Salam Guys..
ginilah idup kami..
manjang la kalau tak baking, mesti cooking
kalau tak cooking, mesti baking.
Minggu sudah ingatkan nak buat Baklava.
tapi tak dayalah since ari ahad plak boleh orang umah ade koje kat luar.
hmm..kami layan la buat puff pastry ni
nak- nak epal ijo tgh banyak, buah peach dalam tin tu pun tak abis - abis lagi
resepi dia senang je
2 biji epal hijau
1 cawan gula perang
1 batang kayu manis
1 sudu besar tepung
sedikit perahan lemon
*epal kupas kulit dan potong dadu.beso - beso pun takpe since epal ni mudah lembik
*satukan seme bahan dalam periuk, renehkan sampai lembut dan cair.
*kalau ade ketul, tapiskan je.
*panaskan oven 210 degree celsius
*canaikan puf pastry korang ikut suke, masukkan inti tadi dan lipat ikut suka korang juga
*sapu dengan campuran susu,esen vanila dan air pada permukaan pastry
*bakar selama 10min atau sehingga keperangan dengan api atas bawah.
1 tin peach dalam tin.(kalau peach segar lagi bagus.tapis dan potong ikut suka)
1 cawan gula perang
1 batang kayu manis
1 sudu besar tepung
sedikit perahan oren
sedikit parutan kulit oren
*satukan seme bahan dalam periuk, renehkan sampai lembut dan cair.
*kalau ade ketul, tapiskan je.
*panaskan oven 210 degree celsius
*canaikan puf pastry korang ikut suke, masukkan inti tadi dan lipat ikut suka korang juga
*sapu dengan campuran susu,esen vanila dan air pada permukaan pastry
*bakar selama 10min atau sehingga keperangan dengan api atas bawah.
pperrggghhh terbaik la kakak
ReplyDeletesedapppppp nyer!
ReplyDeletemengiurkan kan...dap dap dap..hihihi
ReplyDeleteSedapnyeeeeeee!!!
ReplyDeletebikin aku leleh jer laaaa~
gambo siap potong xde ke....
ReplyDelete