Siapa Pernah Nampak Buah Mahkota Dewa? siapa tahu khasiatnya? | Iceboxrivet

GI JOE and GI JANE

GI JOE and GI JANE

Para Janjang

Home Kitchen Bakery

Dec 8, 2021

Siapa Pernah Nampak Buah Mahkota Dewa? siapa tahu khasiatnya?

salam semua.selamat pagi.
sejak dua tiga menjak ni kemain rajin berblogging
yelah.
karang asyik dok dekat fb, kena kecam je sbb flexing kononnya.
hahha
takdelah wei.
saje je.
blogging ni kan medium kita menulis.
kadang - kadang macam dah tak relevant dengan teknoligi terkini but then blog ni asas pertama kita semua bina website sendiri even biashe - biashe je..
eh tiber.😂


oh ye. ini buah mahkota dewa.
berbuah lebat tempohari depan lab kami.
student biotech ramai menanam pokok - pokok herba untuk kajian diaorg.



ini isinya di dalam.
abah kami kata buah ni banyak khasiat.
ape ye antara khasiat buah mahkota dewa ni?

1. Bersifat anti kanser - digunakan dalam rawatan (adriamycin cyclophosphamide (AC)
- dapat mengurangkan sel - sel kanser dari merebak

2. bersifat anti hiperglisemia - menurun kadar gula dalam darah

3. menurunkan paras kolestrol

4. mngurangkan paras asid urik

5. mengawal tekanan darah


oklah. itu saja perkongsian kali ni.
oppss: biji buah mahkota beracun ye. jangan dibuat makan



 

6 comments:

Ammi said...

pernah tau dan pernak minum air mahkota dewa ni..arwah mama rajin keringkan kepingan buah ni pastu letak je air panas dan minum.

tp ammi biasalah arwah mama susah payah potong nipis2 keringkan..dapatkan si anak ni 3-4x minum pastu lupa

mama tisya said...

tkpernh dgr nama buah ni

Puan Hazel said...

Ala, caras kita haha...
Baru nak up pasal buah mahkota dewa ni, sbb jumpa masa tanam pokok di srai hari tu :D
Byk khasiat khabarnya tapi tak reti nak makan ;(

mrhanafi.com said...

baharu saya buah mahkota dewa..

macam sedap

Wak Lat said...

wak pon pestaim dgr buah dewa mahkota nih... 😅

Suria Amanda said...

Tak tau rasa dia macam mana...pakcik ada tanam..suka tengok warna buah ni..oooo biji dia beracun...then kena makan isi dia aje erk?

Para Sarip and Saripah Janjang