisang suda try...
ReplyDeleteAnyw, have fun,
Best regards,
Lee.