Gara - garan terkecur liur tengok Dianxi selalu buat mee ke, mee sup dia ke guna chili oil.
kita pun buatlah.
cari kat resepi dalam internet je.
bahan - bahan pun tak susah mana.
1/2 cawan chili flakes - ade orang buat 1 cawan,kami tak tahan pedas. so separuh jelah
10 ulas bawang putih - hiris atau cincang ikut suka
1 inci halia - hiris or cincang ikut suka
1 kiub ayam
garam gula
minyak masak 1 cawan
cara - cara:
satukan semua bahan kecuali minyak
panaskan minyak dan tuang dalam adunan tadi.
siap dihidang.
senangkan?
chili oil ni buat buat dipping dumpling, cucur, popia.
kalau tuk mee ke/ meehon ke/kuey teow ke/ bakso ke.. boleh campur dalma sup tuk perisa. kalau pedas. tambah je kicap sikit dalam sup tu/
perghh
boleh terbalik meja kalau makan.
ahahah.
selamat mencuba.
senang je pun.. tapi aku spesis x makan pedas sgt. cili sos mc'd pun bagi aku pedas dah.. he he he...
ReplyDeleteAmmi dari haritu nak buat tapi takda botol kaca. Alasankan? Boleh je curah minyak kat mangkuk tapi malasnya nak salin2 nanti. Alasan lagi. Hmmmm
ReplyDeleteSenang bangat ni hihi... Dapat bayangkan sedap dia tu kalau tambah dlm makanan bersup...
ReplyDelete